Kledingtips voor de 60plus vrouw – mooi op elke leeftijd

Ben jij een 60plus vrouw dan vraag jij je misschien wel eens af ‘kan ik dit nog dragen op mijn leeftijd’? Het goede nieuws is dat je er niet trendy uit hoeft te zien om toch uit te stralen dat je modern bent. 

Kledingtips voor de 60plus vrouw

60plus vrouwen vinden het soms moeilijk om een kledingstijl te vinden die zowel representatief – passend bij de persoon en bij de situatie – als comfortabel is. Op deze leeftijd wil je niet meer al teveel tijd besteden aan de zoektocht naar het perfecte kledingstuk. Dit is de tweede aflevering van mijn tweeluik over hoe je als 60plus vrouw met weinig inspanning er jeugdig uit kunt blijven zien. In de eerste aflevering heb ik je laten zien hoe je make-up voor dat doel kunt gebruiken.

Jeugdig is wat anders dan er krampachtig jonger uit te willen zien. Het betekent dat je in je presentatie naar de buitenwereld toe kunt laten zien dat jij jezelf nog steeds de moeite waard vindt, maar wel je leeftijd omarmt. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat klassieke modellen en kleding in effen kleuren de meeste mogelijkheden bieden. Met klassiek bedoel ik kleding zonder al teveel trendgevoelige details. Natuurlijk kun je ook deze kleding niet jarenlang dragen. Want net zoals dat met de veel minder trendgevoelige kleding voor mannen gaat, is er wel degelijk een verandering in het modebeeld.  Alleen gaat dat veel langzamer.

Klassieke modellen zijn niet ’tuttig’, zoals vaak wordt gedacht, maar kledingstukken waar je veel mee kunt. Zoals een blazer, die je op veel manieren en in veel situaties kunt dragen. In de tussenseizoenen draag je hem als jasje op een jeans en naar een receptie over een jurkje of op een nette broek. Het gaat erom hoe jij een blazer zo combineert dat hij bij jou als persoon past, representatief voor jou is. Het is de kunst combinaties te maken die jou er prachtig uit laten zien en dat tot op hoge leeftijd.

Kledingtips voor de 60plus vrouw:

 • Koop weinig kleding maar van een hoge kwaliteit. Kleding in neutrale kleuren hebben in eerste instantie de voorkeur. Kleur voeg je toe in een sjaal bijvoorbeeld.
 • Laat kreukgevoelige stoffen links liggen. We hebben zelf op deze leeftijd immers al genoeg kreukeltjes :-). Lees ook Een huid met een werkje vraagt om een stof met een werkje 
 • Een broek met een elastische taille zit niet alleen comfortabel, maar je buik heeft ook minder de neiging om erover heen te puilen. Een uitdijende taille krijgen we allemaal en je ziet dat, nu eenderde van de bevolking 60plus is, steeds meer merken broeken en rokken met een elastische tailleband in hun collectie hebben.
 • Met een eenvoudig jurkje in een neutrale kleur die je goed staat, sta je nooit meer vertwijfeld voor je kledingkast. Een  LYCD  kun je dragen naar een feestje, maar ook onder een blazer of langer vest.  Met accessoires maak je hem passend voor elke situatie.
 • Koop een paar effen shirtjes in dezelfde kleur als je broeken. Dat kan ook een coltruitje zijn voor in de winter. Je zult zien dat, als broek en top dezelfde kleur hebben,  je er steeds een andere kleur overheen/bij kunt dragen.
 • Een blouse in jouw kleur wit, dat zal in de meeste gevallen gebroken wit (off white) of ivoorwit (warmer) zijn. In de zomer kun je hem over een broek dragen en in de koudere seizoenen onder een dunne trui. Draag hem zo ver open dat je er een halsketting in kunt dragen.

Kledingtips voor de 60plus vrouw

Dit is één van de belangrijkste kledingtips voor de 60plus vrouw. Investeer in accessoires! Lees mijn bericht Het derde stuk maakt je outfit stijlvoller en interessanter

Je sieraden – de dunne gouden kettinkjes die op jonge leeftijd zo ‘schattig’  staan, laten je op deze leeftijd er alleen maar gedateerd uitzien. Op onderstaande foto’s zie je het verschil. Je kleding kan heel eenvoudig zijn, met een opvallend sieraad maak jij een simpele outfit speciaal. Hoeveel ‘drama’ jij aan je outfit wilt toevoegen is uiteraard persoonlijk, maar maak het sieraad dus niet te onopvallend. De foto’s komen uit het boek Forever cool van Sherrie Mathieson. Helaas alleen nog te koop als E-book.

 

Halsketting niet meer voorradig

Je sjaals – gebruik een sjaal nooit om de rimpels in je hals te verbergen.  Laat hem los hangen of draag hem horizontaal over je schouders, maar altijd met genoeg afstand tot je kin.  Ook voor je sjaals geldt dat als iets ‘schattig’ is, zoals een klein bloemendessin, je eerder ouder maakt. Een iets groter dessin  zorgt ervoor dat de sjaal een eyecatcher wordt. En daarmee dezelfde functie krijgt als een opvallend sieraad. Koop ook hier de beste kwaliteit die jij je kunt veroorloven. Bedenk dat je met zo’n sjaal een goedkoop shirtje en broek er duurder uit kunt laten zien. Omgekeerd kan een goedkoop sjaaltje je dure kleding er goedkoop uit laten zien.

Sjaal //  Sjaal  // Sjaal

Je schoenen – Ook in je schoenen kun je laten zien dat je ‘bij de tijd’ bent. Een vlotte sneaker – waar zonodig losse zooltjes in kunnen -of een sandaal/instapper met een dikkere zool (artroseknieën) kunnen tot op hoge leeftijd. En voor de winter een hoge laars of laarsje. Lukt het lopen op een hak nog? Dan heeft die de voorkeur als je uitgaat. Lees ook dit bericht.

Kledingtips voor de 60plus vrouw
Accessoires maken eenvoudige kleding persoonlijk en speciaal

Je tas – Met een tas kun je een statement maken. Het boek van Misja Beijers kan je ook op dit vlak inspireren. Het formaat moet passen bij je postuur, maar ga ook hier niet te klein.

Dit zijn mijn kledingtips voor de 60plus vrouw. Enne ….de goede kleuren worden steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Maar dat hoef ik je toch niet meer te vertellen?

Kledingtips voor de 60plus vrouw

Dit zijn inspirerende Instagram accounts voor en door 60plus vrouwen

13 gedachten aan “Kledingtips voor de 60plus vrouw – mooi op elke leeftijd”

 1. Een fijn blog, Lida. Heerlijk om de zondag mee te starten. Ik ben er wel altijd een tijdje zoet mee, want ik ga ook graag naar de verwijzende pagina’s.
  Super dat je op ‘jeugdig’ inspringt. Zo uitgelegd is het een rekbaar begrip en heb je niet het gevoel dat er jong uitzien zaligmakend is.
  Je blog lezen werkt altijd inspirerend om moeite te blijven doen om er goed uit te zien. Want het blijft hard, maar wel leuk werken:)

 2. Lida,ik sluit mij helemaal aan bij het bovenstaande.
  Elke zondagmorgen kijk ik er naar uit!
  Zo bijzonder om elke week weer iets interessants op papier te krijgen
  Duim omhoog voor jou.

 3. Hallo Lida,
  Dank voor je duidelijke bericht.
  Welke merken zijn geschikt voor 60+ dames?
  Fijne zondag!
  Vriendelijke groet,
  Annelies

  1. Het gaat niet zozeer om de merken, maar om de kwaliteit, Annelies. Kijk bij de betere kledingwinkels welke kleding je aanspreekt en sla het merk op in je telefoon.

 4. Weer een fantastische en nuttige blog! Bewust of onbewust kies ik bijna nooit meer voor mijn kleine, fijne sieraden – jouw advies verklaart waarom.
  Bedankt Lida voor jouw goede tips! Er is weer werk aan de winkel (mijn kledingkast) 😉.

  1. Leuk weer van je te horen, Sylvia! Er blijft altijd werk aan de winkel, zolang je jezelf de moeite waard vindt, toch? Groet, Lida

 5. Bedankt Lida weer voor een heerlijk blog! Ik heb wel een vraagje: ik ben 1.58 en heb maat 42 , moet ik nu aan de wat grovere sieraden in de toekomst? of is bij mijn lengte en maat de fijnere sieraden nog goed?
  Vriendelijke groet,
  Karina

 6. Dag Lida
  Hartelijk dank voor deze prachtige , informatieve blog, ik keek er al naar uit.
  Een eyeopener! Dit is (wordt) mijn dominante stijl.
  Ik vind (vond) nog te veel items leuk. Ik ben afgelopen winter al begonnen met het toevoegen van een paar hele goede kledingstukken ( wollen mantel en effen coltruitjes in mijn goede kleuren).
  Ook ga ik door met veel minder kopen, maar wel bewust, nog meer kwaliteit en items, die wat toevoegen en echt bij mij passen, zoals een mooie sjaal of meer afwisseling in huidige modellen broek of jasjes.
  Nieuw was voor mij: het gouden kettinkje ( ouderwets); elke dag draag ik ze en vind het kaal om mijn hals. Met grotere statement sieraden was ik al begonnen en ook top en brok/rok in dezelfde tinten.
  Bikerjasjes, jeansjasjes en giletjes met hoekige vormen laat ik nu links liggen. Ook enkellaarsjes met te hoge hak zijn taboe. Elegante sneakers zal ik wel aan moeten wennen vrees ik.
  Ik heb vanmiddag op een rek mijn klassiekere kleding uitgezocht en op kleur opgehangen; best wel veel. Hier ga ik mee aan de slag.
  Mijn voorkeur voor prints zal wel wat blijven, maar de basiskleding in effen kleuren heeft nu prioriteit.
  Mijn stijlwens is: elegant, klassiek met een twist, stijlvol en creatief(stijlbreuk).
  De dame 60+ in de voorbeeldfoto’s “ich_bins_griseldis”, was al een voorbeeld voor mij. En had al eens enkele outfits nagestylt.

  1. Fijn, Joke, dat je mij wijst op Griseldis, want ik had wel al haar foto’s, maar kwam niet meer op haar naam. Dat is een leeftijdsdingetje, namen vergeten 😒. Ik heb haar Instagram account nu toegevoegd. Groet, Lida.

 7. Wat een leuk en leerzaam verhaal. Ik ben nog geen 60+ maar ik vind het heel inspirerend. De illustraties vanuit Instagram zijn een echte eyeopener. Ik zie nu wat een mooie tas voor je kan doen. Ik ga me binnenkort maar eens trakteren op een nieuwe.
  Mooie sieraden heb ik voldoende. Ik zal nu niet meer denken dat het misschien wel wat minder mag (zakelijk/werk) maar ik ga ze nu voluit dragen.
  Super blog! Bedankt!

Reacties zijn gesloten.