Dit doet volume in kleding met jou

Pofmouwen, wijde korte jassen en broeken met bandplooien kun je gebruiken om je silhouet te veranderen. Het komt alleen wel precies waar je dat volume draagt op je lichaam.

Dit doet volume in kleding met jou

Modeontwerpers spelen graag met volume. Dat levert steeds een ander en interessant modebeeld op. Hierbij hebben deze ontwerpers altijd een lange slanke vrouw voor ogen waarop ze de kleding projecteren en showen. Het doorsnee catwalkmodel is slank en minstens 185 cm lang. En ze heeft ook nog eens rechte schouders en weinig rondingen. Als je niet aan dit ideaalbeeld van de ontwerper voldoet (wie wel?) is het handig om te weten waar jij met een gerust hart volume in je kleding toe kunt passen.

Als we het hebben over volume in kleding dan is dat op de eerste plaats de hoeveelheid stof die in een kledingstuk is verwerkt. Denk aan plooien en rimpels, maar ook hoe wijd een kledingstuk is. Afgelopen zomer zagen we bijvoorbeeld  veel volumineuze mouwen. Die trend zet ook deze herfst en winter door. Daarnaast zie je korte wijde jassen en truien. Wil je aan deze trend meedoen dan is het belangrijk deze stijlregel  in het achterhoofd te houden.

Zijn je horizontale proporties in balans dan kun je met volume spelen. Een blouse met volumineuze mouwen op een slanke broek of rechte rok dragen. Zoals Annechien (H-silhouet) hieronder doet. Of een wijde broek combineren met een aangesloten top.

Bodytypes waarvan de horizontale proportie niet in balans zijn, zoals bij het A-silhouet en het V-silhouet, kunnen volume in kleding gebruiken om hun lichaam voor het oog meer in balans te brengen. Het V-silhouet met haar brede schouders kan beter geen volume toevoegen op haar bovenlichaam. Een iets wijdere broek met een aansluitende top brengt haar bovenlichaam meer in evenwicht met het onderlichaam. Terwijl het A-silhouet er juist goed aan doet volume, bijvoorbeeld in de vorm van een blouse met pofmouwen, te dragen op een slanke broek/rok om haar horizontale proporties  in evenwicht te brengen.

Het 8-silhouet kan schouders hebben die voor het oog smaller zijn dan haar heupen, maar ook schouders die nagenoeg even breed zijn als haar heupen. Voor beide geldt de richtlijn ‘Combineer tops met volume altijd met een rechte rok of een slanke broek’.

Het X-silhouet haar horizontale proporties zijn nagenoeg in balans. Zij doet er goed aan volume, zoals ruches en franjes, rond haar borsten te vermijden (tenzij ze kleine borsten heeft). Ook mouwen met veel volume, zoals een vlindermouw, klokmouw en dolmanmouw zijn geen goed idee, omdat je daar topzwaar door gaat lijken. Vermijd ook broeken met bandplooien. Snoer de trendy rechte jassen, jurken en truien in met een riem(pje) om je slanke taille te benadrukken.

Het I-silhouet  is meestal lang en slank met heel weinig rondingen. De focus voor dit bodytype moet liggen op het optisch creëren van een taille om de lange slanke rechthoek te doorbreken. Jij kunt als geen ander volume toepassen in je kleding. Pofmouwen, blouses met ruches, jeans met wijde pijpen, broeken met bandplooien en uitlopende rokken geven je rondingen én een taille.

Het O-silhouet  met haar volle taille draagt graag wijde blouses/tunieken om haar trommelbuik te camoufleren. Besef dat dit doorgaans voller maakt dan je bent. Zorg dat de top altijd mooi aansluit op je heupen (dus niet wijd uitloopt) en draag er een slanke broek of een recht rokje onder.

Het H-silhouet doet er goed aan kritisch om te gaan met volume in kleding. Wie regelmatig het 8-uur journaal volgt weet dat Annechien (170 cm lang) zich veel kan permitteren, omdat haar schouder-, heup- en borstomvang nagenoeg even breed zijn. Maar als je borstomvang groter is, vermijd dan volume op je bovenlichaam. Ook voor dit bodytype geldt de stijlregel Wijd draag je op Smal en Smal draag je op Wijd.

De kleding is te koop op de website van Littlesoho

*Dit bericht bevat affiliatelinks

2 gedachten aan “Dit doet volume in kleding met jou”

  1. Bedankt Lida, voor je nieuwe email.
    Blij dat je weer “online” bent!!
    Ben weer je helemaal opgeknapt van Covid?

    1. Blijf maar hoesten, voor de rest gaat het wel weer. Dank voor je belangstelling, Josée!

Reacties zijn gesloten.