Warm marineblauw – een krachtige neutraal voor warme kleurtypes

Als een kleur een blauwe ondertoon heeft is hij geschikt voor koele kleurtypes. Marineblauw is daarmee de koelste kleur die je maar kunt bedenken. En toch kun je als warm kleurtype marineblauw dragen, al zitten daar wel wat voorwaarden aan.

Warm marineblauw - een krachtige neutraal voor warme kleurtypes

Marineblauw is, net zoals zwart, in veel garderobes te vinden. Als je na een kleurenanalyse geadviseerd wordt om warme kleuren te gaan dragen, kan er enige paniek ontstaan. Je kunt immers niet rigoureus al het marineblauw uit je kast verwijderen. Dan blijft er geen kleding over. Met wat aanpassingen kun je dit koele blauw nog wel even blijven dragen.

Een basiskleur wordt een neutraal als je er grijs (=wit+zwart) aan toevoegt. Zo kun van een geelgroene basiskleur de neutraal olijfgroen maken door er grijs bij te mengen. Hoe lichter het grijs (meer wit dan zwart) hoe lichter het olijfgroen zal worden. Omgekeerd geeft een extra drupje zwart een dieper olijfgroen. Start je met een kleur groen waar in verhouding iets minder geel in zit, dan zal het olijfgroen een beetje blauwer worden.

Zo kun je ook van de primaire kleur blauw neutralen maken die lichter of juist dieper/donkerder zijn, maar ook iets warmer. Een marineblauw dat geschikt is voor de warme types onder ons moet enigszins vergrijsd en het ook wat warmer zijn. Jeansblauw kan koeler/warmer en lichter/donkerder zijn en is daarmee een voorbeeld van een neutraal die ook voor warme kleurtypes geschikt is.

Warm marineblauw - een krachtige neutraal voor warme kleurtypes

Als je als warm kleurtype marineblauw wilt dragen zul je hem moeten combineren met een pittige warme basiskleur. Op het voorbeeld hierboven zie je wat ik bedoel. De neutraal marineblauw is ondergeschikt aan het oranje van de blouse en het geel van de blazer.

Warme neutralen, zoals olijfgroen en camel, zijn meer yin dan koele neutralen. Warm marineblauw is de meest koele neutraal voor warme kleurtypes. Hij komt krachtiger, meer yang over en is daardoor met name geschikt voor formele/zakelijke kleding. Draag er wel een basiskleur onder of een sjaal bij in één van je meest pittige warme kleuren uit je kleurenpalet.

Warm marineblauw - een krachtige neutraal voor warme kleurtypes

 elegantlydressedandstylish

Afhankelijk van je kleurtype zal dit warm marineblauw iets lichter (GW) of juist wat dieper (GWD) moeten zijn. Een Diep Warm kleurtype (DW) kan een marineblauw als Navy Blazer dragen. Als naast ‘warm’ ook ‘helder’ één van je kleurkarakteristieken is, staat licht marineblauw je beter. Dit vind je ook terug in je KLOA.

Warm marineblauw - een krachtige neutraal voor warme kleurtypes

 

Eén gedachte over “Warm marineblauw – een krachtige neutraal voor warme kleurtypes”

  1. Wat een handig onderwerp, want marineblauw is zo’n fijne kleur voor de werkvloer. Nu heb ik wat hulp om het toch toe te passen. Ik wil voorkomen dat mijn uitstraling te Yin wordt, tussen alle manlijke collega’s. Dankjewel!

Reacties zijn gesloten.