Tien tips voor de uitverkoop – zo vermijd je miskopen

De drang om koopjes te ‘scoren’ in de uitverkoop kan groot zijn, maar de teleurstelling de dag daarna ook.

Tien tips voor de uitverkoop - zo vermijd je miskopen

Tien tips voor de uitverkoop – De grootste valkuil is dat je hebberig wordt en je verstand op nul zet. Je koopt teveel omdat het bijna niets kost. Thuis ontdek je dan dat je al drie van dezelfde shirtjes in je kast hebt liggen. Of dat de kleur van die broek bij geen enkel ander kledingstuk past. Bedenk dat kleding niet voor niets in de uitverkoop wordt gedaan. Veel broeken in een opvallende kleur in de uitverkoop? Dan is de trend op zijn retour.

Dit bericht is al eerder verschenen (voor de lockdown), je zult dan ook tips aantreffen die op dit moment niet gelden.

Het probleem met impulsieve aankopen is dat je kast vol zit met koopjes in plaats van met spullen die je ook daadwerkelijk draagt. Mijn tips voor de uitverkoop (en daarna):

  1. Winkel strategisch. Plan op voorhand wát je wilt kopen en hoeveel het mag kosten. Probeer impulsaankopen te vermijden en hou je aan het kledingbudget dat je voor jezelf hebt vastgesteld. Neem de kleding waar je wat bij zoekt mee naar de winkel. Dit voorkomt dat het model of de kleur thuis niet de goede blijkt te zijn.
  2. Pas de kleding altijd ook al staat er een rij voor de paskamers. Want kleding in de uitverkoop kun je niet ruilen!
  3. Koop alleen kleding die wat voor je doet. Is je taille je sterke punt? Laat de wijde rechte modellen, ook al zijn ze in de mode, hangen.
  4. Kwaliteit versus kwantiteit. Het is belangrijk jezelf te trainen in het herkennen van kwaliteit, zodat je gemakkelijker het modieuze kaf van het kwalitatieve koren kunt scheiden. Let vooral op details als de zoomafwerking, hoe de rits is ingezet, de kwaliteit van de voering, afwerking van de knoopsgaten en de kwaliteit van de knopen.
  5. Lees het etiket Let er op of je het kledingstuk zelf kunt wassen. Is dat niet het geval dan kunnen de kosten van het chemisch reinigen van een ‘koopje’ uiteindelijk een duur kledingstuk maken.
  6. Zoek naar basics zoals een jeans, een zwarte broek, een witte bloes of een leren jasje in een neutrale kleur dat je ook in de winter nog als ‘binnenjasje’ kunt dragen. Een luxe sjaal in jouw goede kleuren is ook iets waar je naar uit kunt kijken.
  7. Blijf een beetje op de hoogte van trends. Bekijk mijn Pinterestbord voor de laatste trends.
  8. Leer naaien. Zit je toch met een kast vol miskopen? Probeer ze dan zo te veranderen dat je ze wel gaat dragen. Investeer in een naaicursus en vermaak vanaf nu je eigen kleding, zodat je van elk stuk weer kunt genieten. Maak gebruik van een coupeuse of kleermaker als je zelf geen tijd of talent voor de naaimachine hebt. Turkse kleermakers vind je bijna in elke stad, ze leveren goed werk en ze vermaken/herstellen voor een redelijke prijs je kledingstuk.
  9. Geef je kleding een stijlvol tweede leven. Een trend die steeds populairder wordt is je miskopen onderling te ruilen met je vriendinnen. Organiseer een kledingruilbeurs. Haal al jullie miskopen bij elkaar en pas er maar op los. De kans is groot dat iedereen met iets naar huis gaat dat wel gedragen gaat worden.
  10. Tot slot: Koop wat je nodig hebt en waar jij je mooi in voelt. Veel kan in deze tijd,  vrouwen hebben namelijk een toenemende behoefte om een individuele indruk te maken.