De voordelen van een heuppas en de tailleband op vorm

Misschien heb je het zelf al ondervonden, de klassieke rechte tailleband zit niet altijd even mooi en comfortabel. Met een heuppas of een tailleband op vorm is dat verleden tijd.

De voordelen van een heuppas en tailleband op vorm

In mijn stijladviezen beveel ik vaak een rok met een heuppas en een tailleband op vorm aan. Dit zijn termen die niet voor iedereen meteen duidelijk zijn. Een tailleband op vorm wordt ook wel een ‘tailleband in vorm geknipt’ genoemd. En dat geeft misschien beter aan wat het verschil is met een rechte tailleband.

Als je niet zelf je kleding naait raad ik je aan eens een rok uit je kast te halen en naar de tailleband te kijken. Leg de rok plat op tafel. Zie je nu een smalle rechte streep stof of loopt de tailleband enigszins rond? En is hij aan de bovenkant iets nauwer dan aan de onderkant? Is dit het geval dan zit er een tailleband op vorm aan je rok.

Een heuppas kun je beschouwen als een groot uitgevallen tailleband op vorm. Je ziet dat hij mooi met de ronding van de heupen meegaat, hij is ‘in vorm geknipt’.

De voordelen van een heuppas en tailleband op vorm

De voordelen van een heuppas:

 • Met een groot verschil in omvang tussen je taille en heupen kun je de pas vrij eenvoudig nauwer (laten) maken naar de taille toe.
 • Als je ronde billen hebt zal een rok of broek snel gaan gapen op je rug. Ook dit probleem kun je gemakkelijker verhelpen als er een heuppas aan de rok zit.
 • Hij verlengt voor het oog het bovenlichaam en dat is met name voor de 8, de H en de V belangrijk.
 • Je kunt een top ook over de rok dragen in plaats van erbij in. En dat is fijn voor de vrouwen met een hoge heup en een kort bovenlichaam
 • Platte billen lijken ronder met een rok waarbij de rok meteen onder de pas wijder wordt. Zie hier wat ik bedoel.
 • In het gunstige geval begint dit model rok (ook een broek kan een heuppas hebben) net onder je navel. Dat zit veel comfortabeler dan een rok met een rechte tailleband, die in je taille zit.
 • Als dit model rok goed past zal hij niet snel omhoog kruipen, zoals dat bij een rok met een rechte tailleband wel het geval kan zijn. Omdat je een tailleband op vorm als een kleine heuppas kunt zien, zit die ook fijner/mooier dan een rechte tailleband.
 • Aan een heuppas kun je verschillende rokken ‘hangen’. Plooien, een wijde cirkelrok, een A-lijn rok (zie mijn tekening). Ook kan de pas asymmetrisch zijn of in een punt uitlopen.

 

De voordelen van een heuppas en een tailleband op vorm

Doorknooprok met heuppas

 

Broek met heuppas

Cirkelrok met heuppas

 

 

 

3 gedachten aan “De voordelen van een heuppas en de tailleband op vorm”

 1. Beste Lida,
  Interessant bericht. Ik ben me er al langer van bewust dat rokken met een heuppas mij flatteren; de uitdaging is vooral om ze te vinden. Het is bij een webshop meestal geen filteroptie…hoe doe jij dat?
  Groet, Caroline

  1. Ik heb niet de manier voor je, Caroline. Het zijn echt toevalstreffers.

Reacties zijn gesloten.