De kleuren rood en groen horen bij Kerst en daarom ga ik het vandaag eens over deze twee basiskleuren hebben. Hoe je ze zo kunt combineren dat er een voor jou interessante kleurencombinatie ontstaat.
Als je mijn bericht De stralingskracht van een kleur – waarom geel dikker maakt hebt gelezen, weet je dat de kleuren rood en groen van de kleurencirkel dezelfde stralingskracht hebben. Als je een kledingcombinatie met de kleuren rood en groen maakt zal het rood noch het groen er als eerste uitspringen. Dat zie je op onderstaand voorbeeld, het rood en het groen trekt evenveel de aandacht. Hoe anders is dat bij de kleuren geel en paars.
Nikki Redcliffe op Instagram
Bij het samenstellen van een kledingset kun je spelen met de grootte van de kleurvlakken. Als je niet wilt dat de ene kleur meer opvalt dan de andere, kun je de oppervlaktes van de kleuren zo groot of klein maken dat ze elkaar in evenwicht houden. Omdat de kleur geel drie keer zoveel stralingskracht heeft dan paars, kun je het oppervlak ‘paars’ drie keer groter maken dan het oppervlak geel om een harmonieus geheel te krijgen.
Omdat de kleuren rood en groen evenveel aandacht opeisen kun je de oppervlaktes van deze kleuren in een kledingset even groot maken. Maar ik verwacht niet dat jij, tenzij je de concurrentie met de kerstman aan wilt gaan, je tijdens de kerstdagen in zo’n outfit gaat vertonen. In voornoemd blog heb ik ook uitgelegd dat, als je zwart of grijs bij een kleur mengt, de kleur minder stralingskracht krijgt. En dan wordt het interessant om bijvoorbeeld bij sparrengroen (koel) of olijfgroen (warm) een rood vestje/jasje, een rood sieraad of sjaal te dragen.
De primaire kleur rood is koel noch warm (er zit geen geel of blauw in) en dat betekent dat je hem zowel met koele als warme kleuren kunt combineren. Ook kun je de primaire kleur rood koeler maken – en dus ook de stralingskracht verminderen – door er blauw bij te voegen. Voeg je geel bij de primaire kleur rood dan maak je hem niet alleen warmer, maar ook de stralingskracht wordt groter. Hij zal dus meer in het oog springen.
De secundaire kleur groen krijg je door gelijke delen blauw en geel te mengen. Dit groen is daardoor koel noch warm en kun je dus rustig met bordeauxrood (koel) en tomaatrood (warm) combineren. Daarbij moet ik wel opmerken dat primaire en secundaire kleuren altijd helder zijn. Is gedempt één van je kleurkarakteristieken? Gebruik dit groen dan met mate, bijvoorbeeld alleen voor accessoires.
Lees ook:
Er kwam een glimlach op mijn gezicht toen ik het opschrift las over de kledingcombinaties in rood en groen. Toen mijn zus vijftig jaar geleden weer eens in een kleurrijke combinatie uitgedost de kamer inkwam, velde mijn Moeder haar oordeel: rood en groen is boerenfatsoen! Dat kan echt niet. Men had in die tijd waarschijnlijk nog nooit gehoord van olijfgroen en warm rood. Sindsdien zijn die kleuren voor mij “not done”.
Misschien is het tijd om het toch eens uit te proberen. Bedankt voor het leuke artikel dat deze herinnering weer bij mij terugbracht.
Leuk verhaal, Thea!