Welke kleur lippenstift maakt je mooier

Vrouwen kleuren hun lippen al duizenden jaren. Ook al maak je je nauwelijks op, een goede lippenstift doet wonderen. Welke kleur lippenstift maakt je mooier en waar kun je nog meer op letten?

Welke kleur lippenstift maakt je mooier

Het vroegst bekende gebruik om lippen te kleuren gaat terug tot ongeveer 5000 jaar geleden. Er is een oude Egyptische papyrusrol met een afbeelding van een vrouw die een spiegel vasthoudt en haar lippen kleurt. Zowel vrouwen als mannen gebruikten kleurstoffen om hun lippen en rond de ogen meer kleur te geven. Waar lippenstiften oorspronkelijk van werd gemaakt, wanneer het verboden was (de Nazi’s o.a. waren tegen het gebruik van make-up) en nog meer interessants vind je in dit artikel op Wikipedia.

Welke kleur lippenstift is belangrijk, maar zijn nog meer punten waar je op kunt letten:

 • De textuur – satijn of mat. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat diepe en gedempte vrouwen beter voor een matte lippenstift kiezen. En heldere en lichte vrouwen voor een glanzende.
 • Volume van je lippen – heb je een kleine mond en/of smalle lippen dan verkleint een matte en vergroot een glanzende. Als we ouder worden staat om die reden een zacht glanzende altijd mooier.
 • Houdbaarheid -een matte blijft langer zitten. Hoe vetter de lippenstift hoe sneller hij uitloopt.
 • Lipgloss of lippenstift – behalve dat het opbrengen van een lipgloss minder tijd en precisie vergt, heeft een lipgloss ook een wat meer natuurlijke en jeugdige uitstraling. Een lippenstift staat eleganter en heeft een wat formelere uitstraling, met name als je ook de moeite neemt eerst een lijntje aan te brengen met een lippotlood. Een lipgloss vraagt om wat jongere volle lippen. Een lipgloss kun je over je lippenstift aanbrengen, als je hem te mat vindt.
 • De kleur -bij de verkeerde kleur kan het zijn dat je er niet alleen ongezonder uitziet, maar ook dat je lippen eerder binnenkomen dan jij. Dat de lippenstift erop geplakt lijkt. Op je Personal Color Card zie je bij de rode en roze kleuren ook welke kleur lippenstift jou mooier maakt. Lees ook Jouw goede make-up kleuren – zo kies je ze

Deze kleur lippenstift maakt je mooier?

Het cosmeticamerk Mac heeft legio kleuren waaruit je kunt kiezen. En wat zo fijn is, dat je favoriete kleur jarenlang in hun assortiment blijft. Dat is bij de duurdere merken wel anders. Hieronder zie je kleuren voor de meest voorkomende kleurtypes.

TIP: Sommige van deze kleuren zijn in een mini uitvoering verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Ben je niet zeker van je kleurtype? Weet je bijvoorbeeld wel dat je tot de lichte types behoort, maar twijfel je of licht-koele of licht-warme kleuren je mooier staan?  Dan kun je met deze mini’s twee kleuren uitproberen. Jouw ‘doe-het-zelf kleurenanalyse‘ met behulp van lippenstiften, hoe leuk kan dat zijn ….

*Dit bericht bevat affiliatelinks

23 gedachten aan “Welke kleur lippenstift maakt je mooier”

 1. Gisteren net 2 nieuwe lipsticks gekocht, maar met deze tips ga ik er nog 2 bij kopen!
  Dank je wel voor deze zeer waardevolle tip Lida, dat dit merk niet zo snel wisselt. Als ik een goede kleur vind, dan sla ik er meestal een paar van in, omdat ze anders zo weer uit het assortiment zijn gehaald en de zoektocht opnieuw kan beginnen.
  Vooral de juiste kleur rood ter versterking van mijn eigen lipkleur vind ik niet eenvoudig.
  Eens kijken of ik die als gedempt warm kan vinden vinden bij dit merk. Heb jij een voorstel?
  Groetjes Paula

  1. Jouw kleur rood vind je hierboven, Paula. Wil je namelijk een opvallende lipstick kijk dan bij Warm-Gedempt.

 2. Hallo Lida
  Waar moet ik op letten als mijn tanden wat verkleurd zijn.
  Met bepaalde kleuren lijken mijn tanden bruin of blauwig te kleuren.
  Bedankt alvast.
  Jolanda

  1. Als je voor je lippen de kleur kiest die bij je kleurtype past, zullen je tanden niet geler of blauwer lijken dan ze zijn, Jolanda. Vrouwen die warme kleuren mooier staan hebben altijd iets gelere tanden dan koele vrouwen.

 3. Hey Lida

  Hartelijk dank voor je vele tips die ik altijd heel graag lees.
  Ik had nu een vraagje over de lippenstift : is het ook aangeraden je kleur van lippenstift aan te passen aan je kleding die je draagt ? Ik doe dat altijd maar misschien ben ik daarin wel verkeerd.

  Vele groetjes
  Sonja

  1. Als je de kleuren draagt van je kleurenpalet, Sonja, zal de lippenstift overal bij staan. Een uitzondering is primair rood. Als die kleur jou goed staat heb je ook een primair rode 💄 er naast nodig

 4. Goede morgen Lida,

  In Februari jl heb ik een kleuren analyse bij je gedaan en kwam er uit als gedempt koel.
  Nu zie bij de keuze voor de juiste kleur lipstick ik dat er ook koel gedempt bestaat.
  Wat is het verschil?
  Ik hoor graag van je.
  Vriendelijke groet,
  Anja

  1. Dat betekent dat ‘gedempt’ bij jou op de eerste plaats komt, Anja, het allerbelangrijkst is. Dat jouw kleuren op de eerste plaats zacht, enigszins gepoederd moeten zijn. Maar ik heb daar al veel over geschreven. Kijk eens onder menu naar mijn berichten over kleurtypes.

 5. Wauw, dit klopt echt precies. Ik heb in mijn leven al heel vaak test-setjes aangeschaft met alle mogelijke kleuren erin en door schade en schande wijs geworden ontdekt dat de twee roze tinten die je hier noemt het best passen. Waardoor ik nu ook zeker denk te weten dat ik koel-gedempt mijn kleurtype is. Ik vermoedde het al langer, na het jarenlang volgen van je blogs – bedankt voor deze beste kleurencursus ooit.

 6. Ik ben een koel-helder type. Draag eigen nooit lipstick. Durf ik niet goed. Gevoelsmatig zou ik dan nu de Darkside kiezen die bij diep-koel staat. Zo wie zo was het al een hele klus om voor mijn bleke huid de een lichte foundation en poeder te vinden zonder gele ondertoon.

 7. Dank voor je antwoord Lida, heb inmiddels een mooie nieuwe lipstick gekocht en ben er blij mee.
  De omschrijving van gedempt koel begrijp ik. Zo had ik het ook van je mee gekregen, maar wat is dan koel gedempt?
  Ik hoor graag van je.
  Vriendelijke groet,
  Anja

 8. Welke kleur lippenstift kan ik dragen ben Wintertype wel 72 maar nog modern
  Vast dank

  1. Wintertype is een verzamelterm van meerdere types, Hetty! Ik raad je aan opnieuw een kleurenanalyse te laten doen. Dan weet je daarna welke kleur lippenstift je goed staat.

 9. Hallo Lida
  Wat spannend iedere keer weer nieuwe tips van jou(u ) te lezen.
  Is er al een boek geschreven waar al die geweldige tips en adviezen in staan ?
  Veel druk ik af maar in een boek kan ik het iedere keer na kijken en lezen. Ik begrijp het nl niet altijd gelijk , helaas
  Ik hoor graag van jou .
  Een groet met respect.
  Kelly

  1. Dank voor je compliment, Kelly. Jouw vraag krijg ik wel vaker. Maar een boek is heel wat anders dan een blog. Gaat erg veel tijd in zitten. Je kunt mijn berichten lezen en herlezen, ze blijven op mijn blog staan. Onder Menu kun je ze allemaal vinden. Je hoeft ze dus echt niet te printen.

 10. Ik ben helder warm (lente) maar deze lippenstiften zijn mat in plaats van glanzend?

  1. Er staat ook in zijn algemeenheid kies je voor een glanzende lippenstift, Jes! Het is dus geen voorwaarde om voor een glanzende lippenstift te kiezen. Wil je dat wel, dan kun je misschien deze kleurnamen ook vinden bij een glanzende lippenstift.

 11. Dank voor je blog, Lida. Ik ben eerder getypeerd als helder- koel, maar ik merk dat ik het heldere nog steeds wel heftig vindt bij mij. Ook bij de kleuren lippenstift merk ik dat. Kun je ook helder- koele kleuren kiezen zonder meteen heel aanwezig te zijn?
  Op de website van Mac kun je de lippenstiften overigens ook virtueel uitproberen via ‘Try it on’ voor een eerste beeld.

  1. Dank voor de leuke tip, Mel! Om je vraag te beantwoorden, het helder koele type zet de ogen wat meer aan en gebruikt een minder opvallende lippenstift of doet het andersom.

Reacties zijn gesloten.