Tijdloze tips die op mijn lachspieren werken

Soms ben je op zoek naar iets en kom je wat anders tegen. Dat overkwam mij vorige week. Ik ontdekte tijdens mijn zoektocht op zolder een schriftje van mij toen ik veertien was. Volgeplakt met tips over kleding en persoonlijke verzorging en alles wat in 1961 met de mode te maken had. En waarvoor ik op die leeftijd een bijzonder grote interesse had.

Ik had toen al kunnen weten welk vak ik uit zou gaan oefenen, maar het werd eerst 25 jaar een docentschap handenarbeid (geen handwerken!) in het voortgezet onderwijs. Samen hebben we het schriftje bekeken. Met weemoed en een glimlach van mijn kant. De ’tien oefeningen om slappe dijen te voorkomen’ veroorzaakte bij hem die niet genoemd wil worden een schaterlach.

Ik wil je ze niet onthouden mijn tips uit het verleden. Die, zoals je zult zien, ook veelal tijdloos blijken te zijn. Het schriftje begint met de optische illusie, wat strepen voor je doen. Het geeft ook een morele boodschap af, doe het niet verkeerd! En dat ook nog eens in rijmvorm, opdat je het vooral niet vergeet. 

 

En wat vind je van deze ‘Werd je met extra lengte en dikte verrijkt …’

Ik kom tekeningen voorzien van gedetailleerde beschrijvingen tegen, maar ook van mijn handtekening. Je bent tenslotte veertien, nietwaar? Internet bestond uiteraard nog niet. Waar mijn tekeningen nu zonder veel moeite een wereldreis ondernemen, bleven ze toen in mijn eigen kleine droomwereld.

Maar ook plaatjes die ik uit de Libelle en Margriet knipte, met het onderschrift deux pièces, trois pièces, blouson, prinsesse model, ronde hals en ga zo maar door.

En als ik mijn schriftje eerder had ontdekt dan had ik dit opgenomen in mijn ‘kerstbericht’ van afgelopen jaar.

Het meest spectaculaire in het schriftje is de afdeling ‘persoonlijke verzorging’. Het is zonneklaar dat ik toentertijd mijn sproeten verafschuwde. Wie wil kan alsnog dat recept van mij krijgen om sproeten te bleken 🙂 Daarvoor moet je wel de apotheek inschakelen lees ik. 

Op make-up gebied is er wel veel veranderd. Je ziet dat veel tips niet meer gelden. Met name Tip 9 is achterhaald, oogschaduw moet wel bij je ogen, maar hoeft niet bij je kleding te passen die je op dat moment draagt. Maar als je de goede kleur kleding en oogmake-up draagt, past de oogschaduw altijd én bij je kleding én bij je ogen. Lees Kleuren die je ogen laten spatten

Maar behalve tips voor vet, droog en normaal haar staan er ook twee tips voor gezichtsmaskers in. Ik heb nog wat eiwitten over van de tiramisu die ik voor Kerst heb gemaakt, misschien probeer ik die tegen grove poriën nog eens. Alhoewel …die heb ik niet.

Ook schema’s over kleuren tref ik aan. Het fenomeen  kleurenanalyse begon in die tijd ook in Nederland door te dringen.


Ik kan nog lang citeren uit mijn schriftje. Over gezichtsvormen, de juiste brilmonturen, de opbouw van een garderobe en ga zo maar door. Het heeft de bodem gelegd voor mijn werkzaamheden nu en die ik ook dit jaar nog met plezier hoop te kunnen doen. Ik wens jullie allemaal een gelukkig en voorspoedig 2021!

28 gedachten aan “Tijdloze tips die op mijn lachspieren werken”

 1. Super leuk dit schriftje met tips. Goud waard! Grappig dat je op deze leeftijd al zo met mode en make-up bezig was.,

 2. Ik sluit me graag aan bij de andere reacties! Héé erg leuk om te lezen.

 3. Inderdaad, heel leuk! Ik hield op die leeftijd van het tekenen van “make-overs”, vóór en na.

 4. Wat prachtig! Het geeft een bijzonder inkijkje in de kledingcode’s uit die tijd. Heel goed bewaren!
  ~Maartje

 5. Ontzettend leuk zo’n ontdekking! Het zat erin en kwam er uiteindelijk toch uit!

 6. Ontzettend leuk. Zo vond ik ook van mijn dochter( die nu 44 jaar is) bij de verhuizing ook zelf ontworpen kleding in schriftjes met een verslag over de vakantie’s van toen . Zij is ook later in de mode gegaan. Qua opleiding en ontwerpen en werk. Geweldig !!!

 7. Zo herkenbaar! Heel leuk. Ik heb ook nog een boek uit die tijd gehad Fémina dat inmiddels naar de kringloop is, waarin stond dat het een grote fout was om hoge hakken (pumps) bij een lange broek te dragen. Als ik nu de presentatrices van het journaal zie met naaldhakken bij lange broeken moet ik daar aan denken. In gedachten verander ik de schoenen in laarsjes en ik ben afgeleid van het nieuws.

 8. Wat leuk Lida,
  Doet mij denken deze mode aan de Marion,
  Het modeblad uit de jaren 60.
  Wat nu de knip is,
  Heel leuk dat toen het :mooi: zijn er al in zat,
  Heel herkenbaar,
  Groetjes Ria

 9. Wat mooi dat je droom, iets wat zo diep zit, je passie en je werk is geworden. En wat een inzicht had je toen al! Talent én passie, de basis om van iets wat je fascineert je werk te maken! Als pedagoge word ik hier helemaal blij van!

 10. Oh wat leuk. Zo leuk dat je dat ook altijd bewaard hebt. Ik kan me herinneren dat ik ook altijd van die boekjes maakte over Franse designers. Heerlijk. Helaas heb ik die niet bewaard.

 11. Wat een prachtige ontdekking, Lida!
  En leuk om met je kleindochter te delen. Zij is toch ook een modebewust meisje?
  We hebben hier ook samen op de bank zitten gniffelen over de slappe dijen en de spreuken onderaan de bladzijde.🥼🧥👗🩱

 12. wat ontzettend leuk, zo’n schriftje. wat grappig dat je zo jong al zo intens bezig was met mode en verzorging. Het zat dus al in je genen?

 13. Enig Lida ,ik heb genoten van je schriftje !Zo herkenbaar . Dank je wel voor het delen.

 14. Hier word je toch blij van 😉
  En helemaal mooi dat je van je passie je beroep hebt kunnen maken.

 15. Dankjewel voor het met ons delen van dit jeugdsentiment!
  Het laat maar weer eens zien welk een jarenlange ervaring en passie we bij je aantreffen.

 16. Lida,
  Mocht je ooit een boek uitgeven met al je stijltips erin, vergeet dan niet dit schriftje in de lay-out te verwerken. Authentiek, grandioos…

  Diane

 17. Wat ik meeneem uit deze prachtige blog is dat ‘je talent meekrijgt van je Schepper’,
  Mooi dat je je talent zo goed hebt uitgepakt, erg leuk om al die mooie, oude tekeningen te bekijken. Dank je!

 18. Lida. Geweldig!! Wat leuk dat je ons dat laat zien. Ik ga het nog een keer helemaal doornemen.
  Ik ben niet ‘het vak’ van mijn droom ingegaan. Heb ordners vol uitvoerbare modeontwerper. De meeste uit de tijd rond de 14-19 jaar.
  Maar ook bij mij begint dat eerder. Ik ben nu 64. Dus lang geleden.
  Benieuwd naar het begin? Herkenbaar voor jou.
  https://alles-vanellis.blogspot.com/2011/04/mode-ontwerpen.html

 19. Wat een vondst en heerlijk om terug te vinden en lezen. Ik heb ook van die plakboeken en boekjes volgeschreven en beplakt en koester ze meer dan ooit. Leuk dat je dit met ons wilde delen! HGrt
  (En zo denken er meer over is wel te zien!)

 20. Hallo Lidy,
  Ik lees je bericht nu pas omdat ik er even voor kan gaan zitten. Wat leuk dat je dit met ons wil delen. Ook heel herkenbaar. Ik knipte voornamelijk tips uit en bewaarde die in een doos, maar toen was ik in de twintig. Als puber naaide ik mijn kleding al zelf. De mode was heel leuk in de 60-er jaren.
  Gelukkig ben je later wel gaan doen waar je heel goed in bent. Dank daarvoor.

Reacties zijn gesloten.