De kunst is niet om op te vallen, maar positief herinnerd te worden

De kunst is niet om op te vallen, maar positief herinnerd te worden

Positief herinnerd te worden doe je niet door een opvallend kleurgebruik, maar door er stijlvol uit te zien. En dat hoeft beslist niet saai te zijn.

Deze vraag komt van Brigit: Ik ben een kleurrijk type, maar voor mijn werk is het vaak noodzakelijk om wat formeler gekleed te gaan. Ik heb een administratieve/secretariële functie bij een welzijnsorganisatie en geef klanten o.a. persoonlijke administratieve ondersteuning. Hoe kan ik niet saai formeel gekleed gaan?

Beste Brigit, als ik je goed begrijp wil je professioneler overkomen zonder een grijze muis te worden. Voor jouw werk in een wat meer relaxte omgeving is casual de kledingcode. Dit betekent dat je er stijlvol, maar niet heel formeel hoeft uit te zien. Om je gerust te stellen, je mag best kleur gebruiken in je outfits als je maar op onderstaande punten let. Positief herinnerd te worden doe je zo:

 1. Beperk kleur tot een enkel kledingstuk. Je weet uit een eerder bericht van mij ‘hoe kleurrijker je kleding hoe meer het op vrijetijdskleding gaat lijken’. Wil je op safe spelen, beperk de kleur dan tot een top, jasje, vestje of rokje. Een broek in een opvallende kleur is niet gewenst in een zakelijke omgeving, tenzij hij van een mooie kwaliteit en pasvorm is (dus geen jeans-model).
 2. Wit en pasteltinten geven geen professionele uitstraling. Beperk ze tot een top of blouse die je onder een vest/jasje draagt. Een wit kokerrokje gedragen met een pump kan op een hoog zomerse dag wel, maar een witte broek communiceert net weer te veel ‘vrije tijd’.
 3. Onderschat het effect van een jasje niet. Dat jasje mag comfortabel zijn en ook een vest dat op een jasje lijkt is een goede keus. Je kunt bij een kraagloos vest een sjaal dragen als alternatief voor het kraagje. Een kraagje maakt namelijk meteen een professionele indruk. AIs het te warm is voor een jasje kies dan een blouse met een kraagje.
 4. Draag voor een professionele uitstraling altijd kwalitatief goede kleding. Fijne breisels zijn comfortabel en horen thuis in de casual kledingcode. Maar pas op dat ze niet gaan pillen of lubberen.
 5. Voeg accessoires toe voor de ‘finishing touch’, maar beperk dit tot sjaals, oorknoppen en halskettingen. Armbanden zijn not done in een zakelijke omgeving.
 6. Maar het belangrijkste is: draag kleuren die je goed staan. Als je zoals je het zelf noemt ‘een kleurijk type’ bent (en dan neem ik aan dat je bedoelt dat je van opvallende kleuren houdt) en bijvoorbeeld zachte/gedempte kleuren je beter staan, zullen je klanten niet jou zien maar je kleren. Dat effect moet je altijd vermijden, maar met name in een professionele situatie. Je kleedt je om jezelf te ‘promoten’. De kunst is niet om op te vallen, maar positief herinnerd te worden.

De kunst is niet om op te vallen, maar positief herinnerd te worden

Wil je voorbeelden zien van ‘werkkleding’ ? Kijk dan op mijn Pinterestbord Business wardrobe

Eén gedachte over “De kunst is niet om op te vallen, maar positief herinnerd te worden”

 1. Beste Lida,

  Ontzettend bedankt voor je uitgebreide advies. Ik heb je advies geprint als naslag. Op je Pinterestboard zijn volop voorbeelden voor mij om combinaties te maken.
  Mijn kledingkast heb ik vandaag bekeken en met wat shirts en tops in dezelfde kleur van mijn basisbroeken kan ik met een jasje in een voor mij juiste kleur een goede outfit samenstellen.
  Met het kopen van nieuwe kleding ga ik goed opletten wat ik aanschaf.

Reacties zijn gesloten.