De taal van je uiterlijk: ben jij meer yin of yang

Jouw kledingkeus zegt iets over jou, communiceert een boodschap zonder woorden. De ander zal zijn gedrag daarop aanpassen.

De taal van je uiterlijk-ben jij meer yin of yang

Als jij je bewust bent van de taal van je uiterlijk, kun je door middel van je kleding die boodschap uitzenden die zowel bij jou als persoon als bij de situatie past. Yin en yang zijn Chinese begrippen die voor vrouwelijk en mannelijk staan, maar ook voor zacht en krachtig en introvert en extravert. Door deze begrippen te gebruiken kan ik je op een eenvoudige manier uitleggen wat jij met jouw kleding communiceert. Het is een krachtig hulpmiddel om te begrijpen wat de taal van je uiterlijk is en hoe jij dat beeld (imago) kunt beïnvloeden.

We hebben allemaal zowel yin als yang in ons. Op je werk wil je misschien meer je yang kant (krachtig) laten zien, terwijl je thuis meer ‘yin’ bent. Het is nooit absoluut, je hebt zowel een mannelijke als een vrouwelijke kant in je. Iets kan pas yin of yang genoemd worden als je het vergelijkt met iets anders. Daarom zal ik het ook steeds hebben over ‘meer yin’ of ‘meer yang’.

Afhankelijk van de situatie, je persoonlijkheid en de levensfase waarin je verkeert laat je meer je yang- of je yin-kant in je kleding zien. Ter illustratie een paar voorbeelden:

Voorbeeld 1: Het vrouwenlichaam produceert na de overgang minder oestrogenen en daardoor krijgen we in verhouding meer testosteron (mannelijk hormoon) in ons lichaam. Onze zorgende kant, het in dienst staan van het gezin/de kinderen, heeft dan vaak niet meer de overhand. We komen meer voor onszelf op (‘nu ben ik aan de beurt’) en dat kan invloed hebben op het kleedgedrag. Vijftig-plus vrouwen kunnen de behoefte voelen om meer kleur te gaan dragen of te kiezen voor een opvallende bril of sieraden (meer yang).

Voorbeeld 2: Ze is begin dertig en heeft blond haar en blauwe ogen. Ze is wetenschapper, inmiddels gepromoveerd en maakt naam in het buitenland, maar moet in bepaalde situaties nog veel moeite doen om voor vol aangezien te worden. Blond haar en blauwe ogen zijn van nature meer yin. Door meer yang elementen aan haar kleding toe te voegen zal ze krachtiger (meer yang) overkomen.

Voorbeeld 3: Hier zie je drie foto’s van Rita Verdonk (wie kent haar nog…). Rita is met haar donkere haar en donkere ogen van nature meer yang. Ze komt krachtig én afstandelijk over. Het zwarte jasje met krijtstreep maakt haar nog meer yang. Ze wilde in bepaalde situaties juist wat toegankelijker overkomen. Door voor een jasje/mantel in een lichte kleur en in een zachtere stof te kiezen, komt ze meer yin (toegankelijker) over.

De taal van je uiterlijk: ben jij meer yin of yang

De taal van je uiterlijk: ben jij meer yin of yangDe taal van je uiterlijk: ben jij meer yin of yang

De taal van je uiterlijk – Je kunt een kledingcombinatie dus meer yang maken of juist meer yin. Het zit soms in kleine dingen, zoals de stof waarvan het kledingstuk is gemaakt, de kleur, de kleurencombinatie, het dessin en het model. De komende weken laat ik je zien hoe je deze elementen kunt gebruiken om meer yang of yin over te komen.

De taal van je uiterlijk: ben jij meer yin of yang

Volgend bericht: Dit maakt een kledingstuk meer yin of yang


9 gedachten aan “De taal van je uiterlijk: ben jij meer yin of yang”

 1. Leuke benadering! Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb donker haar en ogen en kies sinds ik de 50 gepasseerd ben steeds meer voor lichte kleuren en aaibare stoffen. Je zegt dat 50plus vrouwen meer yang worden. Zelf zie ik steeds meer yang in de spiegel en dat probeer ik te verzachten, wat minder “streng” te maken. Sinds ik een bril draag vind ik mezelf ook al veel strenger overkomen helaas.

 2. Dank je wel voor je wekelijkse stijltips!
  Ook deze week weer mooi verduidelijkt met foto’s.
  Ook op Pinterest volg ik uw borden.
  Fijne dag,
  Jacqueline

 3. Weet je ik ben geneigd om het meest linkse te kiezen maar ik vind de middelste ook erg leuk, toch weer iets meer kleur, soms vind ik het allemaal te lief wat ik kiest en denk ik dat ik meer opvallende kleuren of accenten moet toevoegen, vind ik lastig.
  Jou blog zet me altijd aan het denken, om toch voor meer kleur te kiezen.

  groetjes Els

 4. Heel pijnlijke keuze voor mij… Ik ben een yang (zwart haar, ogen, ik ben een asiatische en V shape. Ik moet, dus donkere kleuren dragen van boven en veel contrasten of één kleur. Ik hou van beige en nude tinten maar ze passen bij mij niet.

   1. Oh, heel interessante artikel, dank u Lida! Ik heb al veel van je blog en andere bronnen geleerd maar overweeg toch een stijladvies bij je te doen. Misschien tot binnenkort 🙂

 5. Ha, leuk, die gepromoveerde 30+ vrouw met blauwe ogen 🙂 . Meer yang dus. Gaan we doen! Heel benieuwd naar de uitleg want ik vind het nog lastig zat 🙂 Het Leren jasje bijv vind ik heel stoer maar is dus toch yin. Vanwege de soepele stof denk ik?

  1. Het linker jasje is in vergelijking met het andere jasje meer yin, door de kleur (warm), door het kreukleer en omdat het geen kraag heeft. A.s.zondag meer hierover!

 6. Hoi Lida, wat leuk dat je yin&yang koppelt aan het uiterlijk. Ik hou me sinds een paar jaar bezig met Feng Shui. Is eveneens een uiting van yin en yang. Hartegroet, Marianne

Reacties zijn gesloten.