Ontdek de ondertoon van je huid

Kennis van de ondertoon van je huid is niet alleen belangrijk voor de kleuren van je kleding, maar ook voor de kleuren van je make-up. Er zijn een paar manieren om die ondertonen te ontdekken.

Ontdek zelf de ondertoon van je huid - vier manieren

Er is een grote variatie in huidkleuren. Van licht tot medium tot diep en van een huid met en een huid zonder kleur. Maar van ondertonen hebben we er maar drie. Als je de ondertonen van je huid weet wordt het gemakkelijker om zelf je kleurtype te ontdekken.

Drie types ondertonen:

  • warm -gele of gouden ondertonen
  • koel -roze, rode of blauwige ondertonen
  • neutraal – een mix van koele en warme ondertonen

Ontdek zo de ondertoon van je huid:

  • Trek een wit kledingstuk aan. Verwijder je make-up en kam je haar uit je gezicht. Kijk bij goed daglicht (liefst op het noorden, dus uit de zon) in de spiegel naar wat dit wit bij je doet. Lijkt je gezicht geel (warme ondertoon) of juist roze (koele ondertoon)? Heb je geen witte kleding in huis? Een wit stuk papier  (A-4tje) werkt ook. Lees ook Jouw kleur wit
  • Kijk wat goud en zilver bij je huid doet. Goud staat mooier op een warme huid en zilver op een koele huid. Test dat ook op de binnenkant van je arm (waar je niet bruin wordt). Als je geen verschil ziet dan heb je een neutrale ondertoon, een mix van roze en geel in je huidkleur. En kun je in principe zowel zilver als goud dragen als neutraal type. Maar dit is ook afhankelijk van je tweede kleurkarakteristiek. Lees Gedempt-koel versus gedempt -warm kleurtype
  • Onderzoek de kleur van je aderen. Vaak wordt aanbevolen dit op de binnenkant van je pols te doen, maar kijk ook eens naar de aderen in je hals of bij je slaap. Als je koele ondertonen hebt dan zie je blauwe, soms zelf naar paars neigende, aderen. Zijn ze eerder (olijf)groen dan heb je warme ondertonen. En je snapt het al, zie je geen duidelijk verschil tussen blauw en groen dan heb je wellicht neutrale ondertonen.
Ontdek zelf de ondertoon van je huid - vier manieren
Warme ondertonen – foto Lida Thiry
Ontdek zelf de ondertoon van je huid - vier manieren
Neutrale ondertonen – foto Lida Thiry

Ontdek de ondertoon van je huid ook door naar je andere kenmerken te kijken. Een lichte effen huid komt vaker voor bij koele types, sproeten bij warme of neutrale types. Verbrand je eerst voor je bruin wordt? Dan heb je koele ondertonen. Wordt je gemakkelijk bruin, dan heb je warme ondertonen.

Ontdek zelf de ondertoon van je huid - vier manieren
Koele ondertonen -foto Lida Thiry

Vind je het moeilijk de juiste kleur foundation bij je huid te vinden? Bij Jetske Ultee kun je een proefmonster aanvragen met zes kleuren foundation (€ 3,95 incl. verzending). Probeer welke kleur het beste bij je huid past. Bedenk dat een goede foundation egaliseert en geen kleur mag toevoegen aan je huid. De foundation moet eerder lichter dan te bruin/donker zijn voor je huid. Ik, als gedempt/neutraal kleurtype, gebruik kleur 20, voor een koele huid is bijvoorbeeld kleur 10 beter. De goede kleur lippenstift voor je kleurtype vind je hier.

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen. Voor € 32,50 krijg je per post de maxi kleurenkaart. Dit is inclusief verzending (als je in het buitenlans woont komt er € 2,50 bij) én je ontvangt per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Hierin zie en lees je wat je kleurcontrast en licht-donker contrast is. Wat je beste neutralen en pasteltinten zijn. En hoe je de Personal Color Card gebruikt. Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen.