De ideale lengte voor je vest – lichaam in balans

In ons klimaat met de snel wisselende temperaturen kunnen we niet zonder een vest. Deze winter zie je verschillende lengtes, maar wat is nu voor jou de ideale lengte voor een vest? En waar kun je nog meer op letten als je een vest koopt?

De ideale lengte voor je vest

Ik heb al eens een artikel geschreven over hoe je een lang vest draagt voor je bodytype. Dat kun je hier lezen. Evenals over korte vestjes. Maar nog nooit over de ideale lengte voor je vest. Bij deze dan.

 • Een vest maakt bij de zoom een horizontale lijn op je lichaam en zoals je weet Horizontale lijnen zijn blikvangers.  Dus laat je een vest nooit eindigen op je breedste punt. Heb je in verhouding brede heupen of volle dijbenen? Zorg er dan voor dat het vest boven of onder je breedste punt eindigt. Heb je weinig taille dan staat een langer vest beter dan een die op je taille eindigt.
 • Zakken maken ook horizontale lijnen. Heb je in verhouding smalle heupen dan kunnen zakken op heuphoogte je lichaam voor het oog proportioneel meer in balans brengen. Heb je brede heupen vermijd ze!
 • Hoe lager de zoom eindigt hoe korter jij lijkt. Dat betekent dat de ideale lengte voor een vest voor een korte vrouw altijd boven de knie is.
 • Maar omdat je een vest in de meeste gevallen open draagt, maak je ook verticale lijnen op je lichaam. Zo kan ik (163 cm) mij ook een iets langer vest permitteren op voorwaarde dat ik het open draag en daarbij wel op de ‘ondergrond’ let. Ik draag onder het vest een broek en top in monochrome kleuren én daarbij heeft mijn top ook nog eens een verticaal dessin. En met schoenen met een klein (hoger lukt niet meer) hakje. Dit alles om maar langer te lijken ;).


Waar je nog meer op kunt letten:

 • Een vest kan snel iets slonzig hebben. Heb je afhangende of smalle schouders maak gebruik van schoudervulling. Je zult zien dat dat een enorm verschil maakt. Je hebt schoudervullingen die je steeds in een ander kledingstuk kunt gebruiken. Ik draag ze ook op de foto!
 • Veel vesten hebben tegenwoordig een laag ingezette mouw. Niets aan de hand als je brede of rechte schouders hebt, zoals het V-silhouet. Kun je met schoudervullingen die overwijdte niet oplossen, laat het vest hangen.
 • Ook zie je veel modellen met een ballonmouw. Realiseer je dat deze mouwen volume toevoegen op heuphoogte. Heb je een lage balans vermijd dit model.
 • Heb je in verhouding grote borsten of heb je een opvallende trommelbuik? Kies een vest in een glad breisel. Dat voegt geen extra volume toe op je breedste lichaamsdeel. En zorg dat de ‘ondergrond’ donkerder van kleur is (zie afbeelding).
 • Hoe wijder het korte vest, hoe slanker de broek of rok die je eronder draagt. Dit is zoals je weet Een van de drie stijlregels die iedere vrouw moet kennen

Zwart maakt niet altijd slanker - goed kleurgebruik

Halflang vest (merinowol) in N en K maten  (4 cm lengteverschil) 

verkrijgbaar in meerdere kleuren

*Dit bericht bevat een affiliatelink

13 gedachten aan “De ideale lengte voor je vest – lichaam in balans”

 1. Fijne blog weer Lida , daar ben ik weer blij mee en doe er mijn voordeel mee ! Warme groet .

 2. Weer met interesse gelezen! Ik doe het wel goed met de lengte van mijn vesten, gelukkig 🙂 Verwisselbare schoudervullingen draag ik altijd, staat inderdaad beter.
  Wat een prachtige combinatie heb je trouwens aan op de foto! Zou ik zo kopen!

 3. Weet je , ik ben gek op lange vesten ,
  Ben lang slank en ze verbloemen mijn iets dunne O benen
  Maar wat voor jas ???? Daar zit het probleem kort of heel lang
  Doe nu altijd vest uit , als ik naar buiten ga

  1. Dat is inderdaad het probleem waar je tegenaan kunt lopen met een lang vest, Nienke! Als je slank bent kun je met een elastische riem het vest insnoeren en wat laten bloezen, zodat hij niet onder je jas uitkomt. Maar ook dan moet je jas wel aan de lange kant zijn en wijd genoeg in de taille.

 4. Voor smalle schouders is dit model met een lage mouwinzet inderdaad minder geschikt, Rosalie!

 5. Veel vesten hebben zakken op heuphoogte en geen (opvallende)kraag. Niet handig met mijn A-figuur. Misschien zijn schoudervullingen ook wel wat voor mij.

 6. Beste Lida! Jouw site is de beste wat ik over stijl heb gezien ! Je geeft ons geen kant en klare looks (wat niet gemakkelijk uitvoeren van eigen klerenkast) , maar je geeft ons het belangrijkste – het instrument, de formule, het gebruiksmiddel , de principe !

 7. Alweer een mooi artikel Lida,top.
  Maar hoe lang mag het vestje die je draagt boven een Empire jurk?
  Als H type draag ik die graag . Vaak zie je daar een heel kort vestje die de boezem bedekt maar dan valt het trommelbuikje op. Vestjes tot op het heupbeen lijken vaak wat rommelig….
  Daarom steeds op zoek naar een lang vest die lang genoeg is om de héle jurk te bedekken, dus tot op of net over de knie. Niet eenvoudig hoor….
  Is er nog een andere oplossing?
  Groetjes Paula

  1. Omdat je met een empirejurk je smalste punt benadrukt als H ligt het voor de hand om dat ook met een vestje te doen. Maar als de rok van het jurkje recht valt (dus geen A-lijn) kun je er ook een lang vest op dragen, Paula.

Reacties zijn gesloten.