Kapsels en gezichtsvormen – dit staat je goed

Je gezichtsvorm bepaalt welk kapsel je het beste staat. Maar een kapsel moet ook passen bij je leefstijl.

Het leuke van mijn beroep is dat ik ook van mijn klanten leer. Mijn klanten komen uit het hele land, maar ook van ver daar buiten. Zo leerde ik van een in Ierland wonende klant dat wat ik ‘zitschoenen’ noem daar ‘car to bar’ schoenen heten. Van een klant uit Griekenland dat grijze haren in haar land not done zijn en dat je door je kapper daar standaard tot op hoge leeftijd blond wordt geverfd.

Een jonge klant uit België vroeg mij of een ‘froufrou’ haar zou staan. Ik had niet meteen een antwoord klaar tot ik mij realiseerde dat dat het Vlaamse woord voor een pony is. Die ‘froufrou’ bracht mij op het idee iets te schrijven over kapsels en gezichtsvormen.

Ben jij tevreden met je haar? Dan ben je een uitzondering. Tijdens mijn consulten hoor ik bijna dagelijks: ‘Mijn haarkleur is zo saai, had ik maar krullend haar, had ik maar rechter haar, dikker of glanzend haar’. We kennen allemaal het rampzalig geknipte kapsel. Dat het pas na weken, soms zelfs maanden, weer een beetje zit en jou weer het gevoel geeft dat het bij je past.

Een goede coupe vereist twee dingen: je moet weten wat je staat en welke haarstijl bij je leefstijl past. Wat voor gezichtsvorm heb je en vooral wat voor soort haar heb je? Vervolgens heb je een kapper nodig die zijn vak verstaat en – niet onbelangrijk –  ook naar jou wil luisteren.

Kapsels en gezichtsvormen:

  • Heb je een ovaal gezicht dan zijn de mogelijkheden binnen de grenzen van je haarstructuur legio. Heb je een andere gezichtsvorm dan kun je beter de vorm van je gezicht niet in je coupe herhalen.
  • Een langwerpig gezicht lijkt alleen maar langer met een recht model dat op schouderhoogte of nog lager eindigt. Je kunt de lengte van je gezicht onderbreken met een hoekige of zachte haarstijl die volume toevoegt bij je slapen en op je achterhoofd. Ook een (schuine) pony staat het lange gezicht goed ( foto 3 en 4)
  • Een vierkant gezicht lijkt minder breed als je volume toevoegt boven op je hoofd in combinatie met een minimum aan volume aan de zijkant van je hoofd en lengte in je nek. Een enigszins krullend kapsel zal het hoekige wat verzachten ( foto 1)
  • Een rond gezicht lijkt minder rond als je volume bovenop het hoofd combineert met lengte bij de slapen (foto 2). Dat kan ook een knot bovenop je hoofd zijn met wat lokken bij de slapen.
  • Een hartvormig gezicht is gebaat bij volume bij de kin omdat dit het smalste deel van het gezicht is. Een halflang iets golvend kapsel is perfect.
  • Een peervormig gezicht, ook wel de triangel genoemd, doet er juist goed aan volume toe te voegen boven de oren, omdat dit het smalste deel van het gezicht is. De in verhouding brede kin zal smaller lijken.

Behalve je gezichtsvorm bepaalt ook je leefstijl voor een groot deel je kapsel. Ben je niet van plan elke ochtend een halfuur met je haar bezig te zijn, dan heeft het geen zin om een tijdrovend lang kapsel te kiezen. Tenzij je het haar op een snelle manier kunt opsteken en alleen voor een feestje je lange manen wilt showen. Overleg met je kapper hoeveel tijd je in je kapsel wilt/kunt steken voor je aan een nieuwe coupe begint. Om nog even op de ‘froufrou’ terug te komen: realiseer je dat je een rechte pony elke week moet (laten) bijknippen!

Ben jij tevreden met je haar? - gezichtsvormen

Bron foto’s Pinterest

TIP: Op mijn Pinterestbord Gezichtsvormen vind je nog meer voorbeelden.


3 gedachten aan “Kapsels en gezichtsvormen – dit staat je goed”

  1. Vraagje: is het niet zo dat bij het ouder worden je gezicht vierkanter wordt doordat je wangen zakken? Als ik oude foto’s bekijk heb ik het idee dat mijn gezichtsvorm toen anders was.

Reacties zijn gesloten.