Een hoed die past bij je gezichtsvorm

Wat beschermt je gezicht beter tegen de zon dan een hoed? En wil je er ook nog leuk uitzien? Zoek dan een hoed die past bij je gezichtsvorm.

Een hoed die past bij je gezichtsvorm

Nu het ernaar uitziet dat we nog meer zonnige dagen krijgen, haal ik dit ‘oude’ bericht weer naar voren. We weten inmiddels hoe schadelijk de zon ook kan zijn en dat een UV werende hoed geen overbodige luxe meer is.

Zonnehoed UV-werend

Hoeden hebben altijd al mijn belangstelling gehad. Ik weet nog dat ik op de lagere school voor de schoolkrant een stukje over hoeden schreef (‘bloggen’ zat er toen blijkbaar al in). En op mijn trouwdag droeg ik een paarse hoed op een zelfgemaakte jurk en hij die niet genoemd wil worden een zelfgemaakte paarse das. Het was het flowerpower tijdperk en tot grote teleurstelling van mijn kleindochter (op dat moment 7 jaar) was mijn trouwjurk, toen ik haar onderstaande foto liet zien, niet de witte droomjurk die zij voor ogen had. Wat mij nu opvalt is dat ik goed geadviseerd ben. Het is een hoed die past bij mijn gezichtsvorm, zodat ik nu tegen mijn jongere ik kan zeggen: “Deze hoed staat je goed.”

Een hoed die past bij je gezichtsvormAlle vrouwen (en mannen) hebben iets met hoeden, daarvoor hoef je maar op de hoedenafdeling van een warenhuis te kijken. Zodra hoeden voor het grijpen liggen, wordt er gretig gepast. Door een hoed komt het kind in ons naar boven, worden we meteen iemand anders. Ik zie dat bij mijn kleinkinderen als de verkleedkist open gaat. Een hoed wordt als eerste gepakt en dan ‘zijn’ ze op slag een schietgrage boef of een deftige dame.

Deze hoed staat je goed

De juiste maat

Dat is het eerste wat je moet weten. Een te grote hoed zakt over je voorhoofd, van een te kleine krijg je hoofdpijn. Leg een meetlint rond je hoofd, waarbij het meetlint horizontaal midden op je voorhoofd en ongeveer 2,5 cm boven je oren ligt. De hoedenmaten variëren van plusminus 55 tot 59 cm. De meeste hoeden worden tegenwoordig per maat verkocht, maar het is altijd goed om te weten of je een klein, gemiddeld of groot hoofd hebt.

Een hoed die past bij je gezichtsvorm

Een hoed die past bij je gezichtsvorm

 • Ovale gezichtsvorm- hoeden met een grote rand staan je goed, al is dit wel afhankelijk van je lichaamslengte. Hoe langer je bent hoe groter de rand kan zijn. Omdat de ovale gezichtsvorm in balans is, heb je bijzonder veel keus wat de modellen betreft.
 • Het ronde gezicht doet er goed aan een hoed te kiezen die een hoge kroon heeft. Op deze manier zal je gezicht langer en smaller lijken.
 • Het vierkante gezicht kiest een hoed met een onregelmatige rand om het gezicht wat smaller te laten lijken. Schuin op je hoofd gedragen worden je hoekige trekken wat verzacht.
 • De lange gezichtsvorm lijkt minder lang met een hoed met een flinke rand. Vermijd hoge kronen en smalle randen.
 • Het diamantvormige en hartvormige gezicht heeft een smalle kaaklijn. Hoeden met een kleine rand die dicht op het voorhoofd zit staan je goed. Vermijd modellen met veel volume ter hoogte van je voorhoofd.

Lees ook:

Zoek je inspiratie? Kijk dan eens op mijn Pinterestbord Hoeden

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

14 gedachten aan “Een hoed die past bij je gezichtsvorm”

 1. Hoi Lida,
  of ik het ‘durf’ om een hoed te dragen…? Ik ben dol op hoeden, ik heb er 10, 5 voor de zomer, papier/stro of linnen en 5 voor de winter, van wol. Ik draag ze graag. Toen ik op een bruiloft was uitgenodigd las ik op internet de etiquette-regel; alleen een hoed, als de moeder van de bruid ook een hoed draagt (of zoiets). Ik heb me er niets van aangetrokken en juist de moeders van de bruid en bruidegom vonden het heel leuk: hadden wij dat ook maar gedaan!
  Mijn hoofd schijnt vooral hoekig en vrij lang te zijn, en ik draag dan ook graag hoeden met grote rand en het liefst ongelijk. ik probeerde een afbeelding te plaatsen, maar dat lukt niet. Ik ga je Pinterest bekijken! groet, Yvon

  1. Jammer, Yvon, maar foto’s plaatsen kan niet in dit reactieformulier. Volgens mij doe je het heel goed! Groeten, Lida.

 2. Dag Lida,
  Wat een leuke post!
  Ik ben ook dol op hoeden, zomer en winter.
  Toch heb ik nog een vraag voor je:
  Zijn er regels voor het dragen van een hoed?
  Ik voel me weleens overdressed als ik met een hoed op de stad inga…

  1. Yvonne, maak Nederland maar iets leuker. Draag een hoed wanneer jij dat wilt als je de stad in gaat. Kijk op mijn Pinterestbord Ageless beauty, deze vrouwen denken niet na over wat wel en niet kan/mag. Groeten, Lida.

 3. Hallo Lida,
  Hoeden droeg ik dolgraag toen ik jong was en ik kon elke hoed dragen bij mijn ovale gezichtsvorm. Sinds een aantal jaren heb ik gemerkt dat mij geen enkele hoedvorm meer staat…. Ligt dat aan mijn bril? Ook al is die hoogst modern, het ziet er niet meer uit! Helaas dus voor mij niet meer. Ik probeer nu mijn twee dochters hoofddeksels aan te prijzen.

  1. Pamela, twee eyecatchers op een klein oppervlak (gezicht) is snel teveel van het goede. Moderne brillen en hoeden verhouden zich slecht. Kijk maar eens naar de hoeden op Prinsjesdag. Groeten, Lida

 4. Beste Lida,
  Vooreerst dit: ik ben nog altijd ontzettend blij met je online stijladvies. De tips je gaf hangen in mijn kleerkast op zodat ik nooit meer hoef te twijfelen over de juiste kledingkeuze.
  Met hoeden heb ik altijd al een probleem gehad: ik meet maar 1m60, draag een bril en heb een klein ovaal gezicht. Zoals je zelf beaamt horen hoed en bril niet tesamen. Maar ik draag al vele jaren een baret, ik heb ze in vele kleuren en voor mij is dat een hoofddeksel dat ik kan kneden volgens mijn stemming en mijn outfit. Een baret is jong, sportief, wat extravagant, guitig en niet overladen. Een aanrader voor de dames die geen geschikt hoofddeksel vinden.

 5. Ik ben laatst naar het hoedenmuseum in Andijk geweest. Na een uitgebreide lezing mocht ik onbeperkt hoeden passen. Enig! Durf nog niet met een hoed de straat op. Maar ik heb een baret en een regenhoedje aangeschaft. Daarmee ga ik de komende maanden oefenen. 🙂

 6. Hoe kleiner je bent, hoe kleiner de rand. Je moet als je klein bent naar omhoog kijken als je met mensen wilt praten. Een stijve nek daar zit je niet op te wachten.

  Leuke site, goede tips

 7. Allereerst wat een leuke blog elke week.
  Ik draag graag hoeden, in de winter wat kleiner met omgeslagen rand, in de zomer grote hoeden, en ik draag een bril krijg toch vaak complimenten, dus het kan wel samen.

  Groetjes Els

 8. Dag Lida,
  Ik zou heel graag hoeden willen dragen , maar helaas heb ik een te grote maat. Mijn gezicht is fijn, maar toch heb ik een flinke omtrek. Minder dan 60cm doet op den duur zeer. Jammer alleen een herenhoed is voor mij een optie.

Reacties zijn gesloten.