Je hebt koel grijs en warm grijs – zie hier het verschil

Grijs wordt één van de topkleuren deze herfst-winter, daarom nogmaals mijn blog over koel grijs en warm grijs.

Je hebt koel grijs en warm grijs - zie hier het verschil

Tijdens de Pinksterdagen (2014) had ik vanaf onze boot een weids uitzicht over het Friese land met daarboven een indrukwekkende lucht waaruit elk moment het onweer los kon barsten. Geïnspireerd door een vraag van Nienke ‘Wat is nu precies warmgrijs, tingrijs en middengrijs?’ ontdekte ik in die lucht wel vijftig – nou, ja – tinten grijs. Licht en donker grijs, koel grijs en warm grijs en alles daar tussenin.

Koel grijs en warm grijs – Grijs, wit en zwart zijn achromatische kleuren en dat betekent letterlijk dat dit kleuren zijn ‘zonder een echte kleur’. Wit en zwart bevatten in hun zuiverste vorm geen kleur. En omdat je grijs krijgt door zwart en wit te mengen, bevat grijs ook geen kleur. Hoe meer wit we bij zwart mengen hoe lichter het grijs wordt en als het zwart overheerst krijgen we donkergrijs (antracietgrijs). Hieronder zie je grijstinten van heel licht tot heel donker. ‘Middengrijs’ zit hier dus letterlijk in het midden.

Je hebt koel grijs en warm grijs - zie hier het verschil

Zodra we geel bij een kleur mengen maken we een kleur ‘warmer’. Mengen we er blauw bij dan maken we de kleur ‘koeler’. Warm grijs is grijs met 6% geel gemengd en een koel grijs is grijs met 6% blauw erin. Tingrijs (denk aan een tinnen bord) is een ‘warm grijs’.

Maar ook een drupje oranje of rood maakt het grijs warmer, zoals een drupje groen en violet het grijs koeler kan maken. Zo kom je toch gemakkelijk aan die vijftig tinten grijs.

Je hebt koel grijs en warm grijs - zie hier het verschil

In mijn vorige bericht heb ik geschreven over taupe, een neutrale kleur die iedereen staat. Ook ‘middengrijs’ is zo’n universele neutrale kleur. Heb je ‘warm’ als kleurkarakteristiek, combineer dit middengrijs dan met een warme kleur en/of gouden sieraden. Is ‘koel’ op jou van toepassing dan staan zilveren en/of bijvoorbeeld blauwe accessoires heel mooi bij dit middengrijs.

Meer voorbeelden kun je vinden op mijn Pinterestbord Kleurencombinaties

2 gedachten aan “Je hebt koel grijs en warm grijs – zie hier het verschil”

  1. Ha Lida,
    Ik ontvang nu al een aantal weken je nieuwsbrief. Erg leuk om te lezen en geeft steeds weer een nieuwe kijk op kleur, vorm en voorkomen. Fantastisch!
    groet Jennie

    1. Hallo Jennie, leuk dat je de moeite hebt genomen om een reactie te schrijven en dank voor je compliment! Groeten, Lida

Reacties zijn gesloten.