Sieraden voor jouw kleurtype – edelstenen en halfedelstenen

Met edelstenen en halfedelstenen kun je kleur aan je outfit toevoegen, maar ook schitteren bij kaarslicht. Kies dan wel de juiste sieraden voor jouw kleurtype.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halfedelstenen

Edelstenen en halfedelstenen, zoals briljanten, bergkristal en stras zijn uitgesproken koel. Deze stenen zijn niet koel wat hun kleur betreft – ze hebben van zichzelf immers nauwelijks kleur – maar de koele glans van de stenen is fascinerend. Daarentegen kunnen gekleurde stenen zacht en warm zijn, maar ook koel met alleen een vurige gloed in de diepte van de steen. Welke sieraden je ook aanschaft, houd je aan je persoonlijk kleurenpalet.
Kijk of de stenen harmoniseren met de kleuren van je Personal Color Card en of ze levendig genoeg staan bij jouw koloriet. Te opvallend is ook niet goed, want je bent geen kerstboom die aangekleed moet worden. Sieraden zijn er om jou te laten schitteren, maar kies wel sieraden voor jouw kleurtype.

Hieronder zie je twee actrices die er beter aan hadden gedaan van oorbellen te ruilen. Voor Julianne Moore als warm-gedempt type zijn de smaragd oorbellen te helder en te koel. Voor Courtney Cox als helder-koel type zijn de goudgele topaas oorbellen te warm en juist niet helder genoeg.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halsedelstenen

Sieraden voor jouw kleurtype:

Voor de lichte vrouw: 

 • Is warm je tweede kleurkarakteristiek, kies dan voor verfijnde sieraden in kleuren zoals turkoois, gele topaas, blauwe saffier, koraal of licht barnsteen. Parels kies je in crèmewit of roomkleur.
 • Is koel je tweede kleurkarakteristiek dan staan melkachtige stenen je fantastisch. Kijk uit naar blauwig opaal, maansteen, zacht blauwe aquamarijn en grijsblauwe agaat. Parels kies je in lichtgrijs en oudroze.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halfedelstenen

Voor de diepe vrouw:

 • Is warm je tweede kleurkarakteristiek, kies dan voor diepe steenkleuren met een warme gloed. Zoals barnsteen, bruine en paarse sardonyx, jade en carneool. Parels in jageres, donkerbruin of roomwit.
 • Is koel je tweede kleurkarakteristiek, ga dan voor krachtige kleuren. Zoals diepzwart onyx of git, dieprood robijn en diepgroen smaragd. Witte, zwarte of donkergrijze parels. Diamanten, briljanten, kristallen en stras laten je als geen ander stralen bij kaarslicht.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halfedelstenen

Voor de heldere vrouw:

 • Is warm één van je andere kleurkarakteristieken, kies dan stenen met een krachtig koloriet in een warme kleur. Je kunt denken aan fel turkoois, blauw saffier, blauw topaas of koraal in een intense variant. Parels in crèmewit of roomwit.
 • Is koel een van je andere kleurkarakteristieken dan kun je krachtige kleuren de baas. Diepgroen smaragd, dieprood robijn en helder amethist. Parels in wit en blauw. In de avond kun jij schitteren met diamanten, briljanten, stras en kristal.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halfedelstenen

Voor de gedempte vrouw:

 • Is warm ook op jou van toepassing, kies dan stenen met een zachte warme uitstraling. De kleuren mogen beslist niet te fel fonkelen. Bijvoorbeeld barnsteen, koraal, goudgele topaas en geelgroene jade. Parels in roomwit en zalmkleur.
 • Is koel je tweede kleurkarakteristiek, dan staan sieraden met zacht blauw aquamarijn je mooi, evenals groene jade, zacht amethist, grijsblauw en grijsgroen agaat en blauw opaal. Parels in zacht grijs en oudroze.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halfedelstenen

Voor de warme vrouw:

 • Is gedempt op jouw van toepassing dan ben je op je mooist met donkere barnsteen, koraal, goudgele topaas en warm agaat. Parels in een zalmroze of roomkleur.
 • Is helder één van je kleurkarakteristieken dan staan krachtige warme stenen, zoals turkoois, intens koraal en blauwe saffier je prachtig. Parels in crèmewit of roomkleur.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halfedelstenen

Voor de koele vrouw:

 • Is gedempt je tweede kleurkarakteristiek dan doen oude juwelen het heel goed bij je, omdat ze edelmat zijn. Je kunt robijn en granaat dragen, deze stenen zijn weliswaar helder, maar nooit schril. Denk ook aan zacht amethist, grijsgroen en grijsblauw agaat en zachtblauw aquamarijn. Parels in grijs en oudroze. Ook kun je voor de avond diamanten dragen.
 • Moeten jouw kleuren ook helder zijn, denk dan aan smaragd, robijn en blauw saffier. Jouw parels zijn wit, donkergrijs of blauw. Voor een gala kun jij je tooien met briljanten, kristallen en stras.

Sieraden voor jouw kleurtype - edelstenen en halfedelstenenNu heb ik hier echte edelstenen (en halfedelstenen) als onderwerp gekozen, maar niet elke vrouw (ook ik niet) heeft kostbare erfstukken van een oma/moeder in haar sieradenkistje. Niet getreurd, want je kunt mijn tips ook gebruiken voor sieraden die een fractie kosten van echte edelstenen. Als je een beetje kritisch bent, vind je daar ook mooie sieraden bij. En bedenk, net als bij je kleding, liever één mooi sieraad waar je je hele leven plezier van hebt, dan een la vol met ‘het kan ermee door’.

Lees ook: