Confectiematen zijn gestandaardiseerde kledingmaten. Als iedere confectiefabrikant deze onderling afgesproken kledingmaten gebruikt, dan moet het eenvoudig zijn de perfecte maat jeans of broek te vinden. Maar in de praktijk blijkt dat toch niet zo eenvoudig te zijn. Er zijn namelijk Europese maten (van 34 tot 46 en hoger) en internationale maten die aangeduid worden in small en large. Je kent het wel van xs (extra small) tot 3xl (extra extra extra large). Daarnaast is er, om het nog wat ingewikkelder te maken, een apart maatsysteem voor jeans en broeken.
De perfecte maat jeans en broek
Europese confectiematen zijn gebaseerd op lichaamsafmetingen in centimeters. Zoals je in deze tabel ziet komt maat 38 overeen met een tailleomvang van 75-78 cm en een heupomvang van 96-99 cm. Door je lichaam op te meten kun je een goede inschatting maken welke maat broek je het beste online kunt bestellen. Broekenproducenten en dan met name jeansproducenten, gebruiken een ander maatsysteem.
In een vorig bericht heb ik je laten zien hoe jij je bodytype kunt bepalen met de Meten is Weten methode. Wellicht weet je nu je bodytype en maten. Zo niet, meet dan alsnog je: Tailleomvang - meet je taille op het smalste punt, net boven je navel. Heupomvang - meet je heup op het breedste deel Binnenbeenlengte- meet de lengte van je benen vanaf je kruis tot aan de vloer. Daarna kun je meten vanaf het kruis tot de gewenste lengte voor je broek, enkelvrij bijvoorbeeld. LET OP: de vermelde lengte van een broek is altijd de binnenbeenlengte.
Kennis van je bodytype
Niet alleen de maat maar ook de pasvorm is bepalend of een broek goed zit. Kennis van je bodytype – met name de vorm van je heupen- is belangrijk als je op zoek bent naar een perfect model jeans of broek. Heb je een rechte heup of een ronde heup. Lees daarvoor mijn berichten onderaan dit bericht.
Jeansmaten
Voor jeans wordt een ander maatsysteem gebruikt, de zogenaamde W/L maten. Waarbij de W de maat voor de taille (waist) en de L de binnenbeenlengte (length) van de broek aangeeft. Beide uitgedrukt in inches. Een W/L maat 28/32 betekent een tailleomvang van 28 inches en een binnenbeenlengte van 32 inches. Een inch is 2,54 cm. De binnenbeenlengte in dit voorbeeld is dus 32 x2,54= 81,3 cm.
Van inches naar centimeters en omgekeerd
- Jij kunt jouw tailleomvang en je binnenbeenlengte omrekenen naar een jeansmaat. Deel jouw maten door 2,54 en je weet welke maat jeans voor jou geschikt is. Deze maat is altijd bij benadering, want de soort stof heeft ook invloed op de maat.
- Wordt de binnenbeenlengte van de broek vermeld in inches dan kun je die omrekenen naar centimeters door het getal in inches te vermenigvuldigen met 2,54 (zie tabel hieronder).
- De juiste binnenbeenlengte bespaart je het korter maken van de jeans. Maar zorgt er ook voor dat de zithoogte en de kruislengte niet te lang voor je zijn. Zo voorkom je een te laag hangend kruis of een broek die te hoog in je taille zit. Ben je daarentegen aan de lange kant? Dan voorkom je de teleurstelling dat de broek en de zithoogte te kort voor je zijn.
- Broekenmerken, zoals MAC, Brax en Angels, gebruiken jeansmaten (soms alleen voor de lengtemaat). Het voordeel daarvan is dat je in een oogopslag de binnenbeenlengte van de broek kunt zien. Dat is namelijk nog een zeldzaamheid bij merken die zich niet uitsluitend richten op broeken. MAC gaat door tot L 38 en dat is voor lange vrouwen ideaal. Ook voor korte vrouwen zou het fijn zijn als er meer keus is in de lengte van broeken. Goldnerfashion heeft wel broeken in korte maten én zelfs in extra korte maten (voor vrouwen kleiner dan 157 cm).
Zie deze maattabellen als een hulpmiddel om jouw goede kledingmaat te vinden. De kledingmaten zijn helaas niet overal gelijk in Europa. De EU probeert al jaren een uniform systeem in te voeren, maar tot nu toe zonder succes. Als je van Franse kleding houdt moet je een maat groter nemen. Een maat 38 bij ons is daar een maat 40. Italiaanse kledingmaten verschillen nog meer. Wat bij ons een maat 40 is, is in Italië een maat 44. Dat komt omdat fabrikanten de kledingmaten afstemmen op het gemiddelde postuur van de bevolking. Onze Nederlandse maten komen het meest overeen met die van Denemarken en Duitsland.
Hallo Lida,
Ik heb vorige week de meten is weten blog doorgelezen maar kom er toch niet goed uit. Ik twijfel tussen H en O bodytype.
Ik zit met taille (80cm) 1 vakje rechts van borstomvang (96) en drie vakjes rechts van heup (100). Of moet ik de maten zien als vakjes…
Zodra ik wat meer in gewicht toeneem gaat het meeste rondom mijn buik zitten. Maar ook op mijn benen en borsten wordt ik dan zwaarder.
Je hebt maat 42 voor je taille en borsten en voor je heupen maat 40. Je bent dus wat zwaarder boven je taille. Kijk nu even bij de zeven bodytypes, welk bodytype je hebt. In ieder geval geen O, dat kun je al opmaken uit de tekst van Meten is Weten methode. Kom je er niet uit investeer dan in een STOA