Je kledingsmaak verandert door de jaren heen

Je kledingsmaak verandert door de jaren heen

Je kledingsmaak verandert door de jaren heen, ook al is het grote experimenteren zoals in je pubertijd en de 20-er jaren wel voorbij. De meeste vrouwen hebben zo rond hun vijfendertigste een eigen smaak ontwikkeld. Je weet op deze leeftijd wat je mooi vindt en wat niet.

Je kledingsmaak verandert door gebeurtenissen in je leven – Je smaak kan in grote lijnen uitgekristalliseerd zijn, maar er blijft altijd ruimte voor veranderingen. Je smaak is een afspiegeling van je leven en van de mode. Grote veranderingen in je leven kunnen je smaak beïnvloeden. Misschien heb je het zelf al meegemaakt. Gebeurtenissen zoals het verbreken van een relatie of het verlies van een baan, kunnen ervoor zorgen dat je een totaal ander uiterlijk wilt. Blijft het voor de één bij een ander kapsel, voor de ander moet zelfs de hele garderobe eraan geloven.

Je kledingsmaak verandert door de jaren heen net zoals de wereld – Niet alleen kun je zelf veranderen, maar ook de wereld om ons heen verandert. Mode is een afspiegeling van het tijdsbeeld. De mode reageert op maatschappelijke en economische veranderingen. De roklengte is daar in de eerste jaren na de tweede Wereldoorlog een goed voorbeeld van. In die jaren van schaarste werden de rokken langer en wijder. Stoffen waren duur en dus werd een wijde rok het toppunt van luxe. Hieronder een foto van de beroemde New Look van Dior (1947).

In onzekere tijden, wanneer het minder goed gaat in de wereld, komen ontwerpers met frisse kleuren. We laten ons dan graag opvrolijken. De jaren 80 met hun hoge werkloosheid is daar een voorbeeld van. Ook nu zie je dit fenomeen terug in de trendkleuren voor deze lente en zomer.

De Dolly Dots

We worden allemaal bewust of onbewust beïnvloed door de dingen die we om ons heen zien. Als voorbeeld mijn dochter, zij heeft begin jaren negentig in Amerika een jaar op highschool gezeten. Toen ze na dat jaar op Schiphol aankwam kon ik mijn ogen niet geloven. Ze droeg kleding waar ze hier niet naar om had gekeken en zelfs lelijk vond. Dat geeft aan dat, als we iets maar vaak genoeg zien we het zelfs leuk gaan vinden. Kijk maar eens naar oude foto’s van jezelf. Bekruipt je dan soms ook niet het gevoel van ‘dat ik dat ooit mooi heb gevonden’?

Mode is belangrijk – het geeft de tijd aan waarin we leven. Je kledingsmaak zal bewust en onbewust blijven veranderen omdat mode en daarmee kleding blijft veranderen. En geloof me, er zijn niet veel mensen die er ‘gedateerd’ uit willen zien.

2 gedachten aan “Je kledingsmaak verandert door de jaren heen”

  1. Ik zou de trui toch nog durven dragen, op een jeans.
    Ben nu zelf een trui aan het breien uit een ‘100 idées’ uit die periode, de kleuren zijn wel wat rustiger, donkerblauw, turkoois en ecru. Ik hou wel van kleur.

  2. Het gekke is als dat ik oude foto’s van mijzelf zie en de kleding die ik toen droeg, mijzelf afvraag waarom ik ze heb weggedaan, want de kleuren waren prima, alleen de snit soms wat ‘ouderwets’. Waarschijnlijk omdat ik vond dat ik te veel kleren had. Ik ben 73 jaar en houd van heldere kleuren, wintertype.

Reacties zijn gesloten.