Zo krijg je gezonder haar dat beter in model blijft

We zijn door de jaren heen steeds schoner geworden op ons lichaam, douchen soms wel twee keer per dag en dat levert problemen op voor onze huid (droge huid en allergieën) maar ook voor ons haar.

Te vaak wassen en te veel shampoo gebruiken is funest voor de conditie van je haar. Tips voor gezonder haar.

Mijn advies voor gezonder haar: behandel je haar als een dure wollen trui. Die was je zo weinig mogelijk en als je hem wast doe je dat in lauw of koud water met heel weinig wasmiddel. Goed uitspoelen en liggend laten drogen en uit de buurt van een directe warmtebron.

Als je dit vertaalt naar je haar dan kun je, om je haar in een betere conditie te brengen, het volgende eens proberen :

 • Was één keer per week je haar met een sulfaatvrije-shampoo (klik voor het pdf-bestand). Maak je haar goed nat met beslist niet te warm water. Neem een heel klein beetje shampoo (niet meer dan een erwt) en was hiermee je haar. Uitspoelen en daarna was je je haar nog een keer met dezelfde hoeveelheid shampoo. Het is belangrijk dat je heel weinig shampoo gebruikt en je haar heel goed uitspoelt. Shampoo hoeft niet te schuimen. Dit wordt toegevoegd door de fabrikanten om het een schoon en reinigend idee te geven. Maar schuim reinigt niet, dit doen de hoofdbestanddelen in de shampoo. Als je dapper bent draai je op het laatst de warmwaterkraan dicht; de vezels van je haren sluiten zich als ze in aanraking komen met koud water. Breng je haar in model zoals je het gewend bent, maar föhn je haar niet helemaal droog.
 • Je kunt je haar desgewenst elke dag uitspoelen met lauwwarm water en stylen zoals je het gewend bent. Je zult merken dat je haar steviger aanvoelt en dat je minder stylingproduct nodig hebt. Heb je het gevoel dat je niet ‘schoon’ bent?  Dat is een idee waar de commercie alleen maar beter van wordt en niet de conditie van jouw haar. Probeer vol te houden en je zult merken dat je haar prettiger aanvoelt en beter in model blijft.

Tip: Heb je een jeukende droge hoofdhuid? Probeer deze shampoo dan eens.

De nu verkrijgbare plasticvrije shampoo bars van Gühl en de DA drogist bijvoorbeeld, zijn weliswaar milieuvriendelijker, maar kunnen ook sulfaat bevatten. Dus kijk op het etiket én laat deze blokjes shampoo altijd goed drogen na gebruik. Zo krijgen bacteriën geen kans. Lees voor toelichting mijn bericht Handen wassen en andere zaken

Het artikel over sulfaatvrije shampoo komt uit het Volkskrantmagazine van 21 juni 2014

BewarenBewaren

9 gedachten aan “Zo krijg je gezonder haar dat beter in model blijft”

 1. Op de website http://www.krullenwijzer.blogspot.com staan lijsten met sulfaat- en siliconenvrije shampoos, conditioners en verzorgingsproducten. Het is inderdaad even volhouden, maar je haar knapt er echt van op. Ik heb krullen en was mijn haar zelf volgens de curly girl methode. Ik heb veel meer krul en minder pluis. Maar deze verzorgingsproducten helpen natuurlijk ook bij mensen met steil haar.

  1. Fijn Bianca, dat je de lijsten met ons deelt. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om de goede producten te vinden. Groeten, Lida.

 2. Dag Lida,

  Ook dit artikel is erg behulpzaam, waarvoor dank.
  Ikzelf maak al mijn eigen scrubs en gezichtsmaskers en vaak ook met Baking Soda. Nu dat eens af en toe proberen voor het haar, afwisselen met een goeie natuurlijke verzorgende shampoo/conditioner of masker lijkt me geen kwaad kunnen. Of denkt u dat het dan te veel van het goede wordt?

  Vele groetjes,
  Stéphanie.

  1. Als je met een sulfaatvrije shampoo wast heb je meestal geen conditioner meer nodig, Stéphanie.

 3. Hallo Lida.
  Kun je met sulfaatvrije shampoo wel goed de stylingproducten verwijderen?

 4. Sulfaatvrije shampoo verwijdert geen siliconen die in haarstijlingsproducten worden gebruikt, ook wax waarin petroleum en bijenwas in zit worden niet goed verwijderd. Je krijgt uiteindelijk build up, dit kan je alleen verwijderen met een sulfaatshampoo zonder siliconen.
  Let dus op met het kopen van je stijlingsproducten, deze kan je ook op krullenwijzer.nl vinden.
  Buildup zorgt ook dat je haar niet mooi valt. Ik doe zelf de curly girl methode en heb dit allemaal ervaren wat verkeerde stijlingsproducten doen met mijn krullen ….. al zijn deze speciaal voor krullend haar, let op de samenstelling.

Reacties zijn gesloten.