Kleding vermaken loont – Helaas hebben we onszelf aangeleerd die pasvormproblemen in confectiekleding niet toe te schrijven aan een algemeen probleem, maar aan de tekortkomingen van ons eigen lichaam.
Dit is het vervolg op mijn vorige bericht waarin ik mijn eerste tips geef over wat je allemaal aan je kleding zou kunnen (laten) vermaken, zodat het beter bij je bodytype past.
Kort bovenlichaam- dat kan er de oorzaak van zijn dat je tops en jurken te lang zijn in het gebied van schouder tot tepel en je armsgat te laag eindigt. Je kunt bij hemdjes en mouwloze tops/jurken de schoudernaad eenvoudig innemen. Zit er een mouw in de jurk/top dan wordt het een stuk ingewikkelder. Bedenk dat de halslijn ook omhoog gaat. Geen probleem als die al te laag zit, er is minder inkijk, maar anders zal die ook aangepast moeten worden.
Een kort bovenlichaam gaat vaak samen met lange benen (behalve bij het 8-silhouet). Kleding vermaken voor lange benen is niet altijd mogelijk. Broeken die te kort zijn kun je soms met een valse zoom een paar centimeters ‘uitleggen’. Dat lukt alleen als er voldoende stof aanwezig is. Is dat bij jouw broek niet het geval, dan kun je hem naar de zoom toe smaller maken. Zodat er een capri of enkelvrije broek ontstaat.
Grote borsten – vermijd ten allen tijden kleding waar geen coupenaden/figuurnaden voor je borsten in zitten. Als de jurk of blouse goed over je grote borsten past kun je onder je borsten en op de rug verticale coupenaden aanbrengen om het teveel aan ruimte onder je borsten weg te werken. Zit je schoudernaad te laag en zijn de mouwen lang genoeg, dan kun je ook vragen of het mogelijk is de mouw er hoger in te zetten.
Brede schouders -die vind je met name bij het V-silhouet en dat gaat vaak samen met smalle heupen. Ook hier is mijn advies een blouse/top/jurk te kiezen die perfect op je schouders zit. Het teveel aan stof kun je op de rug- en voorzijde innemen met verticale figuurnaden. Zonodig kun je het kledingstuk ook op taille- en heuphoogte innemen.
Grote maten kleding – dit is een verhaal apart om je te laten zien dat je niet alle kleding kunt vermaken. De goedkope plus size merken maken kleding voor de mateloos mooie vrouw vaak ruimer door simpelweg het patroon, dat geschikt is voor de standaardvrouw (zie deel 1), verder van de stofvouw te leggen. Dit heeft als gevolg dat de halslijn te wijd wordt en de schoudernaad te laag zit. Door overgewicht worden je schouders (je botten) echt niet breder en die wijde hals en die lage mouwinzet geven niet alleen een vormenloos, maar ook snel een slonzig uiterlijk. Deze pasvormproblemen kun je niet oplossen door kleding te vermaken. Er moet dus altijd een apart patroon gemaakt worden voor de grote kledingmaten. Maar dat kost tijd en geld, met als gevolg duurdere kleding.
Je ziet links het halve patroon van een shirtje in een standaardmaat en rechts hoe het halve patroon een eind weg van de middenvouw wordt gelegd voor ze de stof gaan knippen. Het geeft inderdaad ruimte waar het nodig is, maar zorgt tevens voor een veel te grote halsopening en een schoudernaad die op de verkeerde plaats zit.
Wil je zelf gaan (ver)maken? Dan is dit het boek waar je veel aan hebt. Tik op de link om de beschrijving te lezen.
Het boek is hier te koop
Dank je wel voor de goede tips elke zondag! Ik kijk er steeds naar uit.
1vraagje : hoe kan je ontdekken met welke breedte broekspijpen je staat als vrouw van 64jaar?
Heb verschillende broeken met brede pijpen, en wat draag je daarop?
Ik meet 1.70cm en weeg 72kg en heb brede schouders en een duidelijke taille en zware billen.
Investeer in een Stijladvies op afstand, Francine!
Interessant weer, en leuke boekentip! Die gaat op de verlanglijst.