Je foute kleding is nog geld waard – kast opruimen

Je hebt net een kleur- en stijladvies gehad en je popelt om de ‘foute’ kleding uit je kast te verwijderen. Wat doe je met de kleding die je niet meer draagt?

De ‘miskopen’ en de weesjes zorgen ervoor dat je kast overvol is en dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een kledingadvies is vaak het laatste duwtje dat je soms nodig hebt om die kledingstukken, waarover je al zolang je twijfels had, nu definitief uit je kast te verwijderen. Maar waar laat je deze kleding? Weggooien? Nee, want je foute kleding is nog geld waard.

Bewaren voor ‘later’ heeft geen zin, want mijn ervaring leert dat je het probleem van ‘afscheid nemen’ voor je uitschuift. Een voorbeeld: een leeftijdgenoot van mij was in haar werkzame leven stewardess en heeft haar stewardess-outfit bewaard. Ze was een paar kilo afgevallen en weer op hetzelfde gewicht als toen ze nog vloog. In een nostalgische bui trok ze het pak nog eens aan. Niet alleen ontdekte ze dat haar lichaam na zoveel jaren behoorlijk was veranderd, maar ook dat de stof van het uniform niet erg comfortabel meer aanvoelde.

Je foute kleding is nog geld waard

Ook zul je ontdekken dat kleding die niet je goede kleur heeft, of een model heeft dat je lichaamsvorm niet op zijn voordeligst laat uitkomen, steeds vaker in de kast blijft hangen. Hoe moeilijk het misschien ook voor je is, neem er afscheid van. Je zult merken dat je met minder kleding in je kast steeds creatiever wordt. En dat een opgeruimde kledingkast ook een opgeruimd hoofd geeft. Lees mijn bericht Je kledingkast opschonen wordt zo een makkie.

Je foute kleding is nog geld waard – Wat doe je nu met de kleding die je niet meer draagt? Naar de kringloop of in de textielcontainer van Sympany is natuurlijk de gemakkelijkste manier. Dan realiseer je je ineens wat die kleding je heeft gekost, het wordt moeilijk voor je om die nog goede kleding zomaar weg te doen. Verdiep je dan eens in de mogelijkheden die er zijn om je kleding in te leveren voor geld.

De beste manier is je foute kleding te verkopen aan een winkel in tweedehands kleding. En daar komen er steeds meer van. Het is tegenwoordig vrij normaal om tweedehands kleding te dragen, want tweedehands kleding is vaak uniek. Waar moet je aan denken als je je kleding in wilt leveren bij tweedehands winkels? Jouw kleding zal aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen voor het in de winkel komt te hangen. De kleding moet schoon en heel zijn en ook niet gedateerd zijn. Ook voor tweedehands kleding geldt dat de kleding wel aan bepaalde mode-eisen moet voldoen. De eigenaar van een tweedehands zaak weet precies welke kleding wel en niet goed verkoopt. Kleding die al vier jaar ongedragen in je kast hangt zal om die reden vaak niet aangenomen worden (nog een reden om op tijd afscheid van je foute kleding te nemen). Kleding van de fast fashionketens, zoals Zara en H&M, is niet veel waard. Kleding van duurdere merken verkopen veel beter.

Zorg ervoor dat je op een rustig moment (dus niet op zaterdag of een koopavond) de kleding inlevert, dan kun je samen met de winkel je foute kleding doornemen op verkoopbaarheid. Als jouw tweedehands kleding interessant is voor de verkoop dan bepaalt de winkel, eventueel samen met jou, een verkoopprijs. Jij krijgt in de meeste gevallen 40% tot 50% van de verkoopprijs. Dat lijkt weinig, maar realiseer je dat de winkel meteen al 21% van de verkoopprijs af moet dragen aan BTW en dat de huur van de winkel ook opgebracht moet worden. Is je kleding na een bepaalde periode nog niet verkocht, dan kun je je kleding weer ophalen. Of, als je dat hebt aangegeven, doneert de winkel jouw kleding aan een goed doel.

Als je je foute kleding online gaat verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats en United Wardrobe* of Nextcloset dan kun je rekening houden met een aantal dingen. Besteed aandacht aan het presenteren van je kleding. Een kledingstuk dat met kreukels erin op de vloer wordt gefotografeerd, maakt de indruk dat jij misschien niet zo zorgvuldig met je kleding omgaat. Neem een witte achtergrond en zorg ervoor dat alleen het kledingstuk op de foto staat. Show het kledingstuk eventueel op je eigen lijf en ga voor een witte muur/deur/kast staan. Je hoofd kun je eraf knippen. Maak je foto’s bij daglicht, want een kledingstuk ziet er bij daglicht heel anders, maar vooral beter uit. Maak verschillende foto’s van hetzelfde kledingstuk. Dus niet alleen een foto van de voorkant, maar ook van de achterkant en van opvallende details. Maak je advertentie compleet door een goede omschrijving. Vermeld zoveel mogelijk details van het kledingstuk, zoals de staat, het merk, de kleur, de maat, het materiaal. Bepaal een reële prijs (Marktplaats doet een suggestie) en vergeet niet dat in de meeste gevallen er nog € 6,95 aan verzendkosten bijkomt. De verzendkosten breng je uiteraard in rekening bij de koper, maar dat maakt voor de koper het kledingstuk wel duurder.

*United Wardrobe bereikt vooral een jonge en modebewuste doelgroep. Je kunt dan ook erg mooie en betaalbare kleding tegenkomen op deze website. Het plaatsen van je eigen kleding gaat heel gemakkelijk via jouw eigen ‘kledingkast’.

Je foute kleding is nog geld waard, al zul je er niet rijk van worden. Maar als het kledingstuk in je kast blijft hangen is het waardeloos. En bedenk, als een ander het met plezier draagt, jij ook duurzaam bezig bent.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

12 gedachten aan “Je foute kleding is nog geld waard – kast opruimen”

 1. Fijn om te lezen. Even weer een duwtje in de rug gekregen. Ik heb altijd vreselijk veel moeite om dingen weg te doen. Met gevolg dat ik de nieuwe kleding laat hangen en altijd maar het oude vertrouwde pak.
  Bedankt!

 2. Ook The Next Closet is een aanrader voor goede tweedehands kleding, schoenen en ascessoires. Het enige nadeel van dit soort online aanbiedingen is, dat je niet altijd verzekerd bent de goede maat te treffen. Dit geldt overigens ook voor nieuwe kleding kopen via internet maar tweedehands kun je niet terugsturen.

 3. Beste Lida, door al de jaren heen weet je steeds opnieuw items onder de aandacht te brengen waarmee we allemaal geconfronteerd worden. Jouw visie en oplossingen lees ik elke week als trouwe volger.
  Diane

 4. Als je mooie merkkleding in het hogere segment wil verkopen is The Next Closet op internet echt een aanrader. Op hun website staat een lange lijst van merken die via The Next Closet verkocht kunnen worden. Zo vind je ook het juiste koperspubliek. En je krijgt 80% van de verkoopprijs uitbetaald!

 5. Ik verkoop altijd via marktplaats. Idd veel foto’s maken, afmetingen erbij zetten, en als het 1 x niet verkoopt, gewoon nog een keer plaatsen. En dan krijg je er veel meer voor, het “koperspubliek” is veel groter. Bovendien is het verzenden lang niet altijd 6,95 heel veel dingen kunnen met een monster envelop (Action) gewoon door de brievenbus!

 6. Ik breng al jaren mijn “oude ” kleding naar de tweedehandswinkels en tot grote tevredenheid. Ik verkoop natuurlijk niet alles maar de rest kun je altijd naar een goed doel brengen. Gewoon proberen.

 7. Ik heb 20 jaar geleden een kleuranalyse laten doen en ik ben een lente type. Klopt volledig. Maar… Toen was ik blond en nu ben ik naturel grijs! Veranderd mijn type dan?!!

Reacties zijn gesloten.