Eerst een herfsttype nu een wintertype. Kan dat?

Waarom met name diepe vrouwen vaak verkeerd worden geanalyseerd. En kun je van kleurtype veranderen?

Eerst een herfsttype nu een wintertype. Kan dat?

Deze vraag kreeg ik van Linda: Twintig jaar geleden werd ik als herfsttype geanalyseerd. Een jaar geleden als wintertype. Kun je van kleurtype veranderen in de loop der jaren? Eerst een herfsttype nu een wintertype, kan dat?

Eerst een herfsttype nu een wintertype ? – Daar kan ik duidelijk over zijn, dat kan niet. Je verandert in principe niet van kleurtype. Wel is het zo dat je met het ouder worden meer opschuift naar een iets gedempter kleurenpalet, omdat je natuurlijke kleuren ook zachter worden. Vooral na de menopauze kan dat bij vrouwen het geval zijn. Je verliest immers kleur uit je haar (je wordt grijs) en ook de doorbloeding van je huid wordt minder. Dit zijn de factoren die je kleurbeeld kunnen veranderen.

Zo kan een helder-koel (winter-)type veranderen in een koel-helder (winter-)type. Was dit kleurtype eerst heel mooi in intense heldere koele kleuren, nu kan zij beter kiezen voor de koele heldere kleuren uit het winterpalet. Als je ooit geanalyseerd bent, en je hebt het gevoel dat je kleurenpalet nu niet helemaal meer bij je past, raad ik je aan de analyse nog eens te laten doen.

Met name vrouwen met de dominante kleurkarakteristiek ‘diep’ willen nog wel eens verkeerd geanalyseerd worden, is mijn ervaring. Het vier-seizoenen-systeem is te beperkt om een verfijning aan te brengen. Deze diepe vrouwen worden dan eerst als herfsttype geanalyseerd en blijken bij een tweede analyse koele ondertonen te hebben die meer bij het wintertype passen.

Onder welke omstandigheden is er geanalyseerd? Los van het feit dat iemand in de loop van zijn leven soms beter andere kleuren uit zijn/haar kleurenpalet kan dragen kun je je afvragen onder welke omstandigheden de analyse plaats vond. Was het bij dag- of kunstlicht? Werden geverfde haren bedekt met een mutsje? Gebeurde de analyse met of zonder make-up? Om een goede kleurenanalyse te kunnen doen is het belangrijk dat de ruimte, waar de analyse uitgevoerd wordt, neutraal is met veel daglicht. Zijn deze factoren niet optimaal, dan kun je tot een totaal verkeerd beeld komen.

bron foto’s: Annechien Steenhuizen: DWDD – Kim van Kooten: de Volkskrant

Lees ook: Als de ondertoon van je huid verandert pas je je kleuren aan

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren