Warme pasteltinten en koele pasteltinten (3)

Pasteltinten zijn de lichtste kleuren van je persoonlijk kleurenpalet. Je draagt ze altijd onder je neutralen of basiskleuren. Ook bij pasteltinten heb je het onderscheid tussen warme en koele kleuren.

In mijn twee vorige berichten heb ik je het verschil laten zien tussen koele neutralen en warme neutralen. Dit wordt mijn derde bericht in deze reeks: Het verschil tussen warme pasteltinten en koele pasteltinten zie je zo.

 • Een pasteltint krijg je door een kleur te mengen met veel wit. Hoe meer wit je bij een kleur mengt hoe koeler hij ook wordt. Zo is citroengeel (geel is toch warm?) een koele pasteltint. Meng je bij een kleur wit met een klein beetje geel, dan krijg je een warme pasteltint. Op de twee buitenste ringen van onderstaande kleurencirkel zie je de pasteltinten. De zogenaamde ‘ijspastels’ zijn de zuivere heldere pastels. Je ziet ze bovenaan dit bericht. Wordt bij een pasteltint wat grijs gemengd, dan krijg je een gedempte ‘poederpastel’.

 • Je draagt jouw beste pasteltinten bij voorkeur niet alleen, daarvoor hebben ze te weinig kleur. Het verschil tussen lichte kleuren en pasteltinten.
 • Je draagt kleding in pasteltinten dicht op je huid met daar overheen een basiskleur uit je Personal Color Card of één van je beste neutralen.
 • Pastels zijn optimaal voor tops, blouses, lingerie, yogakleding en nachtkleding. Je kunt ze op een warme zomerdag ook alleen dragen, maar lees dan mijn tips voor visueel groeperen er even op na.
 • Met pasteltinten en je neutralen kun je gemakkelijk jouw ideale licht-donker contrast realiseren.
 • Voor formeel zakelijke kleding kun je je diepste neutraal combineren met je lichtste pastel. Je straalt dan een hoge mate van autoriteit uit.

Er zijn dus warme pasteltinten en koele pasteltinten, maar ook heldere en gedempte:

Warme pasteltinten hebben een warme ondertoon Bijvoorbeeld zalmroze, roomwit, vanillegeel, lindegroen en aqua.

Warme pasteltinten en koele pasteltinten (3)Koele pasteltinten hebben een koele ondertoon. Voorbeelden daarvan zijn babyroze, lichtblauw en lila.

 

 

5 gedachten aan “Warme pasteltinten en koele pasteltinten (3)”

 1. Beste Lida,
  Schitterend hoe je de warme en koele pasteltinten in een overzichtelijke tabel hebt opgedeeld. Zo is dat helemaal duidelijk. Nog nooit gezien, eigenlijk. Ik bewonder je talent voor kleur enorm.
  Groeten,
  Diane

 2. Fout van mijn kant. Maar wees gerust, dit bericht staat voor volgende week op het programma, Katrin!

 3. Ha Lida,
  Heel interessant en ook leuk om te lezen allemaal.
  Turquoise/aqua staat toch ook bij zomertypes?
  Hartelijke groet,
  Marianne

Reacties zijn gesloten.