Gebruik de 60-30-10 formule voor de kleuren in je outfit

Hoe ga je om met meerdere kleuren in je outfit? Zodat er een mooi plaatje ontstaat? Daar is een formule voor, die ook in de binnenhuisarchitectuur wordt toegepast.

Gebruik de 60-30-10 formule voor kleurencombinaties in je outfit

Met de 60-30-10 formule ontstaat er harmonie in het interieur en die formule kunnen we ook heel goed toepassen in onze outfit. Handig is om te weten wat jouw ideale contrastniveau’s zijn en die ontdek je hier 


Voorbeeld: Marianne met haar blauwe ogen en rossig haar heeft een hoog kleurcontrast in haar uiterlijk en kan drie kleuren van de drieklank tegelijk dragen. (Lees Color Wheel dan weet je wat een drieklank is). Maar hoe verdeelt zij nu bij voorkeur die drie kleuren over haar lichaam? Als ze dat in drie gelijke proporties doet ontstaat er geen harmonieus plaatje. Maar met de verdeling 60%-30%-10% wel.


Zo gebruik je de 60-30-10 formule

 1. 60% van je outfit bestaat uit de hoofdkleur (een basiskleur of een neutraal). Kies voor deze hoofdkleur het liefst een kleur die dezelfde kleurhoogte (licht, gemiddeld of diep) heeft als de kleurhoogte van  je haar.
 2. 30% van je outfit bestaat uit een tweede basiskleur of een neutraal. Kies ook hiervoor weer een kleur die je ideale kleurcontrast en licht-donker contrast ondersteunt.
 3. 10% in je outfit is een kleur die een accent toevoegt aan je outfit en ook deze kleur kan erbij helpen om tot jouw ideale contrastniveau’s te komen. Je gebruikt deze kleur meestal in accessoires, zoals in een riem, tas, sjaal, schoenen enz. Maar deze kleur kan ook in een dessin voorkomen.

Je kunt deze 60-30-10 formule gebruiken met drie basiskleuren (drieklank), met twee basiskleuren en een neutraal, met twee neutralen en een kleur of met alleen neutrale kleuren. Dat is niet alleen afhankelijk van jouw ideale contrastniveau’s, maar ook van je smaak/je persoonlijke stijl.

Gebruik de 60-30-10 formule voor kleurencombinaties in je outfit

 Waarbij opgemerkt moet worden dat kleuren/neutralen die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn (zie afb.) als één kleur worden gezien. Als je langer én slanker wilt lijken draag de blazer open, er ontstaat zo een kolom van kleur.

Gebruik de 60-30-10 formule voor kleurencombinaties in je outfit

Met een hoog kleurcontrast in je uiterlijk kun je beter kiezen voor een dessin waarin twee van de kleuren van de drieklank voorkomen. Drie effen basiskleuren zijn snel teveel van het goede.


Voorbeeld : Ina met haar donkerbruine ogen, donker haar en lichte huid heeft een hoog licht-donker contrast  in haar uiterlijk (net als Anne Hathaway) en kan een wit-blauw gestreept shirt plus witte broek combineren met een donkerblauwe blazer en een rode riem, nagels en lippen.

Gebruik de 60-30-10 formule voor kleurencombinaties in je outfit


Deze 60-30-10 formule is slechts een hulpmiddel, schroom niet om er vanaf te wijken. Maar wat je echt wilt vermijden is gelijke proporties in je outfit.

6 gedachten aan “Gebruik de 60-30-10 formule voor de kleuren in je outfit”

 1. Leerzame site.
  Elke keer leer ik weer wat bij,zo leuk.
  13 jaar geleden een kleurenanalyse laten doen,(wintertype)waar ik elke keer weer blij van wordt,om te combineren.
  Mijn hobby is naaien en mode,ook voor mijn kleinkinderen,zo leuk om met kleur en patronen
  te werken

 2. Interessant dit maar wel ingewikkeld. Waarom is 50/50 niet goed? Ik zit meestal op 100/0 of 50/50. Een 10% accentkleur vind ik super bij een ander maar bij mezelf altijd gekunsteld. Toch meer mee experimenteren

  1. Alles is goed, maar het kan altijd mooier, Jean. Net zoals je in je huis waarschijnlijk ook niet alles in één kleur hebt, wordt het interessanter om naar je te kijken om deze regel eens uit te proberen.

 3. Beste Lida Thiry,

  Wat zou het een goed idee zijn, om alle adviezen te bundelen in een boek, zodat je alles kan teruglezen.

  Mooi zondag gewenst op deze eerste lentedag,

  Vriendelijke groet,
  Lily

  1. Dat wordt mij wel vaker gevraagd/gesuggereerd, Lily, maar ik heb er geen tijd voor.

Reacties zijn gesloten.