Het I-silhouet versus het H-silhouet – bodytypes

Kenmerkend voor rechte bodytypes is het geringe verschil tussen de taille- en heupomvang. Hier zie je hoe jij als I-silhouet je het beste kunt kleden. En wat het verschil is met het H-silhouet.

Het I-silhouet versus het H-silhouet - bodytypes

Het I-silhouet versus het H-silhouet – deze twee rechte bodytypes hebben een paar overeenkomsten:

 • De schouders en heupen zijn in omvang nagenoeg gelijk.
 • De taille-omvang is groter dan 75% van de schouderomvang. Een voorbeeld: je schouderomvang is 80 cm, je taille-omvang is 60 cm of meer (75% van 80 cm is 60 cm)
 • De rechte hoge heup

Het verschil tussen het I-silhouet en het H-silhouet zit in de behamaat. Je hebt het I-silhouet als je behamaat 70 of minder is. Dit is onafhankelijk van je cupmaat. Een voorbeeld: is je behamaat 70B dan heb je het I-silhouet, is je behamaat 75B dan heb je het H-silhouet. Hoe jij je het beste kleedt als H-silhouet lees je hier.

Het I-silhouet versus het H-silhouet - bodytypes

Op internet heb ik de kledingmaten van Olivia Palermo gevonden.  Olivia Palermo (foto midden, voor velen een stijlicoon) is 168 cm lang en haar maten zijn 87-61-84. Haar behamaat is 70B. Zij is dus een perfect voorbeeld. Maar ook de andere twee vrouwen, Nicole Kidman en Charlize Theron, hebben het I-silhouet.

Bekende vrouwen met hetzelfde bodytype als jij

Tel je zegeningen I-silhouet – je hebt geen last van een trommelbuik of van brede heupen. Jij kunt kledingmodellen dragen, waar andere vrouwen met jaloezie naar kijken. En je behoudt lang je jeugdige uitstraling. Maar als jij je in aansluitende kleding vertoont (zie Nicole Kidman) valt meteen op dat je geen rondingen hebt. Je wordt als I-silhouet soms gekarakteriseerd als ‘kleerhanger’ of als ‘potlood’. En men vindt vaak dat je masculien/jongensachtig overkomt.

Heb je hier last van dan kun je de volgende stijlmiddelen en tips gebruiken:

 • Vermijd dunne stoffen die vanaf je schouders recht naar beneden ‘hangen’. Je bent in dit soort stoffen echt een kleerhanger. Kies wat stijvere stoffen die structuur geven.
 • Vermijd stoffen die blijven kleven aan je lichaam.
 • Vermijd oversized kleding, met name in het gebied van je schouders en borsten. Kleding moet hier altijd goed passen!
 • Voeg volume toe boven je borsten. Door volume toe te voegen op één bepaald deel van je lichaam, lijken de andere delen in verhouding slanker. Door je schouders voor het oog te verbreden met bijvoorbeeld een pofmouwtje, zal je taille slanker lijken. Je krijgt op deze manier meer ‘vorm’ en bent niet meer zo dun en recht als een potlood.

 • Een andere manier is op je bovenlichaam goed passende kleding te dragen en op je onderlichaam lossere kleding, zodat je daar volume toevoegt. Zoals bij deze jurk. Ook broeken met volume onder de knie, denk aan een culotte of palazzo en loose fit modellen hebben dat effect.

   

 • Creëer het zandloperfiguur door zowel boven als onder je taille volume toe te voegen. Deze jurk heeft een duidelijke schouderlijn, aangerimpelde mouwen, een hoge halslijn en een wijd uitlopende rok.

Het I-silhouet versus het H-silhouet - bodytypes

 • Vrouwen met het I-silhouet hebben doorgaans een kleine cupmaat. Lees mijn bericht Zo lijken kleine borsten groter. Een tip, die je meteen in de praktijk kunt brengen, is je mouw te laten eindigen ter hoogte van je borsten. Want, zoals je inmiddels weet, horizontale lijnen zijn blikvangers.
 • Vermijd zeer lage halslijnen, want ze laten je borst alleen maar platter lijken. Door hier extra stof te dragen, in de vorm van een volant, ruches of een sjaal, kun je dit vermijden.

Op mijn Pinterestbord Het I-silhouet vind je inspiratie

Lees ook:

6 gedachten aan “Het I-silhouet versus het H-silhouet – bodytypes”

 1. Iedere week kijk ik uit naar de e-mails. Wat heb ik daar al veel uit geleerd! Bedankt voor alle fijne tips; ik doe er mijn voordeel mee.

 2. Omdat ik een H-silhouet heb, ben ik heel blij met al deze tips. Ze staan ook in mijn stijladvies, en dit is weer een goede reminder. Elke week lees ik met veel plezier je nieuwsbrief en ik kies gerichter en bewuster mijn kleding.
  Fijne week!

  Hartelijke groet, Greke.

 3. Hoi Lida, een interessant artikel, helaas ben ik nu even verward. Ik heb bh maat 70B, maar ik ben onlangs geanalyseerd als een zandloperfiguur. Kan dit? of zou ik dan toch een I figuur moeten hebben?

  1. Nu kijk je alleen naar de behamaat. Kijk ook even naar de andere kenmerken/maten van het I-silhouet, Valerie

Reacties zijn gesloten.