Wenkbrauwen je hebt er maar twee van

Misschien krijgt dit onderdeel van ons gezicht wel de meeste zorg en aandacht. De vorm en de dikte zijn ook nog eens aan de mode onderhevig. En dat kan wel eens mis gaan.

Wenkbrauwen je hebt er maar twee van

Wenkbrauwen zijn in de eerste plaats belangrijk omdat ze onze ogen beschermen. Ze houden zweet, stof en andere vuiltjes tegen én ze geven de ogen schaduw. Daarnaast geven ze uitdrukking aan ons gezicht. Je hoeft niets te zeggen om de ander, bijvoorbeeld je kind, te laten merken dat je je ergens over verbaast of dat je not amused bent.

De mode -In de jaren 20 en 30 werden smalle wenkbrauwen de mode en liepen er veel vrouwen met dunne potloodstreepjes rond. Er werd zoveel haar weggehaald dat er bijna niets van de wenkbrauw overbleef. Sommige vrouwen gingen nog een stap verder en schoren ze zelfs af. Als je dit doet verandert de uitdrukking van het gezicht én ze groeien niet snel meer aan. Deze vrouwen krijgen later spijt als haren op hun hoofd (hoe toepasselijk) dat ze aan deze modegril hebben meegedaan. Nu zijn volle wenkbrauwen in de mode met als gevolg de populariteit van microblading. Je hoeft op internet dit woord maar in te tikken om te zien dat je ook hier spijt van kunt krijgen.

Wenkbrauwen je hebt er maar twee van
Jean Harlow en Marilyn Monroe zetten de toon. Smalle potloodstreepjes werden de mode in de jaren 20 en 30

De kleur van je wenkbrauwen past altijd perfect bij de kleur van je haar en de tint van je huid. Vind je ze te licht, omdat ze bijna de kleur van je huid hebben (zoals dat bij blondines voorkomt), dan kun je ze één tot twee tinten donkerder maken dan je haarkleur. Wil je je haar verven, doe dat maximaal één tot twee tinten donkerder dan je wenkbrauwkleur. Vaak kun je aan de wenkbrauwen zien of het haar van een vrouw zijn oorspronkelijke kleur heeft of niet.

Wenkbrauwen je hebt er maar twee van

Wenkbrauwen je hebt er maar twee van

Grijs haar – als diepe vrouwen grijs worden blijven de wenkbrauwen nog  een lange tijd donker. En dat betekent dat je als diepe vrouw diepe kleuren kunt blijven dragen. Ook als je niet tot de diepe vrouwen behoort zullen je wenkbrauwen altijd donkerder zijn dan je grijze haar. Tenzij je tot de blondines behoorde (zie boven). Worden ze dunner? Teken ze bij met een beige wenkbrauwpotlood. Nooit met grijs.

Wenkbrauwen je hebt er maar twee van
Heb je donkere ogen en zwarte wenkbrauwen dan kun je als geen ander diepe kleuren dragen, ook als je grijs bent.

Overweeg je microblading?

Bezint voor gij begint is hier op zijn plaats, want behalve dat je een permanent slechte vorm riskeert als het niet goed wordt gedaan, kan die eerst zo mooie donkere kleur vervagen tot paars, blauw of roze. En aangezien het handwerk is en het sneetje iets te diep wordt gezet blijf je het je hele leeftijd zien. Het is dus belangrijk om ook naar de lange termijn te kijken. Je oogleden zullen bij het vorderen van de leeftijd gaan hangen en zijn die wenkbrauwen dan nog mooi? Dus speel op safe en blijf bij het wenkbrauwpotlood.

10 gedachten aan “Wenkbrauwen je hebt er maar twee van”

 1. Bedankt. Ik heb zelf nooit wenkbrauwen gehad. Beetje haartjes richting neus. Waar ik blij om ben want dan weet ik waar ik mijn potlood moet plaatsen. Mijn zus had prachtige wenkbrauwen, maar sinds jaren een geplukt lijntje.
  Blijf van je wenkbrauwen af. Zoveel je kan en neem bovenstaande tekst van Lida ter harte. Je zal blij zijn.

 2. Ha Lida , heel lastig die wenkbrauwen , ik ben nu zilvergrijs en gebruik wel een licht grijs potlood en was van plan om ook microblading te gaan laten maar steeds met die twijfel . Ik heb nog steeds zwarte wimpers en bijna geen wenkbrauwen meer , helaas. Heb jij nog een suggestie voor mij ? Fijne zondag ❣

  1. Lees wat Lida hierboven zegt: beter een beige potlood dan een grijs potlood en google op microblading. Als ik dat zo lees van Lyda word je daar ook niet blij van. Maar sowieso succes!

 3. Hai Lida,
  Dank je. Ik heb nog een vraag over de vorm van de wenkbrauwen. Die van mij zijn meer dan de helft uitgevallen ( zoals ook mijn haar heel dun is geworden). Oorzaak is een langzaam werkende schildklier.
  Dus gebruik ik ook het potlood maar de vraag is hoe maak ik een mooie vorm die bij mijn gezicht past?

  1. Daar kan ik geen algemeen antwoord op geven, Wilma, op Pinterest kun je allemaal voorbeelden vinden.

 4. Ook op de oudere en vette huid gaat het vaak niet goed, Hetty. Dus laat je goed voorlichten en zoek op internet naar ervaringen.

 5. Oeps, ik heb net als gedempt warm type geïnvesteerd in een warme taupe kleur.
  Als 50+ er, is mijn haarkleur van asblond steeds donkerder aan het worden, natuurlijk met een paar mooie grijze haren er tussen 🙂.
  Samen met enkele warme highlights streef ik naar een honingkleur. Mijn wenkbrouwen zijn lichter dan de 1ste foto en in de zomer worden ze nog lichter. Dus ik ben blij met een oogpotlood die net wat extra expressie geeft.
  Is de beige kleur uit jouw voorbeeld ook geschikt voor mijn type?

  1. Een beige oogpotlood geeft een ‘schaduw’ op je huid die meteen je wenkbrauwen donkerder laat lijken. Het is dus voor veel wenkbrauwen geschikt, Paula, maar als jij van koel asblond haar naar warm honingblond wilt gaan zou ik niet weten hoe je dan je wenkbrauwen moet kleuren.

 6. Ben nu 73 en heb vroeger ook geëpileerd. Teveel en te lang zodat ik nu moet bijtekenen. Dit ziet er niet echt natuurlijk uit… Er werd in de bladen nooit bij verteld dat het haar na verloop van tijd niet meer terug groeit.
  Foto’s van vroeger laten prachtige wenkbrauwen zien die helemaal bij mij passen.
  Jammer dat ik me toen zo heb laten beïnvloeden door de heersende mode.

 7. Ik heb altijd volle en donkere wenkbrauwen gehad terwijl ik van nature blond ben. Ook nu (59 jaar) zijn ze nog steeds donker en vol terwijl mijn haar steeds grijzer wordt met een heel mooie grijze lok aan de voorkant. Blij mee!

Reacties zijn gesloten.