Zo kom je als licht-koel zomertype de winter door

Als licht-koel zomertype kan het verdraaid lastig zijn om in de winter de goede kleuren te vinden als je niet weet dat ook de soort stof een rol speelt.

Zo kom je als licht koel kleurtype de winter door

Jacquelien mailt: Ik ben een licht-koel kleurtype (elders geanalyseerd). Waar ik moeite mee heb is dat ik een laag licht-donker contrast heb en eigenlijk in lichte monochrome kleurcombinaties moet blijven. Maar ik zou ook graag vaker verschillende kleuren uit mijn kleurenkaart met elkaar willen combineren zonder dat het contrast te hoog wordt. In de zomer lukt het aardig maar voor de winter vind ik dat lastig. Kun je mij wat voorbeelden aandragen?

Jouw kleurenkaart is een schilderijtje met exact dezelfde kleuren waarin de natuur jou heeft geschilderd. De kleuren van je kleurenkaart geven niet alleen met jouw natuurlijke kleuren fraaie combinaties, maar combineren ook onderling prachtig. Om je vraag te beantwoorden: je kunt rustig alle kleuren van je kleurenkaart met elkaar combineren, ze zullen altijd een laag licht-donker contrast geven. Waar lichte types zoals jij wel tegenaan kunnen lopen is dat de kleuren die in de herfst en winter in de winkels hangen, vaak te donker zijn.

Jouw verschijning is licht en fris als op een vroege zomerochtend wanneer de dauw nog niet is opgetrokken. Je hebt een tere, verfijnde uitstraling en dat betekent niet alleen dat je kleuren licht moeten zijn, maar ook dat de stoffen waarvan je kleding gemaakt zijn niet te zwaar kunnen zijn. Wat ik je hiermee duidelijk wil maken? Je kunt best iets donkerder gaan of iets meer contrast maken als je de stoffen dan maar ‘licht’ houdt.

Als licht-koel zomertype kun je de volgende tips gebruiken:

 • Liever een kasjmier trui in een iets opvallender kleur dan een dicht gebreide katoenen kabeltrui in een lichte  kleur.

Zo kom je als licht koel kleurtype de winter door

Zo kom je als licht koel kleurtype de winter door
Monochrome kleuren met een oranje accentkleur
 • Liever taupe dan zwart voor je laarsjes en schoenen.
 • Kies voor suède of een matte leersoort, dit heeft een zachtere uitstraling dan glad leer.

 

 • Als je veel huid laat zien kunnen je kleuren opvallender zijn. Zie foto Reese Witherspoon. Op voorwaarde dat jij je make-up aanpast.

Je kunt zelf je kleurtype ontdekken. Hier zie je het stappenplan.

Meer inspiratie vind je op mijn Pinterestbord Licht koel kleurtype

3 gedachten aan “Zo kom je als licht-koel zomertype de winter door”

 1. Beste Lida,

  Je hebt me zo ontzettend blij gemaakt!! Ook zo ontzettend knap dat je de spijker zo op z’n kop slaat zonder dat je me hebt gezien!!

  Ben inderdaad gevoelig voor kwaliteit en mooie stoffen, maar ook voor prints, daar moet voor mij ook een soort van ‘mist’ in zitten (gek/grappig dat ik daar nu achter kom). Ik hou bv niet van bloemmotieven, maar als deze vaag zijn dan vind ik dat wel weer leuk.

  Ik zie nu in dat ik inderdaad in de winter kleding in (voor mij nog) te donkere kleuren aanschaf ook al zit de kleur in mijn kleurenkaart. Met een lichte kleur erboven heb ik vaak het gevoel dat ik mezelf in tweeën deel, waardoor het geen geheel meer is.
  En van kleding in alleen een donkere kleur word ik niet vrolijk. Ga dit dus zeker verwerken in mijn accessoires, en voortaan op zoek naar een lichtere variant.

  Heel erg bedankt voor je advies, ik volg je op Pinterest en kijk uit naar alle nieuwsbrieven die nog gaan komen!!

  Met vriendelijke groet,
  Jacquelien

Reacties zijn gesloten.