De kleur van het jaar 2023 is Viva Magenta

Zoals elk jaar maakt Pantone op 1 december de kleur van het komende jaar bekend. Het bekende kleureninstituut heeft dit levendige rood uitgeroepen tot de kleur van het jaar 2023.

Viva Magenta is uitgeroepen tot de kleur van het jaar 2023

Kleureninstituut Pantone roept al ruim twee decennia elk jaar een kleur van het jaar uit. De kleur van 2022 was Very Peri. Voor 2023 dus Viva Magenta, een krachtige roodtintIk verwacht dat we deze kleur veelvuldig zullen tegenkomen in de modecollecties. Dat was met de kleur van het jaar 2018 Ultra Violet niet het geval. Er was een terughoudenheid bij de inkopers met het argument ‘niet alle vrouwen houden van paars’. Maar het lavendelachtige/paarse Very Peri zie je nu wel veel voorbijkomen. Het is soms ook een kwestie van ‘wennen’. Ik verwacht dat Viva Magenta meteen omarmd wordt, want wie houdt er nu niet van de kleur rood?

Leatrice Eiseman, Executive Director van het kleureninstituut, omschrijft het zo:  “Viva Magenta trilt van levendigheid en kracht. Het is een in de natuur gewortelde tint die is geïnspireerd op het rood van de cochenille*, een van de meest kostbare kleurstoffen uit de natuurlijke kleurstoffenfamilie en een van de sterkste en helderste die de wereld heeft gekend. Viva Magenta geeft uitdrukking aan een nieuw signaal van kracht. Viva Magenta is moedig en onbevreesd, en een pulserende kleur waarvan de uitbundigheid een vreugdevolle en optimistische viering bevordert en een nieuw verhaal schrijft” 

“Het is een nieuw geanimeerd rood dat zwelgt in puur plezier, dat experiment en zelfexpressie zonder terughoudendheid aanmoedigt, een opwindende en grenzeloze tint die zich manifesteert als een opvallend statement. Viva Magenta verwelkomt iedereen en iedereen met dezelfde levensvreugde en rebelse geest. Het is een kleur die gedurfd is, vol humor en inclusief voor iedereen.”

Je zult ontdekken dat je dit levendige Viva Magenta met veel kleuren kunt combineren, zoals bijvoorbeeld met lichtblauw, lichtgrijs, kaki en een zandkleur. En wat te denken van mintgroen en zijn monochrome kleur roze?

Viva Magenta is uitgeroepen tot de kleur van het jaar 2023

In kledingzaken en in webshops zul je verschillende tinten van deze kleur tegenkomen, maar zelden onder de noemer magenta. Magenta is een kleur die doorgaans rood wordt genoemd, maar ook omschreven wordt als een paarsachtig rood of een roodachtig paars. Rood met paars wordt ook wel fuchsia genoemd. Je ziet hieronder dat ook fuchsia niet voor ieder merk hetzelfde is. Ook bordeauxrood (rood met blauw) zie je vaak voorbijkomen.

TIP: Kijk altijd even op de website van het merk zelf. Doorgaans zie je daar de kleur het best. Of ga naar een winkel die dat merk verkoopt. Ook al hebben ze het model of de maat die jij wilt niet ingekocht, vaak kun je daar de kleur bij daglicht beoordelen.

Blazervest in de kleur fuchsia

Blazer fuchsia

Fijngebreide trui bordeauxrood

*Cochenille is de rode kleurstof van de cochenilleluis. Lees ook Anders naar kleuren kijken. 

Ik raad je aan Het geheime leven van kleuren van Kassia St. Clair te lezen als je meer over kleuren wilt weten.

11 gedachten aan “De kleur van het jaar 2023 is Viva Magenta”

 1. Waauw, dit is absoluut mijn lievelingskleur. Heb het nog niet veel in mijn kleding gedragen, maar in bijna al m’n schilderijen is dit de hoofdkleur!

 2. Wat een kleur springt je tegemoet!
  Hij is te sterk voor mij, maar je krijgt er beslist zin in het voorjaar van.

 3. Ik ben een koel, helder, diepe winter
  Ik dacht dat het voor mij juist een mooie kleur zou zijn maar heb het misschien toch mis?
  Ik vind het wel een prachtige kleur

 4. Prachtige kleur!
  Is hij geschikt voor een licht koel type?
  En nog bedankt voor alle inspirerende berichten!

  1. Door je kleurenkaart of een kleurenpaspoort erbij te houden zie je meteen of deze kleur wat voor je is. Je kunt hem ook altijd als accentkleur gebruiken.

 5. Ben ik even blij dat ik een koel, helder, diep kleurtype ben! Ik hoop mijn slag te kunnen slaan, dit jaar!

 6. Hallo Lida, wat een prachtige kleur. Niet voor mij als gedempt warm licht type. Toch vraag ik me af hoe deze magenta dan te vergelijken met een violet. Die staan wel op mijn PCC. In een violet zit juist meer blauw dan fuchsia.
  Met bijvoorbeeld turqoise snap ik wel hoe het zit, maar zodra het om rood/ blauw verhoudingen gaat… Gelukkig hebben we jouw rijke website om ons weer op het goede kleurpad te brengen. Liefs, Sandra

Reacties zijn gesloten.