De raglanmouw

Een raglanmouw heeft zowel voor- als nadelen, afhankelijk van hoe je de pasvorm en stijl waardeert.

De raglanmouw - de voor- en nadelen

Raglan is een manier om een mouw aan het lijfje van een kledingstuk te zetten. Wat meteen opvalt is de schuine naad die vanaf de hals naar de okselholte loopt. Raglanmouwen vind je behalve in genaaide vorm ook in gebreide kledingstukken, zoals truien, en shirts van tricot. Het woord ‘raglan’, zo wil de legende, is gebaseerd op de Engelse generaal baron Raglan. Hij liet tijdens de Krimoorlog, vanwege de kou, zijn troepen een gat in hun dekens maken. Zodat zijn soldaten de deken gemakkelijk over hun hoofd konden trekken. Zo ontstond de raglancape en de raglanjas. Ook de spencer kent zo’n verhaal.

De raglanmouwDe voordelen van de raglanmouw

  • Beweeglijkheid: Omdat de mouw naadloos vanaf de hals loopt, biedt het meer bewegingsvrijheid, vooral in de schouders. Dit maakt dat dit model mouw met name populair is in sport- en vrijetijdskleding.
  • Comfort: De afwezigheid van een schoudernaad kan bijdragen aan een comfortabel gevoel, met name bij werkzaamheden waarbij jij je armen veel beweegt. De ruime oksel zorgt er ook voor dat je onder een jasje of trenchcoat een dikkere trui kunt dragen.
  • Vloeiende overgang: Een raglanmouw creëert een vloeiende, ronde overgang tussen de mouw en de romp/het lijfje van het kledingstuk, wat een meer nonchalante uitstraling geeft.
  • Met name in gebreide kleding, blazers en mantels geeft deze mouwinzet vaak een mooiere pasvorm dan een laag ingezette mouw (zoals je die nu veel ziet).

 

De raglanmouw - de voor- en nadelen

Raglanmouw

De nadelen van een raglanmouw

  • Minder gestructureerd: Voor mensen die van een meer gestructureerde schouderlijn houden (zoals je vaak ziet bij een hoog ingezette mouw), kan deze mouw te casual of te nonchalant aanvoelen. De structuur van een kledingstuk kan veel voor je doen
  • Minder vormgevend: Omdat de raglanmouw geen rechte schouderlijn heeft, kan het voor sommige lichaamstypes te rond, minder flatterend, zijn. Denk dan aan smalle of afhangende schouders, die met een raglanmouw geaccentueerd worden.

Cape met raglanmouw

Quilted jas met raglanmouw

Trui met raglan mouw en sluiting

Vest met raglanmouw

Afhankelijk van de stijl en het gebruik van de kleding, kan een raglanmouw dus een comfortabele en stijlvolle keuze zijn.

 

8 gedachten aan “De raglanmouw”

  1. Goedemorgen,
    Ik ben dol op raglanmouwen. Ik ben qua lichaamsbouw een V type,dus smalle heupen en brede schouders.
    Na mij kledingadvies bij jou Lida,ben ik daar veel meer rekening mee gaan houden. Ik voelmij er heel prettig in.
    Désirée

      1. Ik dacht juist dat het dan nog breder maakt.
        Of is dat niet zo?

  2. Nooit over nagedacht dat een raglanmouw meer bewegingsvrijheid zou geven. Wel geconstateerd dat hij mij minder goed staat maar dat dat in truien op te lossen is door een kleine schoudervulling te gebruiken.
    Dank voor deze aanvullende (en historische achtergrond) gegevens Lida!

  3. Een raglanmouw is heel geschikt voor vrouwen die na een borstkankeroperatie een lymfearm hebben.

  4. De wijdte van de trui kan jezelf bepalen omdat raglan geen duidelijke schouderlijn aangeeft. Mijn schouders zijn smal maar met een dikke trui in raglan voel ik mij wel goed .

Reacties zijn gesloten.