Koel-helder versus koel-gedempt kleurtype

Als je dominante kleurkarakteristiek ‘koel’ is, staan koele kleuren je als geen ander. Maar moeten jouw kleuren nu koel gedempt of koel helder zijn?

Koel-helder versus koel-gedempt kleurtype

Als je dominante kleurkarakteristiek ‘koel’ is, staan koele kleuren je als geen ander. Maar moeten je koele kleuren nu gedempt of helder zijn? Licht of diep? Een koel-helder versus koel-gedempt kleurtype. Wat beide kleurtypes gemeen hebben? Dat kleuren met een blauwe ondertoon altijd goed staan. En dat ‘grijs‘ en marineblauw tot de favoriete neutralen behoren.

Koel-helder kleurtype – Amanda Peet (links op de foto) is een koel-helder kleurtype. In tegenstelling tot het koel-gedempte kleurtype heeft het koel-heldere kleurtype een meer diepe en heldere uitdrukking. Te lichte en te vergrijsde kleuren halen de schittering uit haar ogen.

Kenmerken van het koel-heldere kleurtype:

  • De huid is van alle kleurtypes het meest koel: bleek beige en koel roze beige. De huid kleurt niet gemakkelijk in de zon. Kleine sproetjes kunnen voorkomen.
  • Gouden sieraden ‘vloeken’, terwijl glanzende zilveren sieraden fantastisch staan.
  • De ogen zijn koel blauw, koel bruin en donkergrijs. Er is een hoog contrast tussen het oogwit en de iris.
  • Het haar is donker en kan variëren van midden asblond tot donker asblond tot zelfs blauwzwart. Maar ook zilvergrijs en peper en zout komen voor.
  • Er is een hoog licht-donker contrast tussen de gelaatstrekken. Daarentegen heeft dit kleurtype een laag kleurcontrast .
  • In het 12seizoenensysteem is dit het koelste wintertype.  Koele groenen, fuchsia en alle blauwtinten van koningsblauw tot chineesblauw staan haar fantastisch.
TIP: Op mijn Pinterestbord koel-helder kleurtype vind je meer voorbeelden van dit kleurtype.

Koel-gedempt kleurtype – Ben je net als Megan Boone (rechts op de foto) dit kleurtype? Dan hangt je kledingkast waarschijnlijk vol met blauwen. Jouw kleuren zijn zachter dan die van het koel-helder kleurtype en ook wat lichter. Draag je de koel-heldere kleuren dan gaat de aandacht van de ander niet eerst naar jou, maar naar je kleding.

Kenmerken van het koel-gedempt kleurtype:

  • De huid heeft altijd een blauwe ondertoon en er kan wat roze in zitten, denk aan zachtroze, beige en rozebeige. De huid wordt niet gemakkelijk bruin, maar bloost soms wel gemakkelijk.
  • Matte zilveren sieraden staan geweldig. Gouden sieraden disharmoniëren en als dit kleurtype een okergeel shirtje draagt zal ze er heel vaal en ongezond uitzien.
  • De ogen zijn grijs, grijsblauw of blauwgroen. Wat de kleur ook is, ze zijn altijd enigszins vergrijsd en dat maakt dat ze minder sprankelend zijn dan de ogen van het koel-helder kleurtype. Ook het oogwit is zachter.
  • De kleur van het haar varieert van diep asblond, midden asblond tot staalgrijs.
  • Dit kleurtype heeft een gemiddeld licht-donkercontrast tussen haar gelaatstrekken en altijd een laag kleurcontrast.
  • Haar natuurlijke kleuren zijn wat lichter dan die van het koel-helder kleurtype. Ze zijn ook gedempter, maar beslist niet zo gedempt als die van het gedempt-koele kleurtype

Koel-helder versus koel-gedempt kleurtype

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen.
Voor € 32,50 krijg je per post de maxi kleurenkaart. Dit is inclusief verzending (woon je in het buitenland dan komt er € 2,50 bij) én je ontvangt per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Hierin zie en lees je wat je kleurcontrast en licht-donker contrast is. Wat je beste neutralen en pasteltinten zijn. En hoe je de Personal Color Card gebruikt.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke kleurenkaart je wilt hebben. De KH (koel helder) of de KG ( koel gedempt) Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

Kom je er niet uit? Dat kan, want het verschil tussen een koel-helder en een koel-gedempt kleurtype is niet altijd gemakkelijk te zien. Wil je zeker weten hoe je er op je best uit kunt zien investeer dan in een kleuradvies online.

 

Lees ook:

 

Eén gedachte over “Koel-helder versus koel-gedempt kleurtype”

Reacties zijn gesloten.