Een etui-jurk – wel of niet doen voor je bodytype

Een etui-jurk - wel of niet doen voor je bodytype

Inge mailt: Ik zie tegenwoordig vaak de term ‘etui-jurk’ maar heb geen idee wat daarmee bedoeld wordt. De jurken lijken onderling erg verschillend. Kun jij me uitleggen wat de onderscheidende kenmerken van een etui-jurk zijn en misschien voor welk figuurtype geschikt?

De term etui-jurk is ook voor mij een nieuw begrip, Inge! Iemand (wie?) heeft een Nederlands woord bedacht voor de sheath dress. De Nederlandse vertaling van sheath is ‘schede’ en dat heeft in het Nederlands ook een betekenis die we niet graag in relatie met een vrouwelijk kledingstuk gebruiken. In het Engels is sheath de schede voor een lans. En omdat die schede de vorm van de lans volgt, is een sheath dress een jurk die het lichaamssilhouet volgt. En ja, er zijn ook etui’s die de vorm van hun inhoud volgen. Denk maar aan een etui voor een harp (wie heeft een beter voorbeeld?) en zo kom je als vertaler op de etui-jurk.

Dit zijn de kenmerken van de sheath dress of etui-jurk:

 • Het lijfje en de rok gaan vloeiend in elkaar over. Er zit geen naad tussen het onder- en bovenstuk van de jurk en de figuurnaden lopen door.
 • De rok van de jurk is recht en om die reden wordt hij ook wel eens een kokerjurk genoemd. Maar dat is niet terecht, want een sheath dress is wel lichaamsvolgend, maar beslist niet nauw omsluitend.
 • Hij is knielang of eindigt, als je benen dat toelaten, halverwege je dijbeen. Als je hem kuitlang draagt wordt het wel die kokerjurk. Je hebt dan een lang split nodig om je er sowieso nog in te kunnen verplaatsen.
 • Hij is vaak mouwloos of heeft een kort mouwtje.
 • De hals is nooit laag uitgesneden, want de aandacht moet in de eerste plaats naar het gezicht en de benen gaan.

Een etui-jurk - wel of niet doen voor je bodytype

Een etui-jurk of sheath dress is een veelzijdig kledingstuk.

Je kunt hem dragen:

 • als cocktailjurk met mooie sieraden en een hoge hak. Als je voor dit etui-jurkje een neutrale kleur kiest – die jou fantastisch staat – zul je hem keer op keer naar diverse gelegenheden kunnen dragen. Met accessoires kun je hem namelijk steeds een ander uiterlijk geven. Lees mijn bericht LYCD.
 • voor naar je werk, maar dan wel in een effen kleur én met een mouwtje. Met een jasje erover heen heb je een formele outfit. ‘s Avonds nog een zakelijk etentje? Dan combineer je dit jurkje met een paar elegante pumps, een clutch en mooie oorbellen. Lees mijn bericht Tenue de Ville – hoe ga je dan gekleed ?
 • in het weekend of op vakantie met een paar (witte) sneakers of sandaaltjes.

Dit model jurk zit als een ‘etui’ om je heen

Je begrijpt dat hij het silhouet van je lichaam volgt en ook benadrukt. De taille wordt nooit geaccentueerd, wel gesuggereerd. De klassieke etui-jurk vraagt om een schouderbreedte die nagenoeg even breed is als de heupbreedte. Zoals dat het geval is bij de H en bij de X. Voor deze bodytypes is dit een perfect model jurk. Dit maakt ook dat dit model jurk niet echt geschikt is voor de A’s en de V’s met hun lage, respectievelijk hoge balansJe ziet etui-jurken met plooien op het middenrif, die zo fijn een buikje camoufleren. Of etui-jurken met een ander model mouw of halslijn. Maar de basis blijft gelijk, er zit geen naad op taille-hoogte en er is een vloeiende overgang tussen het lijfje en de rechte rok.

Inspiratie vind je op mijn Pinterestbord Dresses

7 gedachten aan “Een etui-jurk – wel of niet doen voor je bodytype”

 1. Dag Lida, ik kende de naam etui-jurk niet maar toch draag ik al verschillende jaren dit type jurk. Een professionele naaister heeft ooit een patroon gemaakt op mijn maat en dat patroon gebruik ik standaard voor al mijn jurken. Heel handig : enkel een nieuw stofje kiezen en maar naaien. Je hebt mij in een STOA geanalyseerd als 8-type en met mijn kleine lichaamslengte van 1,59 m is de etui-jurk perfect voor mij.
  Toch interessant om jou blog hierover te lezen. Ik leer nog steeds bij.
  Groeten, Diane

  1. Als er geen erg groot verschil is tussen de schouderbreedte en de heupbreedte is een etui-jurk ook een perfect model voor de Acht met haar rechte heup, Diane. En met kleine schoudervullingen maak je de schouders dan iets breder.

   1. Bedankt om nog eens te herinneren aan het belang van schoudervullingen. Ondertussen heb ik de foam schoudervulling besteld bij bol.com. Ben benieuwd.
    Groeten, Diane

 2. Dag Lida, ik heb zelf een X-figuur, maar ben eerder vrij slank gebouwd, slanke armen, kleinere borsten (dus geen volle zandloper). Ik ervaar steeds het probleem dat de taille van de jurken die ik pas, steeds te hoog zit. Is dit normaal? En kan dit opgelost worden? Met de zomer voor de deur zou ik heel graag een aantal kleedjes willen kopen.

   1. Ik ben niet echt groot, 1.69 cm.Volgens mijn man heb ik een lange rug, wat overeenkomt met een lang bovenlichaam dan? Welke jurken kan je mij dan aanraden, Lida?

    1. Daarvoor zou je een STOA kunnen aanvragen, Valerie, om te weten te komen welk model jurken bij je bodytype passen.

Reacties zijn gesloten.