Een empirejurk – wel of niet doen voor jouw bodytype?

Deze hoge taillelijn flatteert veel bodytypes, omdat een empirejurk niet vraagt om een sterk gedefinieerde taille. En dit model jurk camoufleert ongewenste rondingen en is daarbij ook nog eens luchtig.

Een empirejurk - wel of niet doen voor jouw bodytype?

Met warme dagen in het vooruitzicht lijkt het mij een goed idee dit model jurk eens onder de loep te nemen. Dit sierlijke silhouet zie je veel toegepast in de lange jurken die nu zo trendy zijn, maar ook in feestjurken. Dit omdat de stofkeuze goed tot zijn recht komt.

Maar ook luchtige zomerjurkjes hebben vaak die verhoogde taillelijn, omdat ze bij hitte heel comfortabel zijn. En nog een pluspunt, als je als korte vrouw een lange of midi jurk wilt dragen zorgt deze hoge taille ervoor dat je langer lijkt.

Rond 1800 ten tijde van het keizerrijk van Napoleon, ontstond er een stijl van kleden die gebaseerd was op de Grieks-Romeinse gewaden uit de klassieke oudheid. Het was een stijl die nogal opviel. Er werden licht getinte negligé-achtige gewaden gedragen, waar direct onder de borsten een sterk verhoogde taillelijn opviel. Vanaf die lijn, vaak gemarkeerd door een lint, viel de stof van de jurk recht naar beneden. De borsten werden hoog opgetast en van preutsheid was geen sprake, zoals je op dit schilderij kunt zien.

De populariteit is te danken aan keizerin Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van Napoleon. En deze historische kleedstijl is nog vaak geherinterpreteerd, ook in minder luchtige stoffen.

Jurk

Een empirejurk

Een empirejurk herken je aan een aansluitend lijfje dat onder de borsten eindigt. Deze snit zorgt er voor dat de nadruk komt te liggen op het punt net onder de borsten. De rok hangt meestal losjes rond de heupen.

 • De hoge taille geeft een horizontale lijn die het oog naar boven leidt en maakt dat je langer lijkt. Dus als je tot Petites behoort, probeer het eens uit. Lees mijn bericht Horizontale lijnen zijn blikvangers
 • Voor de H’s, V’s en O’s benadrukt dit model jurk het slankste punt op je bovenlichaam. De hoge taille leidt het oog naar je gezicht en weg van je in verhouding bredere taille.
 • De X’s kunnen een empirejurk beter vermijden, omdat dit model je slankste punt, de natuurlijke taille, niet accentueert.
 • Voor de I’s is het een moeilijk model jurk. Je bent beter uit met een jurk die je heupen en schouders breder laat lijken en zo een taille suggereert in het gebied tussen de onderkant van je ribben en je heupbeen.
 • Voor de 8’s en H’s is een empirejurk met een rechte rok aan te bevelen.
 • Voor de A’s is een empirelijn perfect. Hij vloeit gemakkelijke over je bredere heupen en ook kan een empirejurk met plooitjes op borsthoogte je borsten groter laten lijken.
 • Als zwangerschapjurk is hij ideaal, omdat dit model geen naden kent rond je buik en je er vanaf het begin tot eind leuk in uitziet.
 • Ben je niet zwanger, maar heb je een trommelbuik, mijd dan plooitjes die meteen onder je borsten beginnen die je zwanger laten lijken. Kies een model waarbij de rok glad overgaat in het lijfje.
 • Ben je goed bedeeld wat je borsten betreft? Let er dan op dat de taillenaad onder je borsten zit en niet halverwege. Een empiretaille benadrukt de borsten, laat ze groter lijken. Wil je dit niet kies dan voor een ander model jurk.

Een empirejurk - wel of niet doen voor jouw bodytype?

Voor inspiratie kun je een kijkje nemen op mijn Pinterestbord Empiretaille

5 gedachten aan “Een empirejurk – wel of niet doen voor jouw bodytype?”

 1. Als “X” type, kon ik dit model nooit dragen, tot ik zwanger werd! Met veel plezier drie zwangerschappen in dit type jurk rondgelopen. Je tip klopt dus als een bus. Als ik de jurk naderhand wilde door dragen, heb ik er een wilkkel vest overheen gedaan, zodat mijn taille wordt geaccentueerd.

 2. Ha Lida. In de serie Bridgerton op Netflix worden vooral Empire jurken gedragen. De kleding is sowieso een reden om de serie te bekijken. Net als Velvet, een soap, maar o wat een mooie kleding is er te zien. En heerlijk om te volgen.
  De rode rieten tas van een paar blogs hiervoor is gewoon weer te koop!
  Groet Lucie

 3. Als O type lijk ik juist zwanger in een dergelijk model. Hoe kan dat?

  1. Als je buik voor je borsten uitsteekt als O-silhouet, dan kun je dit model jurk beter niet dragen, Marja. Er zijn ook O’s waarbij dit niet het geval is. Neem ook even een kijkje op mijn Pinterestbord voor het O-silhouet.
   En op mijn bericht Stijladvies voor het O-silhouet kan je ook een empirejurk bekijken

Reacties zijn gesloten.