Van je favorieten kun je leren – geen miskopen meer

Is er een kledingstuk dat je het liefst elke dag zou willen dragen? Grote kans dat dit een van je favorieten is en van je favorieten kun je leren.

Van je favorieten kun je leren

Hang al jouw favorieten eens bij elkaar en stel jezelf de vraag waarom je deze kledingstukken met zoveel plezier draagt. We hebben allemaal andere lievelingsstukken (hier zie je een paar van mij), maar er zijn wel overeenkomsten die je kunnen helpen om ze te herkennen.

Zo herken je jouw favorieten:

 1. Is die fijne broek versleten en kun je er met moeite afscheid van nemen? Zoek je stad en land af om zo’n zelfde exemplaar te bemachtigen?
 2. Je voelt je er mooi in, elke keer als je het draagt. En het zit ook nog eens comfortabel. Het model is perfect voor je, je figuur komt er goed in uit.
 3. De stof voelt lekker en je kunt het zowel in je vrije tijd als wat formeler dragen.
 4. Je krijgt vaak een complimentje als je dat kledingstuk draagt. Het past wat de stijl betreft helemaal bij jou.
 5. De kleur kun je moeiteloos combineren met jouw andere kleding. En dan gaat het niet alleen over neutralen. Ook een basiskleur die je goed staat kan, als jij je aan jouw kleurenpalet houdt, een favoriet worden.

Door goed te kijken naar je favorieten vertellen ze je waarom je ze destijds hebt gekocht. Is het de kleur, de stof, het dessin, het model of de kwaliteit? Van al deze kleding heb je optimaal plezier en het was de investering dus dubbel en dwars waard. De kosten per keer  zijn laag.

Een favoriet kun je vervolgens als een basisstuk voor jouw garderobe zien. Basisstukken moeten in je kledingkast hangen, ze vormen de bouwstenen van een werkbare garderobe. Wat kenmerkt nu een goed basisstuk? Een basisstuk is niet trendgevoelig en is van een goede kwaliteit en gaat dus lang mee. Een basisstuk past goed bij je persoonlijkheid en het doet wat voor je figuur. En …je kunt het eindeloos combineren met je andere kleding.

Van je favorieten kun je leren

Nu je de favorieten uit je kast hebt gehaald zie je ook meteen welke kleding achterblijft. Ook daar kun je van leren! Wat je beslist niet meer moet kopen bijvoorbeeld, maar ook wat er ontbreekt in je kast om dat ‘weesje’ zo te combineren dat je het wel gaat dragen. Lees voor uitleg mijn bericht Weesjes in je kast -geef ze een familie

Tot slot:

 • Hou een lijstje bij met wat je nog wilt hebben voor je garderobe. Op deze manier voorkom je impulsaankopen en weet je beter waarnaar je moet zoeken. Het scheelt je tijd, geld en je bent ook nog eens duurzamer bezig.
 • Wanneer jij je bewust bent welke kleding goed bij jou past koop je mooiere en kwalitatief betere kleding voor jezelf. Bepaalde winkels en merken kun je gewoon overslaan en dat scheelt tijd.
 • Ga niet teveel met de trends mee. Aan tijdloze kleding heb je meestal veel meer, tenzij je iets erg mooi vindt natuurlijk!
 • En als je iets erg moois ziet, stel jezelf dan altijd de vraag ‘Kan ik het op acht verschillende manieren combineren?’

 

 

4 gedachten aan “Van je favorieten kun je leren – geen miskopen meer”

 1. Dag Lida,
  Vooreerst een groot compliment voor je outfit : stijlvol, klasse met een jeugdige uitstraling. De kleuren zijn je “op het lijf gegoten” zoals men dat in mijn streek zegt. De kleuren die je gezicht ondersteunen en je doen stralen vind ik prima . Toch een opmerking : de lichte lange cardigan doet dat niet en overheerst . Maar misschien had je daar een andere bedoeling mee die ik als leek niet opmerk.

  Toch opletten met “favoriete” kledij : zelfs met combinaties riskeer je dat dezelfde stukken terugkomen en ook dat wordt door een critisch vrouwenoog opgemerkt. Algauw lijkt het dan voor een buitenstaander dat je met dezelfde kledij rondloopt, weinig creatief bent en saai of dat je financieel beperkt ben.

  Zie ik dat fout ?
  Diane

  1. Dank voor je reactie, Diane! Het blijven basisstukken die favorieten. (Ik laat hier een paar van mijzelf zien die ik graag in mijn vrije tijd draag). Je doet jaren met basisstukken en hebt ze niet elke dag aan. Je kunt ze steeds anders combineren als je je aan je kleurenpalet houdt. Mijn topje bijvoorbeeld, dat ik onder dat vest draag, heb ik al minstens vijf jaar. Van een goede kwaliteit en het draagt heerlijk. Ik kan het met verschillende kleuren combineren en zowel wat gekleder als meer casual dragen. Het ligt soms wekenlang in de kast om het vervolgens weer eens anders te combineren. Volgens mij laat je op deze manier juist zien dat je inventief/creatief kunt zijn met weinig (goedgekozen) kledingstukken. En als het kwaliteit uitstraalt zal het toch nooit ‘armoedig’ worden?

 2. Beste Lida,
  Wat een mooi artikel om van te leren en zo vaker naar mijzelf te luisteren wat ik graag draag. De voorbeelden die je geeft vind ik prachtig en het staat je vlot en sportief. De kleuren staan mooi bij je uitstraling, het lange vest heel mooi bij je haarkleur. Klopt het dat je koelere kleuren draagt dan een tijd geleden?
  Een vriendelijke groet, Janny

  1. Dank voor je compliment, Janny! Ik ben nu 73 en naarmate je ouder wordt worden we niet alleen grijzer, maar ook steeds wat koeler. En daar pas ik mijn kleuren op aan, dat heb je goed opgemerkt. Maar aqua vind ik mij, met name in de zomer als ik wat bruiner ben, ook nog goed staan. Groet, Lida

Reacties zijn gesloten.