Een gecoördineerde garderobe – dat wil toch iedere vrouw?

Hoe krijg je een gecoördineerde garderobe. Welke kennis heb je daarvoor nodig. En waar vind je die kennis?

Ik heb ChatGTP gevraagd een afbeelding van een gecoördineerde garderobe te maken. Maar drie paar dezelfde gympen heb je niet nodig, lijkt mij. 😁 Wat je wel nodig hebt? KENNIS ! Een gecoördineerde garderobe opbouwen kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het helpt je om altijd outfits klaar te hebben die je goed staan, waarin jij je goed voelt en die passen bij verschillende gelegenheden. Om een gecoördineerde garderobe samen te stellen is het handig om een paar basisprincipes en stijlregels te kennen. Want zonder deze kennis wordt het moeilijk om een garderobe op te bouwen die voor jou werkt.

1. Ken je eigen stijl en levensstijl

  • Waarom belangrijk: Je garderobe moet niet alleen passen bij jouw esthetische voorkeuren ( kleding die jouw taal spreekt), maar ook bij je dagelijkse leven. Een secretaresse heeft misschien andere kleding nodig dan een grafisch ontwerper.
  • Kennisbron: Denk aan je favoriete outfits en kleuren. Apps zoals Pinterest en Instagram zijn ideaal om je eigen stijl te ontdekken. Probeer moodboards te maken van stijlen die je aanspreken. Dat kun je ook heel gemakkelijk op Pinterest doen.

2. Begrijp de kleurentheorie en je kleurenpalet

  • Waarom belangrijk: Kleuren die goed bij je huidskleur, haarkleur en ogen passen, maken niet alleen je uitstraling sterker, maar een persoonlijk kleurenpalet helpt ook om kledingstukken onderling te combineren. De kleuren passen allemaal bij elkaar en dat zorgt ervoor dat je met weinig kledingstukken veel combinaties kunt maken.
  • Kennisbron: Doe onderzoek naar kleurenpaletten en de kleurentheorie op mijn blog. Je kunt ook online je kleurtype uitvinden, zoals met de doe-het-zelf kleurenanalyse die aangeeft welke kleuren je het beste staan.

3. Leer over basisstukken en een garderobecapsule

  • Waarom belangrijk: Basisstukken zoals een goede jeans, een wit T-shirt in jouw kleur wit, een blazer in een neutrale kleur, zoals grijs, camel en marineblauw, zijn tijdloos en makkelijk te combineren. Een capsulegarderobe betekent dat je minder items hebt, maar dat je deze items allemaal met elkaar kunt combineren.
  • Kennisbron: Lees mijn blogs over dit onderwerp. Er zijn ook boeken zoals ‘The Curated Closet‘ van Anuschka Rees die dit stap voor stap uitleggen.

4. Ken je bodytype en pasvormen

  • Waarom belangrijk: Kleding die goed past bij jouw lichaamstype zorgt ervoor dat je er op je best uitziet en je prettig voelt in je kleding.
  • Kennisbron: Er zijn zeven bodytypes. Van elk bodytype zie je welke pasvormen/kledingmodellen het beste voor dit bodytype werken. Ook vind je van elk bodytype de kledingmodellen die je juist moet vermijden. Op mijn Pinterestborden van de verschillend bodytypes zie nog meer voorbeelden.

5. Ontwikkel een inzicht in materialen en texturen

6. Weet wat je garderobe mist en plan je aankopen

  • Waarom belangrijk: Een gecoördineerde garderobe betekent bewust shoppen om ontbrekende stukken toe te voegen, in plaats van impulsief kleding te kopen. Weesjes in de kast.
  • Kennisbron: Houd een kledinglijst of garderobeplanner bij, zoals in de apps Stylebook of Cladwell.
Samenvatting - Het opbouwen van een gecoördineerde garderobe vereist inzicht in je eigen stijl, kennis van kleuren die je laten stralen en pasvormen die je figuur voordelig laten uitkomen. En een goed oog voor kwaliteit en materialen.
Wil je precies weten welke kleuren je goed staan? Investeer dan in een KLOA. Wil je miskopen vermijden op kledinggebied? Dan heb je ook kennis nodig van welke pasvormen/kledingmodellen het beste in jou naar boven halen. Die kennis krijg je hier.

 

6 gedachten aan “Een gecoördineerde garderobe – dat wil toch iedere vrouw?”

  1. Leuk. Een moodboard van kleding maken! Ga ik doen.
    Een jumpsuit wil ik er zeer zeker in zetten.
    Verder heb ik ooit een wielrennersbroek gehad die me bijzonder goed stond.
    Haarstijlen wil ik er ook in, desnoods met hulpjes zoals haarstukjes
    Lida Thiry bedankt voor je inspiratie.
    Ik ga ermee aan de slag.
    Cynthia zegt dag..🚶‍♀️‍➡️ps…een paardenstaart was altijd een wens dus daarom dit icoontje.

  2. Dank je wel Lida voor elke zondag weer een interessant en duidelijk en makkelijk leesbaar onderwerp. Altijd leuk om met jouw mail wakker te worden 😀

  3. M’n meeste kleding hangt gesorteerd in kasten maar heb altijd rekje met bij elkaar passende items in m’n slaapkamer staan, daar kan ik leuke outfits mee maken op dat moment. Om de zoveel weken wissel ik dat weer gedeeltelijk om met andere items uit m’n kast: werkt heel goed en vind ik leuk om te doen!

  4. Wat goed dat je chat GPT gebruikt, wat een mooi idee.
    Vooruitstrevend!

    1. Ik weet het nog niet zo net. Bron NOS (onder andere):
      Ook het baanbrekende computerprogramma ChatGPT, dat levensechte gesprekken kan voeren, gebruikt een enorme hoeveelheid stroom: één enkele trainingssessie van ChatGPT betekent zo’n 500 ton CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan duizend auto’s die duizend kilometer rijden.

Reacties zijn gesloten.