Je persoonlijke kleurenharmonie – wat domineert bij jou

Een kleurenanalyse geeft je de kleuren die jou laten stralen, maar hoe jij die kleuren draagt is minstens zo belangrijk. Jouw persoonlijke kleurenharmonie

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

Je hebt het licht-donker contrast en het kleurcontrast in je uiterlijk. Wat is voor jou het belangrijkste om rekening mee te houden? Dit onderwerp wordt vaak als moeilijk ervaren. Het is toch genoeg om te weten welke kleuren je perfect staan? Dat wordt mij vaak gevraagd. Als je weet hoe jij het beste je kleuren kunt dragen is dat echt een meerwaarde. En moeilijk is het niet.

Het licht-donker contrast   

Dit is het verschil tussen licht en donker in je gezicht. Het verschil in diepte/donkerte tussen huid en haar weegt het zwaarst, want dit zijn de grootste oppervlakten van het hoofd. Hoe groter het onderlinge verschil in diepte, hoe hoger het licht-donker contrast is. Hoe dichter te waarden bij elkaar liggen, hoe lager het licht-donker contrast is. Lees mijn vorige bericht Jouw ideale contrastniveaus

Het kleurcontrast

Een ander belangrijk aspect van je persoonlijke kleurenharmonie is het kleurcontrast. Hoeveel ‘echte’ kleuren van de kleurencirkel je in je uiterlijk hebt bepaalt het kleurcontrast. Bruin, zwart, grijs en beige vind je niet in de kleurencirkel, dit zijn de zogenoemde neutralen. Maar als je haar, ogen en huid een ‘kleur’ hebben, kijk dan eens op de kleurencirkel waar die kleuren zich bevinden en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Je haar heeft een kleur als het geelblond, rossig blond, koper of rood is. Ogen met een kleur zijn blauw, blauwgroen, groen, petrolblauw, violetblauw, turkoois, olijf of bronskleurig. Een paar voorbeelden vind je hieronder.

Wat merken mensen het eerst bij je op

Ben je eerder kleur dominant of licht-donker dominant?  Dat bepaalt je persoonlijke kleurenharmonie. Ben je licht-donker dominant, dan zien mensen als eerste het licht-donker contrast in je uiterlijk. Je donkere haar en je lichte huid, je overall lichtheid (foto in het midden) of diepte (donkerte). Zelfs als je ogen een kleur hebben. Voorbeelden daarvan zijn Michelle Dockery (donker haar en lichte huid) en Gisele Bündchen (gemiddelde haarkleur en ogen).Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

 

 

Het licht-donkercontrast is dominant – Als je licht-donker dominant bent, dan ben je op je best als je minder kleuren tegelijk draagt. Teveel kleuren in je outfit zullen je overweldigen. Je bent op je best in monochrome kleuren, twee analoge kleuren, in één kleur of in een neutraal met een kleur.  Je komt ‘uit de verf’ als je het licht-donker contrast draagt dat harmoniseert met je eigen ‘lichtheid’ (licht, diep of gemiddeld). Wanneer licht-donker dominant vrouwen teveel kleuren tegelijk dragen of gekleed gaan in een outfit met een hoger licht-donker contrast dan zij in hun uiterlijk hebben, ziet de ander eerst de kleding en dan pas de persoon. Licht-donker dominant vrouwen zien er prachtig uit in één kleur, zoals je dat op onderstaande foto’s kunt zien. Tas en schoenen moeten dan in een neutrale kleur zijn. Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

Het kleurcontrast is dominant – Deze vrouwen hebben twee of drie ‘echte’ kleuren in hun uiterlijk. Dat kunnen blauwe of groene ogen zijn, rood of geel haar, sproetjes, een rode of een goudgele huidtint. Hieronder zie je voorbeelden van kleur dominant vrouwen. In de eerste plaats vallen de kleuren van hun haar en ogen op en niet hun licht-donker contrast. Deze vrouwen hebben kleur nodig om er op hun best uit te zien. Kleur dominant vrouwen zijn de enige vrouwen die in een veelkleurige outfit heel naturel overkomen. Als kleur dominant vrouwen enkel in neutralen en/of enkel in donkere kleuren gekleed gaan, dan zien ze er moe uit en hun ogen gaan minder sprankelen (zie aan de rechterkant Julianne Moore). Kleur dominant vrouwen hebben altijd een gemiddeld tot hoog kleurcontrast in hun uiterlijk.

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

 

Als je niet licht-donker, maar ook niet kleur dominant bent – Mensen zien niet eerst de kleuren in je ogen en haar, maar ook niet meteen het hoge licht-donker contrast tussen je haar en je huid? Kate Middleton is hier een voorbeeld van, hoewel ze donker haar en een vrij lichte huid heeft, heeft ze niet het hoge licht-donker contrast van Ann Hathaway. En ook niet opvallende kleuren in haar uiterlijk. Als je kleur dominantie en licht-donker dominantie gelijk zijn dan ben je op je best in  kleding met zowel een laag kleurcontrast als een gemiddeld licht-donkercontrast.

 

Nu je weet wat je persoonlijke kleurenharmonie is, zul je met andere ogen naar de getoonde outfits in de webshops kijken. Hieronder een voorbeeld van een model dat kleur dominant is.

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

 

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou
Perfecte kleuren voor dit kleur dominant model met rossig haar en blauwe ogen.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

12 gedachten aan “Je persoonlijke kleurenharmonie – wat domineert bij jou”

 1. Goedemorgen Lida,
  Boeiend. Volgens mij ben ik een mix, maar ik vind het lastig om te zien, zowiezo de diverse contrastniveaus bij mijzelf. Krijg ik daar onder andere uitsluitsel over als ik een Stoa bij jou aan zou vragen?
  Mvg Maria

 2. Goedemorgen Lida,
  Het blijft moeilijk, deze materie maar zo langzamerhand begin ik er het een en ander van te begrijpen. Het zou leuk zijn geweest een foto te zien waar zowel het een als het ander in evenwicht zou zijn.
  Ikzelf had mijn eerste kleuranalyse in de 80er jaren van de vorige eeuw met twee keer een aanpassing in latere jaren. Voel me nu o.k. als lichte lente, waarbij ik lichte en middenkleuren combineer of ga voor één kleur.
  Hartelijke groet, Agnes

 3. Inderdaad hele ingewikkelde materie…..het gaat mij een beetje ver om om deze manier met mijn kleding aan de gang te gaan, op gevoel lukt het ook vrij aardig gelukkig.
  Ik vind het wel heel knap van jou Lida, zoveel kennis op dit gebied.
  Ik volg het blog “Style at a certain age” waarop elke dag een outfit wordt geshowd van een dame van bijna 60. Ook erg leuk en inspirerend, helaas is het Amerikaans. Een vergelijkbaar NL blog heb ik nog niet gevonden. Alleen van jonge meiden en dat zoek ik niet. Iets voor jou Lida?! 😉

  1. Ik moet er niet aan denken, Irma. Heb het nu al zo druk en wat Style at a certain age doet is een heel andere tak van sport. Jezelf steeds als voorbeeld geeft veel inspiratie, maar niet iedere vrouw kan haar kleding aan. Ik haal mijn plezier uit vrouwen het mooie in zichzelf te laten ontdekken.

   1. Hahaha dat dacht ik al! Je hebt helemaal gelijk hoor. Van jouw blog leer ik veel meer over wat voor mij van toepassing is. Style at a certain age is meer gewoon leuk om te bekijken.

 4. Ik had Kate Middleton opgezocht om te zien wat je bedoelde. In een hele beige jas is ze idd niet heel mooi. Klopt het dat zij een gedempt-koel kleurtype is?

 5. Beste Lida,
  Ik heb een vraag die me nog steeds bezighoudt. Wat bepaalt de volgorde van je kleurkarakteristieken? Ik ben gedempt warm diep. Ligt de nadruk dan op diep of vooral op gedempt? En wat is het verschil met bv. diep gedempt warm?

  1. Gedempte (gepoederde) warme kleuren die aan de diepe/donkere kant zijn staan jou het mooist. Gedempt is dus je dominante/eerste kleurkarakteristiek, Corina. Bent je op de eerste plaats ‘diep’ dan is dat je dominante kleurkarakteristiek..

Reacties zijn gesloten.