Jouw belangrijkste kleur – Kom tot leven met de kleuren die je hebt (6)

Dit is een kleur bij die echt niet mag ontbreken in je garderobe. Je zult zien dat je met deze kleur meteen de aandacht trekt en ook vasthoudt.

Jouw belangrijkste kleur - Kom tot leven met de kleuren die je hebt

Jouw belangrijkste kleur zit in je ogen – Je weet inmiddels wat je beste neutrale kleuren zijn, welke kleur jouw ‘zwart’ is, hoe wit jouw ‘wit’ moet zijn en in welke tint rood jij er op je best uitziet. Maar er ontbreekt nog een belangrijke kleur in je persoonlijk kleurenpalet. Dat is de kleur die je oogkleur benadert. Een belangrijke kleur voor je, want hij brengt meteen de aandacht naar jouw sterkste punt, namelijk je ogen. Je ogen zijn je grootste troef in een zakelijke bespreking, bij een date of als je iemands aandacht in een andere situatie vast wilt houden. Ontdek jouw belangrijkste kleur.

Kom tot leven met de kleuren die je hebt - je belangrijkste kleur (deel 6)

Als je een top draagt in dezelfde kleur als je oogkleur zullen je ogen meteen helderder staan, maar ook de aandacht afleiden van die punten op je lichaam waar je minder blij mee bent.

Tip: Maak een foto van je oog bij daglicht, maar uit de zon. Probeer te ontdekken welke kleur jouw iris heeft. Vaak is het een mix van twee of meer kleuren, maar zoals je op deze foto kunt zien geven die samen jouw oogkleur.

Jouw belangrijkste kleur - Kom tot leven met de kleuren die je hebt

Om je op weg te helpen heb ik hieronder een hulpmiddel voor je gemaakt. Zijn je ogen hoofdzakelijk bruin, groen of blauw dan kun je kijken of je deze tinten kunt ontdekken. Aan de linkerkant zie je de ‘warme’ ogen en rechts de ‘koele’.

Jouw belangrijkste kleur - Kom tot leven met de kleuren die je hebt

Als je gaat winkelen houd dan verschillende kleuren onder je kin als je voor de spiegel staat en kijk bij welke kleur je ogen gaan stralen. Bij de verkeerde kleur lijkt het alsof er een floers voor je ogen komt.

Heb je een koele oogkleur? Dat kun je testen met de kleuren die erbij staan. Het zomertype en het wintertype hebben koele oogkleuren. Is jouw oogkleur warm dan kun je voor jezelf ontdekken of je tot één van de herfsttypes of lentetypes hoort.

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen. Voor € 32,50*:

 • krijg je per post de maxi Personal Color Card (briefkaartformaat)
 • per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype
 • weet je wat je contrastniveaus zijn
 • weet je wat je beste neutralen en pasteltinten zijn
 • zie je hoe je de Personal Color Card gebruikt
 • krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype

* Woon je in het buitenland dan komt er € 2,50 aan verzendkosten bij.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke PCC je wilt hebben. Let op, je kunt de kleurenkaart niet ruilen.

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).

15 gedachten aan “Jouw belangrijkste kleur – Kom tot leven met de kleuren die je hebt (6)”

 1. Hoi LIda, wat een leuke blog! Ik heb hazelkleurige ogen. Welke kleur past het best bij mij?

  1. Maak een foto van je oog en ontdek welke kleuren er nog meer in je oog zitten. De kleur bruin is een mix van de drie primaire kleuren, Annet. Hazelnootbruin zal altijd goed staan.

   1. Hoi Lida,

    bedankt voor je reactie. De ring om mijn iris is donker groenig grijs, de iris komt denk ik het meest in de buurt van salie groen met daar wat hazelnootkleurige plekken op. Ik heb donker asblond haar. Mijn kleuradvies is diep-gedempt-koel. Hazelnootbruin is een kleur waarvan ik dacht dat die wat aan de warme kant voor mij zou zijn. Maar als dat toch kan, zou bijvoorbeeld donker kaki dan ook een optie kunnen zijn? Die kleur lijkt me nog niet zo warm als bijvoorbeeld camel. Of is olijf beter?

 2. beste lida,
  ik heb echt bruine ogen maar met mijn grijze haar draag ik geen bruintinten meer. Hoe kan ik dit het beste “vertalen?”

  1. Bij grijs haar en bruine ogen is het belangrijk om te weten of heldere of gedempte kleuren je mooier staan en wat je huidtint is. Dan kan ik je laten zien welke kleuren je fantastisch staan. Rood staat bijvoorbeeld vaak mooi bij bruine ogen, maar dan moet het wel de goede tint rood voor je zijn, Bloemendaal.

 3. Leuk, alleen wel lastig als je 2 kleuren ogen hebt zoals ik, een bruin oog en een blauwgrijs oog ; ).

  1. Dat kan ik mij voorstellen, kom bij mij voor een kleurenanalyse, Heleen!

 4. Precies dat wat hier door “bloemendaal” gezegd wordt ging ook door mijn hoofd. Ik ga binnen afzienbare tijd mijn haar laten vergrijzen maar eigenlijk wil ik de bruintinten niet uit mijn garderobe verwijderen. Ik zie regelmatig grijze vrouwen met cognac of kaneelkleurige jasjes en ik vind het gewoon mooi. Zelfs met brilmonturen in bruintinten. Het staat gewoon! De bruine ogen maken dat het klopt.

 5. Dag Lida,

  Vanmorgen heeft mijn vrouw mij diep in de ogen gekeken. Nooit verkeerd zul je zeggen. Maar…. geldt wat je schrijft in de afgelopen berichten ook voor een man?

  1. Als je wilt dat je vrouw verliefd op je blijft, Hans, kies een kleur die bij je ogen past.

 6. Beste Lida,
  Toevallig draag ik op dit moment een top in dezelfde kleur als mijn ogen (donkerbruin), maar ik vind mezelf er nogal moe uitzien. Dat is ook wel verklaarbaar, omdat ik een paar nachten minder goed geslapen heb. Klopt het dat als je vermoeid oogt je juist beter iets kan dragen dat de aandacht van je gezicht afleidt? In mijn geval lijk ik van een frisse blauwe of groene tint wat op te knappen…

  1. Bruin is eigenlijk geen kleur, het is een mix van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw. Ik begrijp dat het verwarrend is, maar het gaat te ver om het hier uit te leggen. Kijk welke van deze drie primaire kleuren jou wel laten stralen.

   1. Bedankt voor de uitleg. Geel staat me totaal niet, maar wel blauw of niet te geelachtig rood. Het randje om mijn iris zweemt ook meer naar blauw/paars, hoewel mijn irissen zelf donkerbruin zijn. Dus ik ben eerder een koel type ondanks mijn bruine ogen.

 7. Hallo Lida,

  Weer een leuke blog. Alleen blijf ik 1 punt verwarrend vinden. Mijn haarkleur en kleur van mijn ogen zijn (donker)bruin. Zoals ik in een reactie op ‘Kom tot leven met de kleuren die je hebt deel 2’ al aangaf zit de kleur bruin niet in mijn color card. Hoe zit het als je haarkleur en oogkleur niet in je color card zitten? Want bruin is absoluut niet mijn belangrijkste kleur (helder-koel type)
  Ik vraag me af of de info in deze blog dan niet geldt en of andere kleurtypes ook tegen dit probleem aanlopen. Misschien een idee voor een blog 😉

  Groeten,
  Marieke

  1. Jouw ogen zijn bijna zwartbruin, Marieke, als helder-koel type. En daarom is zwart een goede neutrale kleur voor je. Niet alle bruine ogen zijn hetzelfde. Lees ook mijn reactie hierboven.

Reacties zijn gesloten.