Als je niet in het vakje diep wintertype past – het soft winter type

Vrouwen die als eerste kleurkarakteristiek ‘diep’ hebben worden vaak onterecht als diep wintertype of diep herfsttype geanalyseerd

Als je niet precies in het vakje diep wintertype past

Vrouwen die als dominante kleurkarakteristiek ‘diep’ hebben, hebben een donkere haarkleur, donkere ogen en een in verhouding lichte huid. Diepe kleuren staan hen als geen ander. Deze vrouwen werden in het vier-seizoenen-systeem vaak als een ‘winter’ of als een ‘herfst’ geanalyseerd, maar horen daar niet bij. Als je niet precies in bet vakje diep wintertype past. Over deze vrouwen gaat dit bericht.

Het diepe wintertype – Het wintertype in al zijn variaties heeft altijd de kleurkarakteristieken helder, koel en diep in zich. De volgorde van deze kleurkarakteristieken kan variëren. Zo kun je bijvoorbeeld een diep-koel wintertype zijn, een helder-koel type of een koel-helder type. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Het herfsttype in al zijn variaties heeft altijd de kleurkarakteristieken warm, gedempt en medium tot diep in zich. De volgorde van de kleurkarakteristieken kan variëren. Zo kun je een diep-warm type zijn, maar ook een warm-gedempt of een gedempt-warm type.  Ook hier zijn nog meer variaties mogelijk dan die ik nu opsom.

Ik heb het nu over de vrouwen die als eerste kleurkarakteristiek ‘diep’ hebben en als tweede en derde kleurkarakteristiek ‘koel’ of ‘gedempt’ (de volgorde kan anders zijn). Ze hebben het ‘koele’ van de winter (maar niet het heldere) en het ‘gedempte’ van de herfst (maar niet het warme).

Hieronder heb ik geprobeerd het inzichtelijk te maken. Keyra Knightley is een diep wintertype. Als je haar vergelijkt met Katie Holmes zie je op het eerste gezicht weinig verschil, maar Katie’s ogen zijn veel zachter van kleur en haar oogwit is niet uitgesproken wit.

Als je niet precies in het vakje diep wintertype pastKate Middleton, Katie Holmes, Ginnifer Goodwin en Keri Russell (van linksboven naar rechtsonder) hebben alle vier op het eerste gezicht de kenmerken in zich van een diep wintertype. Als je beter kijkt staan diepe koele kleuren hen heel mooi, maar in tegenstelling tot het wintertype moeten hun kleuren niet helder maar juist gedempt (zacht, vergrijsd) zijn. Combinaties van diepe, enigszins vergrijsde koele kleuren staan deze vrouwen als geen ander.

Ook hebben deze vrouwen in plaats van een hoog contrast een gemiddeld contrast licht-donker contrast in hun uiterlijk. Voor hun neutrale kleuren kunnen ze dan ook beter voor antracietgrijs en donkerblauw kiezen dan voor zwart.

Als je niet precies in het vakje diep wintertype past

TIP: Kijk op mijn Pinterestbord  Diep-koel naar de soft winter types. Ik kan niet voor alle kleurtypes een bord maken en heb dit type hierbij ondergebracht. Lees de onderschriften bij de afbeeldingen, dan zie je de verschillen.

Meer over dit onderwerp:

8 gedachten aan “Als je niet in het vakje diep wintertype past – het soft winter type”

 1. Hallo Lida,

  Ik heb een vraagje .
  Waarom kunnen deze vrouwen niet “gewoon”een neutrale herfst zijn zoals ik vroeger was. (met donker haar) Ik kon wat fellere kleuren dragen zoals rood, maar gedempte kleuren stonden me ook goed.
  Er zijn uitzonderingen op de regel, maar om nu weer “nieuwe types” te definiëren, maakt het steeds ingewikkelder.

  Met vriendelijke groet,
  Tineke

  1. Hallo Tineke, een’herfst’ is altijd ‘warm’ en deze vrouwen (én mannen) zijn ‘koel’, Het is ook geen nieuw type in het systeem waarmee ik werk. Ik heb alleen willen laten zien dat vrouwen vroeger (met de beperkingen van het vier-seizoenen-systeem) niet altijd de juiste kleuren werden geadviseerd. groeten, Lida

 2. Ik ben nieuwsgierig hoe het zit met de kleuren voor de diepwintertype met spierwit (grijs) haar.
  Misschien leuk om daar eens over te schrijven en de andere kleurtypes met grijs haar. (die niet meer willen verven)

 3. Beste Lida,
  Met veel genoegen lees ik elke zondag je berichten. Ik leer nog elke keer en onthoud het steeds beter.
  Nu ben ik niet zo goed thuis op het gebied van beroemdheden.
  Dus welk gezicht bij welke naam hoort is mij veelal een raadsel.
  Is het veel werk om de naam bij het gezicht te plaatsen?
  Bij voorbaat dank!
  Met vriendelijke groeten,

  1. Lees van links naar rechts, ook bij de foto’s, dan weet je welke naam bij de foto hoort, Thea.

 4. Beste Lida,
  Ook voor mij zou het erg fijn zijn als de namen bij de foto’s zouden staan.
  Ik ben altijd zeer benieuwd wat je weer hebt geschreven en leer veel van je.
  Hartelijk dank daarvoor!

  1. Zie mijn antwoord op de vraag van Thea, Janneke. En dank voor je compliment.

Reacties zijn gesloten.