Dresscode ’tenue de ville’ – hoe ga je dan gekleed

Wat draag je als op een uitnodiging tenue de ville staat? Tenue de ville betekent letterlijk stadskleding en dat betekent voor de vrouw een eenvoudig jurkje

Dresscode 'tenue de ville' - hoe ga je dan gekleed

Een vraag van Rian: Voor komend kerstdiner moet ik Tenue de ville dragen. Ik heb al een donkerblauw jackie-o jurkje met bijpassende blazer. Parels zijn er mooi bij, maar het geheel komt dan wel truttig over. Ik ben 44 jaar en heb een normaal postuur. Heb je tips voor mij wat betreft de accessoires?

De dresscode ’tenue de ville’ is niet een moeilijke dresscode als je de regels kent.

Als er Tenue de ville (letterlijk stadskleding) op een uitnodiging staat, betekent dit voor de man een donker pak, een witnuance overhemd, een niet te opvallende das, zwarte schoenen en sokken in de kleur van de broek. Tenue de ville heeft alle kenmerken van formeel zakelijke kleding (business wear). Je draagt tenue de ville naar een zakelijke bespreking, informele huwelijken, middagrecepties en andere informele gelegenheden, zoals jouw kerstdiner.

Wat wordt er nu van de vrouw verwacht als deze dresscode op de uitnodiging staat. Je kunt denken aan een pakje met een kort pittig jasje en een recht rokje tot op de knie, een jurkje met een mouwtje en een niet te lage hals of een elegant broekpak. Pumps met een hakhoogte van vier tot vijf centimeter en een kleine onopvallende tas (clutch). Kies je voor een rok of jurk dan draag je een effen panty met een maximale dikte van 30 dernier eronder. Je make-up is verzorgd, maar heel bescheiden. Overdag draag je ingetogen sieraden en beperk je het aantal ringen aan je hand.

Clutch in meerdere kleuren

 

Clutch


Ik neem aan dat jouw kerstdiner in de avond plaats vindt
en dat betekent dat je je wat meer vrijheden kunt permitteren. Dat mooie Jackie-O jurkje van jou kun je dan bijvoorbeeld combineren met een dunne donkere panty en een (lak)leren pump met een hoge hak. Het maakt dat jij je sexier voelt en minder ’truttig’, ook al zit dit deel van jou verborgen onder de tafel. Wat boven de tafel uitkomt mag wat meer opvallen.

Oorbellen

Oorbellen

Steek je haar op als dat kan en draag niet al te grote oorbellen met een glittering. Je make-up mag ook wat meer spreken. En bedenk dat een dresscode op een uitnodiging een hoffelijk gebaar is, dat tot doel heeft dat alle gasten zich prettig zullen voelen. Het is aan jou om de goede keuzes te maken, waar jij (rekening houdend met deze kledingcode) je prettig bij voelt. Jij en je kleding moeten elkaar versterken, want anders kun je niet genieten van het kerstdiner. Ik wens je veel plezier!

Dresscode tenue de ville- wat draag je dan

4 gedachten aan “Dresscode ’tenue de ville’ – hoe ga je dan gekleed”

 1. Ha Lida,
  Nu snap ik dat high heels het verschil maken. En de dikte van de panty. Daar ga ik nu naar op zoek. Je collage vind ik ook prachtig.
  Bedankt voor de tips!
  Groetjes van Rian

 2. Kijk even bij Claudia Sträter op de website, Yvon! Ik weet niet of ze deze nog in de collectie hebben, maar dit model in ieder geval wel. Je kunt ook mooie jurkjes vinden op Ladress.com. Groeten, Lida

 3. Hoi Lida,

  Omdat ik vrij lange benen heb, heb ik eigenlijk nog nooit een jurk gevonden die tot op mijn knieën komt. Hij is eigenlijk altijd net te kort of veel te lang. Voor het tenue de ville; kan ik er dan ook voor kiezen om een elegant jurkje te dragen tot een stukje boven de knieën? Of wordt het dan al snel te cocktail?

 4. Beste Geertje, afhankelijk van je leeftijd en de situatie waarin je een jurkje draagt hoeft een paar centimeter boven je knieën geen probleem te zijn. Ga bij jezelf altijd na hoe je wilt overkomen. Wil je op de eerste plaats serieus genomen worden of ben je uit op een ‘date’? En waarom laat je te lange jurken niet iets korter maken? Groeten, Lida

Reacties zijn gesloten.