Waarom sommige vrouwen en mannen jonger geschat worden dan ze zijn

Hoe komt het dat sommige vrouwen en mannen jonger geschat worden dan ze zijn? Is dat een kwestie van goede genen of heb je er zelf ook invloed op?

Huidveroudering kenmerkt zich door rimpelvorming, pigmentvlekken en een slappere huid. Of je nu man of vrouw bent, het dna van mensen is voor 99,9 procent identiek. Het percentage dat overblijft maakt jou uniek. Dat bepaalt bijvoorbeeld of je blauwe of groene ogen hebt, maar ook of je meer kans hebt op een versnelde huidveroudering. De groeifase van de huid eindigt zo rond je twintigste en daarna gaat de elasticiteit van de huid langzaam achteruit. Dat is bij mannen niet anders, al worden de rimpels van mannen wel dieper. Ziekte kan de huid versneld verouderen. Ben je aan het lijnen? Het resultaat zie je als eerste in je gezicht. Vrouwen met overgewicht kunnen jonger geschat worden, want rimpels worden opgevuld met onderhuids vet.

Jonger geschat worden, kun je daar zelf ook iets aan doen? Hoe snel je huid veroudert wordt voor zo’n vijftig procent bepaald door je genen. Je bent een bofkont als je goede genen hebt. Maar er blijft een groot deel over waar je wel invloed op hebt. Die overgebleven 50 procent wordt bepaald door je leefstijl. Rokers krijgen sneller rimpels, omdat roken vaatschade veroorzaakt. Hoe vaker je in de zon zit, hoe sneller je huid veroudert. Ook stress kan een belangrijke factor zijn. Het hormoon cortisol, dat door stress wordt aangemaakt, versnelt het proces van ouder worden van de huid. Als je continue onder stress leeft krijgt je huid (en lichaam) geen kans om te herstellen. En onderschat niet de invloed van je voeding. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van veel suiker een ongunstige invloed op onze huid heeft.

Behalve je leefstijl aanpassen kun je nog iets doen. Wil je jonger geschat worden kies de kleuren van je kleding en make-up met zorg.  ‘Met de goede kleuren lijk je tien jaar jonger’ vind ik een reclamekreet. Op mijn leeftijd word ik echt niet meer tien jaar jonger geschat, maar het is wel waar dat je er met de goede kleuren frisser en gezonder uitziet. En dat maakt jonger.

Op deze foto’s kun je goed zien wat jaren onder stress leven met Barack Obama heeft gedaan en dat ook de kleur van zijn kleding veel invloed heeft op hoe gezond en fris hij eruit ziet.

Waarom sommige vrouwen jonger geschat worden dan ze zijnMeer over dit onderwerp lezen?

 

4 gedachten aan “Waarom sommige vrouwen en mannen jonger geschat worden dan ze zijn”

  1. Ik vind de foto’s van Obama niet vergelijkbaar, foto’ waarop hij lacht en niet lacht. Het hadden 4 foto’s met gelijke gezichtsuitdrukking moeten zijn.

    1. Onder voortdurende stress lach je niet zoveel, heb ik gemerkt toen ik foto’s van hem zocht, Yvonne.

  2. Beste Lida, een grote boosdoener in de verandering van de huid bij vrouwen zijn de overgangsjaren. De elasticiteit van de huid vermindert onder invloed van het hormoon oestrogeen dat afneemt. Het verbaast me dat je dat niet vermeldt. Ongenadig voor vrouwen, mannen hebben daar geen hinder van. Op dat vlak zijn we dus helemaal niet gelijk, alhoewel in je artikel het tegendeel laat uitkomen. Maar gelukkig zijn er je tips om die jaren op zijn best door te komen. En vrouwen doen nu eenmaal altijd hun best, onder de invloed van de reclame en uit zelfrespect. Mannen blijven een gans stuk achter op dat vlak.
    Dit is geen kritiek op je artikel hoor, zoals altijd blijf je op een aangename manier verrassend en verbazend.

Reacties zijn gesloten.