Er goed uitzien in een rok – wat je wel en beter niet kunt doen.

Rokken bepalen deze winter en ook komende lente het modebeeld. Alles draait daarbij om de juiste lengte en pasvorm.

goed uitzien in een rok - wat je wel en beter niet kunt doen.

Een jurk is gemakkelijk, je hoeft niet lang na te denken hoe je hem draagt. Zo of met een vest/jasje en je bent klaar. Bij een rok steekt dat nauwer, je hebt te maken met de juiste verticale proporties en die hebben weer een relatie met je lichaamssilhouet (je bodytype), je lengte en gewicht.

Er goed uitzien in een rok doe je zo:

 • Hoe wijder de rok, hoe korter de top of het jasje dat je erop draagt. Het jasje/top zal ook mooi moeten aansluiten op je bovenlichaam. Dit is één van de drie stijlregels weet je nog wel?
 • Voor een zeer wijde rok moet je lang en niet al te rond zijn. Draag geen wijde rokken als je grote borsten hebt.
 • Een kokerrok combineert gemakkelijk. De lengte varieert van ver boven de knie tot net er overheen. Afhankelijk van je bodytype, je lichaamslengte en proporties combineer je deze rechte rok met een lang of kort jasje/blazer of vest.

Er goed uitzien in een rok

 • Een doorknooprok heeft als voordeel dat de knopenrij een verticale lijn maakt die je langer en slanker laat lijken.
 • Een wikkelrok of overslagrok heeft hetzelfde effect door de rechte of diagonale lijn die de flap maakt.

Wil je er goed uitzien in een rok

 • Een wijde cirkelrok eindigt altijd op de knie of lager om een elegant beeld te krijgen. Op voorwaarde dat hij van een soepele stof is gemaakt, is hij voor veel bodytypes geschikt.
 • Heb je een kort bovenlichaam en wil je er goed uitzien in een rok? Draag je top dan altijd over je rok in plaats van erbij in. Of laat de top overbloezen.
 • Ga je voor een wijd uitlopende rok en heb je smalle of afhangende schouders, dan zul je voor het oog je schouders breder moeten maken om een harmonieus beeld te krijgen.
 • Behoor je tot de lange vrouwen?  En wil je er goed uitzien in een rok? Draag dan  je rokken altijd tot (ver) over de knie. Je bent de enige vrouw die zeer lange rokken kan dragen.
 • Korte vrouwen (< 165 cm) dragen hun rokken nooit lager dan net over de knie, maar liefst nog iets hoger als je knieën het toelaten.
 • Ook je gewicht en waar de eventuele extra kilo’s bij je zitten bepalen waar je rok kan eindigen om je lichaam voor het oog in balans te houden.
 • Een rok laat je benen zien en richt de aandacht op de vorm en de verhoudingen daarvan. Lees Wat moet je roklengte zijn.
 • Rok met plooien – Vanaf de rokband loshangende plooien voegen volume toe op je heupen en maken je bovenlichaam optisch korter. Vastgestikte plooien kleden je heupen af, maar niet als ze beginnen op je breedste punt.

 • Een plissérok is zwierig en geeft veel bewegingsvrijheid.
 • Een rok met een heuppas en een aangerimpelde rok maakt je heupen voller en je bovenlichaam voor het oog langer. Dit model rok zonder een tailleband zit ook nog eens comfortabel als je bovenlichaam aan de korte kant is. Nog een voordeel van een heuppas? Je kunt gemakkelijk de taille innemen als die wat voor jou aan de ruime kant is. Heb je een fors achterwerk? Vermijd hem! Heb je platte billen? Draag hem!
rok met heuppas en zonder tailleband

Wil je eens en voor altijd weten hoe je er goed uit kunt zien in een rok? Wat de beste modellen voor je zijn? Investeer dan in een Stijladvies op afstand.

Lees ook:

2 gedachten aan “Er goed uitzien in een rok – wat je wel en beter niet kunt doen.”

 1. Hoi Lida,

  Mijn probleem met rokken is altijd dat ze omhoog kruipen. Ik heb een bol achterwerk en een holle rug. Zo eindigt de rok na een paar minuten zo ongeveer onder mijn kin. Mijn conclusie was dus: geen rokken voor mij… Of heb jij nog tips?

Reacties zijn gesloten.