Bijna elke vrouw krijgt in haar leven wel een verzameling sieraden. Erfstukken, souvenirs uit verre landen en dan nog maar te zwijgen over de gekregen sieraden, zoals een trouwring of oorbellen toen je veertig werd. Als je een sieraad beschouwt als een accessoire, net zoals een riem of een mooi paar schoenen, dan moet een sieraad jouw kleding een bijzonder accent geven of de stijl van je kleding in een bepaalde richting buigen (bijv. naar klassiek, romantisch of dramatisch). Ook gebruik je sieraden om je individualiteit te benadrukken. En het goud moet bij jouw kleurtype passen.
Sieraden zijn nog wat meer, ze zijn iets heel persoonlijks, een herinnering aan je oma of de geboorte van je kind. Een afgedragen kledingstuk gooi je gemakkelijk weg, een ring niet. Ook al ontbreken er steentjes of past de stijl niet meer in het huidige modebeeld. Daarom is het misschien ook zo moeilijk om afstand van je sieraden te doen, alleen omdat ze niet passen bij je kleurtype. Toch zul je merken, met je sterker gevoel voor kleur na een kleurenanalyse, dat je ze onbewust minder vaak te voorschijn haalt, omdat de goudtint niet past bij je kleuren.
Dit goud past bij jouw kleurtype
Zuiver goud is te zacht om er sieraden van te maken, daarom wordt siergoud altijd met andere, hardere metalen gelegeerd. Deze metalen veranderen de goudkleur, zodat er ook bij goud uitgesproken koele en warme kleuren zijn.
- geelgoud – het normale goud wordt met zilver en koper gelegeerd. Geelgoud heeft altijd een warme uitstraling
- roodgoud – bevat een belangrijk percentage koper en heeft een warme uitstraling
- roségoud bevat behalve koper ook zilver waaraan de zachte meer koele uitstraling te danken is. Een ideaal ‘goud’ voor de gedempte types onder ons.
- witgoud – is goud vermengd met staal en het goud krijgt daardoor een koele glans
Oude sieraden hebben meestal een roodgouden glans, een zachte tint die vroeger in de mode was. Sieraden uit de art-deco-periode daarentegen zijn meestal gemaakt van witgoud en zilver. Om maar even aan te geven dat de goudtint nogal aan de mode onderhevig is. Wij zien nu al een aantal jaren een lichte voorkeur voor roségoud.
Ook de mate van glans is belangrijk
Is ‘helder’ één van je kleurkarakteristieken? Dan staat glanzend goud je mooier. Is ‘gedempt’ één van je kleurkarakteristieken? Dan kies je beter voor geborsteld/mat goud.
Het is niet allemaal goud wat er blinkt
In sieraden van gouddoublé is nog een spoortje goud te vinden, waarbij superdun bladgoud op staal wordt geperst. Bij onecht goud herinnert alleen de kleur nog aan goud, maar ook hier kunnen veel nuances zijn al naar gelang dit ‘goud’ uit koper met zink (messing), koper met tin (brons) of een kunststof wordt gemaakt.
Lees ook: