Mooi grijs worden én mooi grijs zijn – dat doe je zo

Ouder worden is een onontkoombaar feit. Maar met het ouder worden hebben we twee keuzes: er tegen vechten of het te omarmen. Gelukkig kiezen steeds meer vrouwen ervoor om hun leeftijd te omarmen.

Mooi grijs worden doe je zo met deze handige tips

En als het dan zo ver is dat je objectief naar je leeftijd kunt kijken, is één van de beste dingen die je kunt doen op een zo gracieus mogelijke manier grijs worden. En mooi grijs worden doe je zo.

Net zoals er eenvoudige manieren zijn om op een natuurlijke manier met je rimpels om te gaan, kun je dat ook doen met mooi grijs worden.

Mooi grijs worden kan op meerdere manieren. Met de tips hieronder ontdek je niet alleen dat grijs haar mooi is, maar ook dat kiezen voor grijs haar je er beter uit kan laten zien.

 • Je bent er klaar voor – Als je je haar al jarenlang verft kan de afweging om je haar grijs te laten worden een wekenlange ontmoedigende discussie opleveren met vriendinnen en familieleden. Ga de strijd niet aan, vertel alleen je kapper dat je klaar bent om grijs te worden. Hij/zij of zal geleidelijk meer highlights in je haar aanbrengen, zodat de overgang naar grijs haar geleidelijk verloopt. En dan, voilà, na zo’n zes maanden vertoon jij je aan de wereld met prachtig grijs haar. Zonder de schok van ‘grijs in één dag’ of zonder die afzichtelijke grijze landingsbaan als je je oude kleur uit laat groeien.
 • Omarm een kort kapsel – Een andere gemakkelijke manier is te kiezen voor een pittig kort kapsel. Zo’n kort kapsel kan heel stijlvol zijn (lees mijn bericht De driehoek van jeugd. In combinatie met highlights kan het ervoor zorgen dat je in een paar knipbeurten grijs bent. Een bijkomend voordeel is dat het dorre haar (dat geassocieerd wordt met jarenlang verven) verwijderd wordt.
 • Gebruik zilvershampoo met mate – grijs haar krijgt vaak een gele gloed. Dit komt o.a. door water, chloor en zonlicht. Er zijn speciale producten voor grijs haar. Kappers bevelen vaak een zilvershampoo aan om grijs haar op te lichten. Maar pas op! Gebruik een zilvershampoo met mate. Hooguit één of twee keer per maand, tenzij je kikt op een paarse haardos.
 • Let op wat je aantrekt – grijs, platina of zilver haar is alleen mooi bij de juiste kleuren. Soms zie ik vrouwen met koel grijs haar gekleed gaan in een warme kleur, zoals een terra vest of een beige jas. Dan is dat grijze haar beslist geen ‘pareltje’. Ik adviseer je opnieuw een kleurenanalyse te laten doen. Voorbeeld: een gedempt-koele vrouw kan, als ze zilver wordt, veel frissere kleuren dragen. Haar kleurenpalet is veranderd van gedempt-koel naar licht-koel of koel-gedempt. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat wat levendiger kleuren mooier staan bij grijs, platina en zilver haar. Levendige blauwe, groene en paarse tinten of de kleur van je ogen doen het goed bij grijs, platina en zilver haar. Lees mijn bericht De beste kleuren bij grijs haar
 • Behoud je originele wenkbrauwkleur – welke kleur voor je wenkbrauwen staat nu het mooist bij je prachtige nieuwe haardos? Misschien verrassend, maar een kleur dicht bij je natuurlijke kleur staat het mooist. Zelfs als je haar grijs of zilver is, staan lichtbruine of taupe wenkbrauwen het mooist.
 • Pas op voor de zon – grijs haar wordt geel in de zon. Het lijkt op het eerste gezicht misschien blond, maar als je beter kijkt is het een grijsgele kleur. Bescherm je haar met een hoed in de zomer of gebruik verzorgingsproduct met een sunprotector.
 • Voeg wat roze toe – Make-up kan een eenvoudige manier zijn om je stijlvolle en elegante grijze haren nog meer te laten stralen. Een blusher/rouge in de goede kleur maakt al een wereld van verschil. Afhankelijk van je kleurtype ga je voor abrikoos, perzik en roze tinten. Wil je mooi grijs zijn, blijf dan ver van beige en bruine tinten (bronzers). Ze zorgen ervoor dat je huidtint vaal lijkt bij het grijze haar.
 • Weet wat het goed doet op je lippen – Net zoals een blusher heeft de goede tint lipstick een spectaculair effect bij grijs haar. Omlijn je lippen met een lippotlood, het gemakkelijkst is één in de kleur van je lippen. Een fruitige tint – zoals framboos en aardbei (koel) en perzik (warm) – staat mooier dan een matte of te subtiele tint.
 • Draag het grijs met zelfvertrouwen – Maak je niet onzichtbaar. Kies een bril in een kleur, draag een opvallend sieraad of een mooie sjaal en je zult zien dat je andere vrouwen inspireert om ook hun leeftijd te omarmen. Zodat je ze laat zien Mooi grijs worden doe je zo!

Deze foto’s wil ik jullie niet onthouden:

Helen Mirren (72) toont zich op Instagram aan de wereld zonder make-up. Hier lees je wat haar tot deze daad brengt.


TIP:
Neem ook een kijkje op mijn Pinterestbord Grijs is het nieuwe blond

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

18 gedachten aan “Mooi grijs worden én mooi grijs zijn – dat doe je zo”

 1. Goedemorgen Lida, allereerst bedankt voor dit interessante artikel. Ik ben een trouwe lezeres van jouw columns! Ze blijven boeien en helpen bij het maken van keuzes/helpen herinneren aan hetgeen je hebt geadviseerd tijdens het stijl-/kleurenadvies!
  In jouw verhaal ga je volgens mij uit van mooi grijs haar. Ik denk er ook vaak over na hoe het zou zijn als ik niet meer zou gaan verven. Maar ik weet dat ik meer een peper/zout geval ben, dus niet mooi grijs. Zijn hiervoor andere richtlijnen/adviezen? En wat gebeurt met mijn kleurenpalet: nu gedempt-warm?

  Hartelijke groet Sylvia

  1. Gedempt-warme vrouwen kunnen platina worden, maar als ze gedempt-warm-diep, zoals jij Sylvia, zijn zal het grijs in eerste instantie eerder gemêleerd zijn. Ik raad je een iets oplichtende blonde of lichtbruine glans als tussenfase aan. Als je haar lichter wordt, pas dan je kleurenpalet ook aan.

   1. Dankjewel Lida.
    Ik zal dit met mijn kapster overleggen.

    Hartelijke groet
    Sylvia

 2. Hoi Lida.
  Ik zit midden in het proces. Ik ben inmiddels 60 en kleurde mijn haar altijd zelf. Ik ben van mokkabruin, via licht goudbruin naar middenblond “verhuisd” en begin nu pas te zien dat het haar wat lichter wordt. Ik wil nu even bij middenblond blijven tot alles die kleur heeft en daarna cold turkey alles uit laten groeien waarbij ik dan hoop dat de zomerzon me helpt. Mijn haar komt tot halverwege mijn (lange) hals, maar het is wel in laagjes (en bovenop vrij korte laagjes) geknipt, dus hopelijk is het geen al te lange pijn.
  Ben heel benieuwd wat er vanonder komt!
  Fijne zondag!

 3. Ik ben nog geen 40 en de grijze plukken verschijnen duidelijk.. geldt je verhaal dan nog steeds of is het echt pas vanaf 50+? Want heel hip doet het me niet voelen nu.
  Groeten.

  1. Echt vanaf 50 plus, Lea. Zorg nu voor een trendy kapsel en maak je pittig op. Draag wel je goede kleuren!

   1. 😊dank je wel. Pittig kapsel heb ik pas gedaan inderdaad. Make-up gebruik ik weinig maar kreeg pas wel een compliment toen ik wat meer op had. Dus tja 😉 zomertype licht koel..Ik doe mijn best hihi.

 4. Dag Lida,
  2 jaar geleden heb ik een kleuranalyse laten doen bij jou en toen kwam er gedempt koel uit. Aan een kleine uitgroei was niet te zien hoe grijs mijn haar zou zijn. Afgelopen zomer de verf laten bleken en highlights laten doen in Italië.
  Nu is het zilver en achter nog wat donkere haren.. De reacties zijn niet van de lucht. Dagelijks spreken mensen mij aan. Ook dat ik er veel jonger uitzie. Dit jaar ben ik 50 geworden
  De kleur van de kleding lijkt ook wat mooier uit te komen. Wat ben ik blij ermee.
  Maar nu mijn vraag: je schrijft dat ik dan naar licht koel type ga.. Moet ik nu niet meer op gedempt zoeken? Ik dacht dat huid en ogen dit bepaalden. Bedankt voor je advies.

  1. Gedempt-koele vrouwen met blauwe ogen, die hun haar uit laten groeien en dan zilvergrijs zijn, kunnen ineens lichtere en frissere kleuren gaan dragen. Je kunt altijd kiezen voor een up-date van het kleuradvies, Annet.

 5. Ik ben 43, en wordt al grijs vanaf mijn 27e. Ik heb het nooit geverfd, en krijg regelmatig complimenten over mijn haarkleur. Officieel valt mijn kleur nog onder peper en zout, maar zelf vind ik de term zilvervos mooier klinken. Ik heb van nature as-donkerblond haar en mijn witte haren mengen zich mooi met de donkerblonde. Ik wordt ook egaal grijs, niet hier en daar een plukje. Alle vrouwen in mijn familie (aan beide kanten) zijn jong wit. Ze waren allemaal begin tot midden vijftig en écht wit. Ik heb nooit moeite gehad met mijn zilvergrijze lokken, erger nog…ik hoop dat mijn haren net zo wit worden als die van mijn oma’s en moeder.

  Wat ik lastig vind is dat, met het grijs worden, ik niet alleen mijn kleur keuze, maar ook de stijl van mijn kleding wat moet aanpassen. Dankzij mijn as-donkerblonde haren, blauwe ogen en bleke huid lag de voorkeur altijd al bij de koele kleuren. Maar ik merk dat bijvoorbeeld bepaalde groenen en paars me minder goed staan. Qua stijl, merk ik dat ik een minder jeugdige stijl zoek, maar dat vind ik wel lastig. Tips?

  1. Investeer in een kleuradvies, Wendy, als je wilt weten welke kleuren nu echt wat voor je doen. Wat je persoonlijke stijl betreft heeft dat niet meer met je leeftijd (40+) te maken dan met een grijs haar?

 6. Dag Lida, een paar weken geleden heb je mij mét mijn geverfde blonde haren geanalyseerd als gedempt warm. Na het lezen van deze blog voel ik ook wel voor ‘het omarmen van mijn grijze haar”. Heeft dit gevolgen voor deze recente analyse? Ik hoor dat graag even! Hartelijke groet, Marijke

  1. Heeft geen gevolgen, Marijke! Lees je hand-out er nog maar eens op na.

 7. Al jaren verheug ik me op grijs worden , omdat ik natuurlijk grijze haren vaak zo mooi vind staan bij vrouwen. Nu ben ik 51 en heb nog steeds geen enkele grijze haar , haha! Ik ben sinds een jaar of 6 gestopt met blonder verven van m’n haar en heb nu alleen nog af en toe highlights om het ( vrij saaie donkerblonde ) haar wat te verlevendigen. Ben heel benieuwd hoe het zal zijn als ik uiteindelijk toch grijs ga worden, het zal toch wel een kéér gebeuren ?! Hellen Mirren is een prachtige vrouw met een mooie stijl qua kleding en kapsel

 8. Goedemorgen Lida,
  Ik nog een mix van donkerbruin, licht grijzend haar. Mijn lok is vrijwel compleet grijs. Nu ik niet naar de kapper kan geweest om te verven, zie ik dat ik wel een mooie grijze kleur krijg, daar ben ik blij mee.
  Maar vanwege het grote verschil van kleur in de lok en bijvoorbeeld de zijkanten, wil ik nog niet stoppen met verven, er is dan een hele duidelijke streep op sommige plekken zichtbaar. Je hebt het over een overgang met high lichts, hoe zie je dat bij donker haar.
  Ik.ben trouwens een koel helder wintertype.
  Groeten jette

  1. Als koel-helder kleurtype zul je laat (en nooit helemaal) grijs worden, Jette! Kleur het zo lang mogelijk in je eigen haarkleur is mijn advies, maar in de loop der jaren wel een tintje lichter.

 9. Hallo Lida,
  Bedankt voor je inspirerende blog!
  Recent heb je me geanalyseerd als diep-gedempt-koel. De eerste grijze haren zijn daar en ik overweeg om ze niet te verven. Afhankelijk van de kleur grijs, word ik dan helder-koel of wat zijn de andere mogelijkheden?

  1. Je wordt nooit van ‘gedempt’ door grijs te worden ‘helder’, Annick. Juist andersom, heldere vrouwen worden naarmate ze ouder worden juist steeds gedempter. Wel zal ‘diep’ voor jou veranderen. Het kan zijn dat je een gedempt koel kleurtype wordt. En dat je dus iets lichtere kleuren kunt gaan dragen. Lees mijn bericht Moet ik andere kleuren gaan dragen nu ik ouder word?

Reacties zijn gesloten.