Van kleurtype veranderen – kan dat in de zomer?

We hebben de neiging om in de zomer – als we een kleurtje hebben – andere kleuren te gaan dragen. Maar is dat wel verstandig?

Een vraag van Iris: Ik lees je blog met veel plezier. Naar aanleiding van de blogs over het licht-donker contrast en kleurcontrast heb ik een vraag: Ik heb van mezelf donkerblond haar, een lichte huid en blauwe ogen (koel type denk ik, want bijna alle tinten blauw staan me goed). In de winter is het contrast tussen mijn haar- en huidkleur redelijk hoog. Maar in de zomer word ik best wel bruin en bleekt mijn haar op, waardoor het contrast een stuk lager wordt (denk ik). Ook lijken mijn huid- en haarkleur warmer te worden. Kan het zo zijn dat je in de zomer een ander kleurtype bent dan in de winter, of een ander contrastniveau hebt? Alvast bedankt voor je antwoord!

 

Kun je van kleurtype veranderen in de zomer?

Je wordt in de zomer niet een ander kleurtype. De pigmenten die je in je huid, haar en ogen hebt zitten ook in je bloed. En je bloedkleur verandert niet in de zomer. Ieder mens heeft zowel koele als warme pigmenten in zijn bloed (en dus ook in de huid), maar de verhoudingen/percentages verschillen per persoon. Jij denkt dat je eerder een koel type bent en als dat zo is dan overheerst het koele pigment bij jou. Jij blijft ook in de zomer een koel type. Dus blijf bij je koele kleuren en ver van warme tinten.

Een paar dingen die wel kunnen veranderen:

 • De kleur van je ogen. In je huid zit melanine (waardoor we bruin worden) en dit zit ook in onze ogen. De bruine vlekjes in je iris kunnen in de zomer groter worden. Lees mijn bericht De kleur van je ogen kan veranderen
 • Je laat meer van je huid zien en omdat huid als eerste de aandacht trekt, kun je vaak wat opvallender kleuren dragen als tegenwicht. Lees mijn bericht De kleur van je badpak of bikini mag best wat pittiger zijn
 • Het  licht-donker contrast kan veranderen als je behoorlijk bruin wordt in je gezicht en je haar door de zon een paar tinten lichter is geworden. Dat heb je zelf al geconstateerd en het is dan ook aan te raden het licht-donker contrast in je kleding wat te verlagen. Dit doen we vaak al onbewust, we laten de zeer donkere kleding in de kast hangen en verruilen bijvoorbeeld het marineblauwe vestje voor een kobaltblauw exemplaar. Gecombineerd met een blouse in jouw kleur wit verlaag je op deze manier het licht-donker contrast al.
 • Je haarkleur kan veranderen en je krijgt een ‘kleurtje’. Grijs haar wordt vaak wat geler onder invloed van de zon. Donkerblond haar kan een rode gloed krijgen en blond haar kan lichter en geler worden. Je gezichtshuid wordt bruiner, je krijgt ‘een kleurtje‘. En dat zegt het al, je voegt kleur toe aan je uiterlijk als je lange tijd in een zonnige omgeving verkeert. Dat betekent dat je vaak iets pittiger kleuren kunt hebben dan in de winter. Als voorbeeld zie je hieronder Floortje Dessing. Als haar haar geler is en ze een kleurtje heeft, staat dat geel haar prachtig. In de winter (foto linksboven) zal deze kleur geel wat teveel van het goede voor haar zijn.

Van kleurtype veranderen - kan dat

Bron foto’s: Pinterest

Er verandert dus wel wat in de zomer, maar van kleurtype veranderen kan alleen als je ouder wordt. Lees mijn bericht Moet ik andere kleuren gaan dragen nu ik ouder word?

4 gedachten aan “Van kleurtype veranderen – kan dat in de zomer?”

 1. Dag Lida, je bloedkleur verandert ook niet als je ouder wordt. Waarom kan je dan wel van kleurtype veranderen? Hartelijke groet, Erna

  1. Naarmate we ouder worden verdwijnt het warme pigment langzamerhand uit ons systeem, Erna, maar dat gebeurt niet bij de wisseling van de seizoenen. Door de melatonine die in onze huid zit (en ook in ons bloed) worden we onder invloed van de zon bruin.

 2. Beste Lida,

  Bedankt voor deze uitleg! Ik liep ook al een tijdje rond met deze vraag. Ik hoop dat ik niet al te eigenwijs overkom, maar zou het misschien wel zo kunnen zijn dat de volgorde van je type verandert? Want met alleen het contrast, zoals u boven beschrijft, heb ik het idee dat het niet genoeg recht doet aan de veranderingen in mijn kleuren. Het lijkt alsof ik in de zomer koel en diep moet gaan, terwijl in de zomer gedempt veel mooier staat. Dan lijk ik bijna een warm type geworden, met zelfs een koperkleurige streep in mijn haar als de zon er op schijnt. Toch staan warme kleuren mij niet echt mooi (zelfs niet in de zomer). (ik heb donkerbruin haar, blauwe ogen met een donkere rand om de pupil, lichte huid maar word redelijk eenvoudig bruiner. Ooit wintetype genoemd, maar het heldere daarvan past mij niet. Zou het kunnen zijn dat je in de winter bijvoorbeeld vooral diep bent, en in de zomer eerst gedempt? Of heeft dat dan toch alleen met het contrast te maken dat je gebruikt?

  Vriendelijke groet,
  Annemieke

  1. Het licht-donker contrast tussen je haar en huid wordt lager als je bruin wordt, zoals ik hierboven al schrijf, Annemieke. En dat zou je misschien kunnen ervaren als gedempter worden. Maar de volgorde van de kleurkarakteristieken verandert niet in de zomer.

Reacties zijn gesloten.