Zo valt couperose minder op – een eenvoudig middel

Rode vlekken, zoals couperose of rosacea, kunnen heel vervelend zijn voor je zelfvertrouwen. Maar wist je dat je die roodheid in je gezicht met een eenvoudig middel minder kunt laten opvallen?

Zo valt couperose minder op - een eenvoudig middel

Elma mailt: Ik heb heel veel last van couperose, dus heb ik altijd rode wangen. Ik werk dat weg met minerale make-up, maar als ik het warm krijg komt er een rode gloed over mijn gezicht en die trekt door naar mijn hals. En dan worden mijn toch al rode wangen nog roder. Ik vind dit heel vervelend, vooral als ik het op mijn werk ben of op een verjaardag. Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Beste Elma, ik kan mij indenken dat dit voor jou heel vervelend is. Het probleem van couperose en het snelle ‘blozen’ als je het warm krijgt kan ik niet voor je oplossen, maar ik kan je wel een tip geven. Daarvoor moet ik eerst wat uitleggen. Wat onze huid kleur geeft is de bloedkleurstof (hemoglobine). De ‘kleur’ van je bloed kun je o.a. goed zien binnen in je oor, aan de binnenkant van je onderlip, aan de binnenkant van je pols en bij jou op je wangen. Daarnaast zit er in je huid, haar en ogen ook het pigment (kleurstof) melanine. Melanine beschermt de huid tegen zonverbranding.

Er zijn twee soorten melanine: pheomelanine is de roodbruine kleur, deze maakt iemand warmer van kleur. Eumelanine is de zwartbruine kleur, deze maakt onze huid koeler en donkerder. Je hebt ze alle twee, maar in verschillende verhouding. Bij de koele vrouw zal het eumelanine overheersen, bij de warme vrouw het pheomelanine. Bij het gedempte kleurtype is de verhouding nagenoeg gelijk. Dat verklaart ook dat het gedempt-warme kleurtype (iets meer van het pheomelanine) en het gedempt-koele kleurtype (iets meer eumelanine) een aantal kleuren van elkaar kunnen dragen.

De pigmenten die we van nature in ons uiterlijk hebben bepalen welke kleuren ons het beste staan. Dragen we kleuren die overeenkomen met de natuurlijke kleuren van onze huid, haar en ogen dan zien we er jonger, stralender en ‘egaler’ uit. Omgekeerd kunnen de verkeerde kleuren ons er ouder of zelfs ziek uit laten zien. En wat voor jou, maar voor iedere vrouw of man, belangrijk is: oneffenheden zoals littekens, rimpels, couperose én rosacea vallen bij de verkeerde kleuren meer op.

Zo valt couperose minder op - een eenvoudig middel

Zo valt couperose minder op – Mijn tip voor jou is dan ook: zoek uit of laat uitzoeken welke kleuren je fantastisch staan. Als je je goede kleuren draagt zul je zien dat jouw couperose veel minder opvalt. Dat je nooit rode kleding moet dragen als je last van couperose hebt, kun je rustig naar het land der fabelen verwijzen. Als het maar de goede tint rood voor je is!

Vermijd groen – Groen is de complementaire kleur van rood. Complementaire kleuren versterken elkaar. Om die reden kun je de kleur groen beter niet te dicht bij je gezicht dragen.

Zo valt couperose minder op - een eenvoudig middel

Algemeen: Als je last hebt van couperose of rosacea is het belangrijk de huid van je gezicht goed te beschermen tegen de zon en temperatuurwisselingen. Pas ook op met een teveel aan verzorgings- en make-up producten. Je kunt couperose weg laten laseren. Dat is pijnlijk heb ik horen zeggen én duur. Misschien dan toch eerst maar investeren in een kleurenanalyse?

Meer lezen:

Trui 1 is hier te koop
Trui 2 is hier te koop

5 gedachten aan “Zo valt couperose minder op – een eenvoudig middel”

 1. Ik heb ook last van rosacea. Is een vervelend probleem. Gelukkig niet altijd even heftig aanwezig. Ik hou niet van een erg aanwezige foundation. Maar ik gebruik Dior Forever Skin glow foundation. Camoufleert mijn rosacea voldoende maar geeft geen ‘masker’ effect. Is er in veel kleuren.

 2. Ook ik ben “geplaagd” door rosacea. In dit seizoen meer aanwezig en minder te voorkomen aangezien ik toch naar buiten wil. Ik ben getipt op het middel “Rosalique” . Past zich aan voor wat betreft de kleur. Belangrijk: voelt zeker niet als een masker en is zowel camouflerend maar ook verzorgend (niet goedkoop, maar wel zuinig in het gebruik).

  Beantwoorden

 3. Beste Elma, 11 jaar geleden heb ik in het instituut voor Pigmentstoornissen in het AmsUMC met de V beam laser mijn pijnlijke rode vaatjes zeer succesvol laten behandelen. Helaas komt het langzaam terug. Ik mag pas weer laten laseren zodra de vaatjes duidelijk genoeg te zien zijn. Tot die tijd krijg ik mirvaso gel van de dermatoloog aldaar voorgeschreven. Ook die dure gel moet ik zelf betalen. Aangezien ik hem volgende week pas krijg weet ik nog niet hoe effectief hij zal zijn. Hopelijk heb je hier iets aan!

 4. Beste Elma, Rosacea laten laseren geeft het gevoel van kleine speldenprikjes, je schrikt er meer van dan dat je het werkelijk voelt. De prijs is rond de €250 voor 1 sessie wat inderdaad niet goedkoop is maar wel duurzaam. Ik ben er 2 jaar vanaf geweest, spijtig genoeg komt het nu weer stilaan terug maar het is zijn geld waard en ik heb al terug een afspraak gemaakt.
  Hopelijk vind je een goede oplossing voor dit vervelend probleem.

 5. Als iemand last van Rosacea heeft, zou ik de Rositta kliniek van harte aanbevelen!
  Dmv voeding aanpassen en behandelingen is het probleem voor mij opgelost geworden.
  Zij hebben daarvoor de juiste kennis in huis. Niet goedkoop, maar wel duurzaam. Zij pakken het bij de oorzaak aan…. Sterkte ermee!

Reacties zijn gesloten.