Hoe een foute kijk op je lichaam je plezier kan vergallen

Dat een foute interpretatie van je lichaam voor veel miskopen en ontevredenheid over het eigen figuur kan zorgen, merk ik bijna dagelijks.

Hoe een foute kijk op je lichaam je plezier kan vergallen

Onderstaande mail, die ik onlangs kreeg, brengt mij ertoe een berichtje te schrijven over waar een foute kijk op je lichaam toe kan leiden. Niet alleen dat je steeds met kleding thuiskomt die je het net niet is. Maar wat veel erger is, dat je al op jonge leeftijd zo onzeker wordt dat je daar je hele leven last van houdt.

Beste Lida,

Wat een prachtig stijladvies heb je gemaakt. Ik ben echt blij verrast. Ik zal het pdf uitprinten op mooi papier en er een mooie band omheen doen. Haha, het is een verrassing voor mij dat ik een X silhouet heb. Dat mijn schouders en heupen even breed zijn wist ik nooit. Daar kwam ik pas achter toen we aan het meten waren. Het ideale figuur. Het pepte mijn zelfvertrouwen weer op. Je moest eens weten hoe ik vroeger opmerkingen kreeg over mijn lichaam – dikke billen, X-benen, doperwten i.p.v. borsten, stevige benen – wat zorgde voor veel onzekerheid. Ik dacht dat het X-silhouet altijd stevige borsten moest hebben. Zelf had ik in gedachten dat ik misschien een H-silhouet zou zijn. Heel, heel hartelijk dank voor het mooie en stijlvolle document wat je hebt gemaakt. Echt klasse!

Hoe kan het dat je zo’n foute kijk op je lichaam kunt hebben? Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen, zoals je ook in de mail van Yvette leest:

 • Je past een broek die helemaal jouw smaak is, maar helaas op taillehoogte te wijd op de rug is. Als je daar een opmerking over maakt vertelt de verkoopster je dat je een holle rug hebt.
 • Een klasgenoot op de middelbare school heeft ooit lachend een opmerking over je kleine/grote borsten gemaakt.
 • Van je moeder mocht je bepaalde kleding niet dragen omdat ……vul zelf maar in.
 • Je bent een detailkijker, focust je op één punt van je lichaam en ziet niet het grote geheel. Dan kan bijvoorbeeld een buikje een buik worden.

Een foute kijk op je lichaam kan ervoor zorgen dat je steeds dezelfde kledingmodellen uit de rekken haalt die je niet echt het wauh-gevoel geven. En als dat vaak gebeurt tot gevolg heeft dat het plezier in jezelf mooi aankleden helemaal weg is.

Voor een objectieve kijk op je lichaam heb je soms een ander nodig, een vreemde die je leert met andere ogen naar jezelf te kijken. Maar het kan ook helpen je lichaam op te meten en te kijken wat je verticale proporties zijn en je horizontale proporties. Je horizontale proporties bepalen je bodytype, je verticale proporties vertellen of je een kort of lang bovenlichaam hebt bijvoorbeeld. En of je korte of lange benen hebt.

Ga op ontdekkingstocht – Lees deze reactie van Annick op haar KLOA en STOA. Het is mooi om te lezen hoe zij haar persoonlijke stijl heeft ontdekt met behulp van mijn Pinterestborden en de berichten op mijn blog. Die persoonlijke stijl is namelijk het derde belangrijke aspect in je ontdekkingstocht. Een STOA geeft je de ‘objectieve’ handvatten, welke kleding bij jouw karakter past kun je zelf ontdekken. Annick geeft aan dat die ontdekkingstocht stap voor stap gaat. Zoals je als kind met vallen en opstaan de wereld om je heen hebt ontdekt, gaat dat ook met je persoonlijke stijl. Je eigen stijl vinden is een proces en dat gaat ook met vallen (lees miskopen) en opstaan (lees toppers).

Gebruik dit blog als naslagwerk. Als je na het STOA of KLOA behoefte hebt aan meer achtergrondinformatie, tik dan eens je bodytype in op het zoekvenster van deze website en je ziet alle berichten die ik hierover heb geschreven. Weet je niet wat complementaire kleuren zijn? Onder de categorie ‘ Kleuren’ vind je de uitleg.

Ik eindig met de uitspraak van Giorgio Armani  ‘Een vrouw met stijl kent zichzelf’. Hij zegt daarmee dat hoe meer kennis je over jezelf hebt, hoe gemakkelijker het wordt de juiste keuzes te maken en (weer) plezier te krijgen in jezelf mooi aan te kleden.

2 gedachten aan “Hoe een foute kijk op je lichaam je plezier kan vergallen”

 1. Elke zondagochtend verheug ik me op je bericht waarin je al je kennis deelt. Dank je wel daarvoor.
  Ik blijf het ingewikkeld vinden om de juiste kleding te kopen maar je bericht van vandaag maakt duidelijk welke factoren hierbij een rol spelen. Met mijn H-silhouet en 1.66m lukt het me alsmaar niet om geschikte kleding te vinden, deels voortkomend uit mijn onzekerheid door aangeleerde overtuigingen, maar zo te lezen ook door het huidige aanbod dat beter aansluit bij het X-silhouet. Heel goed dat te weten.
  Ik ga je zeer bruikbare adviezen van vandaag weer ter harte nemen met je eerdere stijladvies in de hand.
  Nogmaals, heel hartelijk dank voor alle inspiratie die je biedt.

  Hartelijke groet, Antoinette

 2. Wat helder dit bericht, als altijd, hartelijk dank. Mag ik nog een tip toevoegen? Maak (of laat maken) regelmatig een foto van jezelf waar je helemaal op staat. Ik merk dat ik dan beter en objectiever naar mijn lichaam en kleding kan kijken.
  Dank en graag tot volgende week zondag!
  Groet Claudy

Reacties zijn gesloten.