Ik herken mijn bodytype niet – lezersvraag

Heb je het V bodytype met slanke heupen en brede schouders? Dan brengen deze kledingmodellen je boven- en onderlichaam met elkaar in balans.

Ik herken mijn bodytype niet

Een vraag van Annemieke: Kan je mij helpen? Ik herken mijn bodytype niet. Ik ben 166 cm lang en weeg 65 kilo en (zoals je op de foto ziet) nog al compact gebouwd. Ik vind mijn smalle heupen wel mooi, maar mijn schouders zo breed. Is het tuniekje wel een goed model voor mij?

Beste Annemieke, het is soms ook moeilijk om jezelf in één van de zeven standaard bodytypes terug te vinden. Want zoals veel vrouwen niet precies in één van de vier-seizoenen-kleurtypes vallen, is dat ook het geval met de standaard bodytypes. ‘Ik herken mijn bodytype niet’ is dan ook een veel gestelde vraag. Je lengte, je gewicht, je beenderstructuur (heb je zware of lichte botten), je borstomvang, heb je ronde of juist platte billen zijn de variabelen die jou zo uniek maken. Ook je verticale proporties spelen een rol.

Jouw schouders zijn het breedste punt van je lichaam. Je hebt slanke heupen en benen en een taille die niet duidelijk aanwezig is. Je hebt het zogenaamde V-silhouet Om je in verhouding brede schouders in balans te brengen met je slanke onderlichaam is het belangrijk volume toe te voegen aan je onderlichaam. Dat klinkt misschien gek, zeker als je juist trots bent op je slanke heupen.

Ik herken mijn bodytype niet - V-silhouet Maar je zult zien dat jij langer en slanker lijkt. Het tuniekje voegt volume toe op je onderlichaam, dat is goed. De verhoogde taille (empiretaille) legt teveel de nadruk op je schouders. Voor jou is een model met een taille op je natuurlijke taille of liever nog iets lager veel mooier. Zorg er altijd voor dat je tops en jasjes langer zijn dan de breedte van je schouders om je bovenlichaam optisch smaller te maken.

Een diepe V-hals of U-hals (afhankelijk van je gezichtsvorm), een enkele knoopsluiting middenvoor, verticale figuurnaden zijn dé trucjes die je daarbij kunnen helpen. Bewaar het ‘vuurwerk’ voor je onderlichaam: interessante dessins, een opvallende zoom aan je rok, een chino, jeans met vouwen/rimpels op heuphoogte zorgen ervoor dat je heupen ronder lijken en je schouders smaller.

Rokken moeten wijd uitlopen. De schouderbreedte varieert bij het V-silhouet: heb je weinig verschil met je heupen dan kan een recht rokje ook nog goed staan. In jouw geval staat een A-lijn rok of een halve cirkelrok denk ik mooier. Maar daarvoor zou ik je in meer foto’s van je willen zien.

Een heupbroek is perfect, omdat je bovenlichaam daardoor langer lijkt (en dus ook weer smaller). Medium tot donkere kleuren voor je tops en lichtere kleuren voor je broeken en rokken. Dit zijn algemene adviezen. Ik weet immers je kleurtype niet, ken je persoonlijke smaak niet en heb ook niet een beeld van de overige kenmerken (zie boven) van je lichaam. Groeten, Lida

Mijn bodytype is het V-silhouet

Kijk voor nog meer tips bij het V-silhouet

5 gedachten aan “Ik herken mijn bodytype niet – lezersvraag”

 1. Hoi Lida,

  Ik ben na mijn adviezen flink in de weer met het (uit) zoeken van de best passende kleding, in de voor mij matchende kleuren. Dat wil niet altijd goed lukken.
  Nou ben ik van plan om maar weer eens zelf achter de naaimachine te duiken. Kun jij mij aan een leuk webadres helpen voor de juiste modellen?

  Ik wil geen tijd besteden aan het uitraderen van papieren modellen in de juiste maat.
  Vroeger waren er van Burda modellen. Bestaat er nog steeds zoiets?

  PS Top hoor jou blog! Ik lees het met veel plezier.

  Groet, Désirée

 2. Hallo Désirée,

  Ik heet wel geen Lida maar wil je best antwoord geven op je vraag.;) De Burda patronen bestaan nog steeds. Ook hier zul je wel even je juiste maat uit het patroon moeten knippen. Het zijn meer-maten patronen. Alvast veel plezier met het uitzoek en maken van je kleding.

 3. Ja, Désirée, een beter antwoord kan ik je ook niet geven. Je kunt nog even googlen op ‘naaipatronen’. Groeten, Lida

 4. Dag Lida,
  Ben meteen met je tips aan de slag gegaan en zie dat het klopt! Ik maak nu andere combinaties waardoor het beter staat.
  Ik heb nog wel een vraag over schoenen. Op de een of andere manier lijkt het of hoge hakken mij niet staan. Zijn platte schoenen beter bij een v silhouet?
  PS nog bedankt voor je tips!
  Groetjes Annemieke

 5. Ook jij kunt een hoge hak dragen, Annemieke, als je er maar de juiste kleding bij draagt. De meeste V’s hebben in verhouding lange benen en met hoge hakken lijken die nog langer. Dus in dat geval zul je wat tegenwicht moeten geven door er bijvoorbeeld langere tops of rokjes bij te dragen. Maar voor een goed advies op dit punt moet ik je toch echt zien. Groeten, Lida

Reacties zijn gesloten.