Heb jij lange of korte benen? Dat ontdek je zo.

Als je altijd je broeken korter moet maken heb je dan korte benen? Wanneer spreken we van lange benen? En welke hakhoogte is voor jou ideaal?

Lange benen worden bij vrouwen als sexy en supervrouwelijk gezien. Dat zie je in een extreme vorm terug bij de Barbiepop, maar ook op gephotoshopte afbeeldingen van modellen. Ze weerspiegelen gezondheid en vruchtbaarheid. Dat heeft Pools onderzoek uitgewezen. Het team van Boguslaw Pawlowski vroeg aan 218 vrouwen en mannen om foto’s van zeven mannen en vrouwen te bekijken. De beenlengte werd daarbij gemanipuleerd, zodat deze personen verschillende verticale proporties hadden. De personen waren allemaal even lang, maar hadden verschillende beenlengtes. Het aantrekkelijkst werden vrouwen beoordeeld met 5% langere benen, op de tweede plaats die met 10% langere benen. En vrouwen met een gemiddelde beenlengte kwamen op de derde plaats. Buitensporig lange benen (vanaf 15%) werden als onaantrekkelijk gezien.

Ontdek zo of je lange of korte benen hebt

De werkelijke lengte van de benen is niet van belang. Het gaat om de lengte van de benen ten opzichte van je lichaamslengte. Ook kleine vrouwen kunnen aantrekkelijke benen hebben, als die maar 5 tot 10% langer zijn dan gemiddeld. Dit noem je de leg-to-body-ratio (LBR). De ontdekking dat de beenlengte bij 5% langer dan gemiddeld als het aantrekkelijkst wordt beschouwd, betekent dat de ideale LBR voor vrouwen 2,099 is. En zo kun je je eigen ideale beenlengte bepalen. Jouw benen hebben de ideale lengte wanneer je binnenbeenlengte (van kruis tot voetzool) de quotiënt (uitkomst) is van je lichaamslengte gedeeld door 2,099.

Zo ontdek je of je lange of korte benen hebt

Een voorbeeld

Mijn lichaamslengte is 164 cm en mijn binnenbeenlengte is 77cm. Als ik nu mijn lichaamslengte deel door 2,099 krijg je 78 cm (164:2,099=78,13). Ik heb, met mijn H-silhouet, een beenlengte die ik optisch/voor het oog niet langer hoef te laten lijken om in de categorie ‘aantrekkelijk’ te komen. Is je binnenbeenlengte korter, dan kun je dit verschil compenseren door schoenen met een hak te dragen. Zorg ervoor dat je geen hakken draagt die je benen 10% langer dan gemiddeld maken, want dan kom je in de categorie ‘onaantrekkelijk’. Is jouw binnenbeenlengte al langer dan het ideaal, dan zal het dragen van hakken je niet aantrekkelijker maken.

Er zijn nog meer manieren om je benen langer te laten lijken

 • Vermijd horizontale lijnen . Dus geen broeken met omslagen, broeken en rokken die halverwege je kuiten eindigen, schoenen met enkelbandjes.
 • Draag je broeken en rokken hoog op de taille. En draag je top erbij in of laat je top net over je heupbeen eindigen.
 • Vergeet broeken met een laag kruis of broeken die naar de enkel toe smaller worden.
 • Donkere kleuren op je onderlichaam laten je benen slanker en dus langer lijken.
 • Broeken met ‘olifantpootjes‘ maken je benen niet alleen korter, maar zijn ook dodelijk voor je uitstraling. Laat een te lange broek meteen afspelden op de goede lengte en die hangt af van de schoenen die je erbij draagt.

12 gedachten aan “Heb jij lange of korte benen? Dat ontdek je zo.”

 1. Ha Lida , wat een fijne is dit weer zeg , lijkt mij heel belangrijk , ik ga er straks mee aan de slag . Bedankt weer voor deze fijne blog .
  Fijne zondag .
  Groetjes ❣

 2. Dag Lida. Ik heb mij gemeten en het klopt! Fantastisch was je ons leert. Maar toch nog een vraagje : mijn beenlengte is OK volgens je formule, maar wil je dan zeggen dat ik geen hakken mag dragen omdat deze dan terug de verhouding uit balans brengt ?
  Fijne dag nog, DIane

  1. Als je maar geen hakken gaat dragen die je benen meer dan 10% langer dan gemiddeld maken, Diane!

 3. Hoi Lida, mijn beenlengte is nog langer dan als ideaal omschreven staat, en dat komt goed uit want ik draag ondanks mijn lengte van 1.62 m bijna altijd platte schoenen. Maar ik zat even door te denken over de statistiek en over de reactie hier voor mij over een beenlengte die OK is…: Dat zou dus betekenen dat meer dan de helft van de vrouwen een beenlengte heeft die niet OK is? Zo heb je het vast niet bedoeld.

  1. Het V-silhouet heeft in verhouding vaak de langste benen. En deze vrouwen staan platte schoenen als geen ander. Heb je in verhouding korte benen zorg er dan altijd voor dat je benen langer lijken en dat kan op meerdere manieren.

 4. Hoi Lida, nog een vervolg reactie: het gevolg van relatief lange benen is waarschijnlijk een relatief korte romp, en dat is nou weer niet zo ideaal… Elk voordeel heb zijn nadeel? Groet, Marjan

 5. Ik kom een paar cm tekort… reden waarom ik me meestal minder representatief voel op platte schoenen en liever een hakje draag. Met mijn brede schouders, smalle taille en slanke heupen lijk ik verder overigens wel op het V-type. Misschien bestaat er toch een kortbenige variant daarvan?

 6. Ik beschouw mezelf niet als dom, maar ik snap eerlijk gezegd niet wat de uitkomst van de berekening dan betekent , haha ! Ik ben 1.66 lang en m’n binnenbeenlengte is 80 , dus uit die som komt dan 79.
  Heb ik dan verhoudingsgewijs iets kortere benen of juist niet? Mijn silhouet is iets tussen V- en zandloper in en ik draag meestal laarzen/ schoenen met bescheiden hakken ( 3 tot 5 cm ).

   1. Dank je wel, Lida, voor je reactie ! Leuk om te weten , maar ik draag toch graag een hak(je) bij sommige outfits .

Reacties zijn gesloten.