Een horizontale lijn heeft meer impact – lijnen in kleding (4)

In een kledingstuk heb je altijd een combinatie van horizontale én verticale lijnen. Maar wat zo bijzonder is? Een horizontale lijn heeft meer impact dan een verticale lijn.

Een horizontale lijn heeft meer impact - lijnen in kleding (4)

Zou het niet fijn zijn om in één blik te kunnen zien of een kledingstuk wel wat voor jou is? Dit is het vierde bericht in de serie over lijnen. Waarom ik daar zoveel aandacht aan besteed? Het scheelt je een hoop tijd en frustratie als je een kledingstuk in de winkel op de kleerhanger al kunt boordelen of het geschikt voor jou is. Ook als je online winkelt is deze kennis van belang. Het scheelt immers doorpassen in de winkel en retourneren.

Een horizontale lijn heeft meer impact. We zien horizontale lijnen eerder dan verticale lijnen. Daar zijn twee verklaringen voor. De eerste verklaring is dat we altijd zoeken naar de horizon om ons evenwicht te bewaren en dus komen horizontale lijnen eerder in ons blikveld. De tweede verklaring is dat we zo gewend zijn om te lezen, dat onze ogen bij elke horizontale lijn gaan ‘aflezen’. En dat zelfs van links naar rechts. Nu blijft voor mij de vraag of in dat in culturen, waar ze van rechts naar links lezen, ook andersom is.

We zijn dus zo gewend om te lezen dat ook twee korte lijnen, die in elkaars verlengde liggen, als één horizontale lijn worden gezien. We vullen het ontbrekende deel moeiteloos in. Zo begrijp je misschien ook beter dat de mouwlengte van een kledingstuk veel invloed heeft op jouw uiterlijk. Evenals zakken en de omslag aan een broekspijp dat hebben.

Een horizontale lijn heeft meer impact - lijnen in kleding (4)

In elk kledingstuk heb je een combinatie van verticale en horizontale lijnen. Horizontale lijnen verkorten en verbreden en verticale lijnen verlengen en versmallen. Dus pas er voor op dat, als je langer en slanker wilt lijken, de horizontale lijnen in een kledingstuk niet overheersen.

Je kunt horizontale lijnen ook gebruiken om je sterke punten te benadrukken en je lichaam voor het oog meer in balans te brengen. Heb je bijvoorbeeld het A-silhouet dan kun je de zoom van je mouwen op borsthoogte laten eindigen en je in verhouding brede heupen smaller laten lijken door daar verticale lijnen toe te passen, zoals een verticale naad in je rok of een scherpe vouw in je broek.

Een horizontale lijn heeft meer impact - lijnen in kleding (4)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 gedachten aan “Een horizontale lijn heeft meer impact – lijnen in kleding (4)”

 1. Hoi Lida,
  Bedankt weer voor je blog, ik lees hetaltijd met interesse. Maar het advies over horizontale lijnen en een buikje begrijp ik nog niet goed. Je adviseert om de bolling a.h.w. in 2-en te knippen door je shirtzoom daar te laten eindigen, maar dan vestig je met de horzizontale lijn toch juist de aandacht op dat punt?
  Groet, Marjan

 2. Probeer het maar eens uit. Het werkt echt, Marjan. Voorwaarde is wel dat het alleen om een buikje gaat. En niet zoals bij het O-silhouet de buik het breedste deel van je lichaam is.

 3. Help! Ik heb een volle taille, dus halve mouwen kan ik beter vermijden. Maar: ik heb óók korte stevige benen, dus een lang mouw is het ook niet…

  1. Een mouwlengte er tussenin, Maaike? Zoals de driekwart mouw of een kort mouwtje? Voor een goed advies raad ik je aan te investeren in een STOA.

 4. Wauw, in die 2 plaatjes zie ik precies mijzelf! Puur op gevoel zag ik in de spiegel beide al: links super, rechts “mwa, niet geweldig”, zonder te weten waarom. Nu snap ik het!
  ..maar hoe in de winter? (beetje koukleum) Als ik bij lange mouwen, zorg dat ze dezelfde kleur als mijn broek/rok hebben, is die lijn dan minder opvallend?

  1. Als je maar weet wat het effect is, Mattanja, soms gaat warmte voor er mooi uitzien!

Reacties zijn gesloten.