Leer je verticale en horizontale proporties kennen

Wil je begrijpen hoe jij jouw kleding zo kunt dragen dat het prettig is om naar je te kijken? Leer dan eerst je verticale en horizontale proporties kennen.

Leer je verticale en horizontale proporties kennen

Een aangeboren gevoel voor schoonheid hebben we allemaal, maar we kunnen het niet altijd benoemen waarom het fijn is om naar iets te kijken. En waarom we liever wegkijken van iets dat niet harmonieus is. Het gaat meestal om de juiste verhoudingen, zoals de regel van derden ons ook al leert.

Je verticale en horizontale proporties

 • Het X-silhouet, ook wel de Zandloper genoemd, wordt als het ideale figuur gezien. Haar verticale en horizontale proporties zijn mooi in balans. Dat wil zeggen dat haar schouders en heupen van voren gezien even breed zijn (de horizontale proporties) en dat de twee helften van haar lichaam (verticaal gezien) nagenoeg even lang zijn.

Leer je verticale en horizontale proporties kennen

 • Als je dat ‘ideale’ figuur niet hebt (zoals velen en ik ook) dan kun je met kleding de proporties van het zandloperfiguur benaderen. Dat doe je met stijlmiddelen. Heb je brede heupen en smalle schouders? Zoek kleding die je schouders voor het oog breder maakt. Heb je in verhouding brede schouders? Dan voeg je volume toe op je heupen door middel van een wijd uitlopende rok bijvoorbeeld.

Tops die schouders optisch breder maken

Leer je verticale en horizontale proporties kennen

 • Ook je verticale proporties kun je met de juiste kleding zo manipuleren, dat de twee helften voor het oog nagenoeg gelijk worden. Een kort bovenlichaam maar wel lange benen? Draag een top of jasje dat eindigt voorbij je heupbeen. Korte benen en een lang bovenlichaam? Een broek met een paperback-taille brengt jouw verticale proporties in balans.
 • Kennis van je verticale en horizontale proporties geeft je inzicht in welke delen van je lichaam je voor het oog (optisch) langer of juist korter, breder of juist smaller kunt maken om er goed uit te zien. Want ik herhaal het nog maar eens ‘Hoe meer je over jezelf weet hoe gemakkelijker het wordt om er goed uit te zien’.

3 gedachten aan “Leer je verticale en horizontale proporties kennen”

 1. Het lastige vind ik om tops te vinden die wél schouders verbreden maar níet de borstomvang groter doen lijken.

  1. Laat je mouw dan niet eindigen ter hoogte van je borsten en kies voor een lage hals, Alien.

 2. Al jaren draag ik schoudervullingen. Ik heb ze in soorten en maten, zelfs voor dunne zomerjurkjes. En ik zou NOOIT meer zonder willen !
  Soms begreep ik in het verleden niet waarom ik een bepaald jurkje,
  jasje, blouse, trui enz enz niet leuk vond staan. Ik heb het bij toeval
  ontdekt en heb die dingen bij elkaar gespaard, want soms moeten het
  echte flinke zijn (in een jas bijv. ) en een andere keer weer heel dunnetjes.
  Het valt mij wel eens op dat veel mensen afhangende schouders hebben.
  Als kleur-en stijl adviseur heb ik er veel succes en tevredenheid mee
  geboekt. Ga het eens uitproberen !!!!

Reacties zijn gesloten.