Dit zou de lengte van je broek moeten zijn

Er zijn geen harde regels meer voor de lengte van je broek, veel mag en kan, maar de verkeerde lengte kan je uitstraling wel negatief beïnvloeden.

Dit zou de lengte van je broek moeten zijn

Nu de mode wijdere broeken voorschrijft krijg ik van lezers de vraag hoe lang hun broek moet zijn. Er zijn geen harde regels meer voor de lengte van je broek. Als je rondneust op internet zie je dat alles kan en mag. Maar als er geen duidelijke regels meer zijn kan die vrijheid ook belemmerend werken. Hoe gek dat misschien ook klinkt. Want hoe draag je die broeken als je er op je best uit wilt zien?

De stijlregel waarmee ik ben opgegroeid ‘Hoe wijder de pijp hoe langer de broek’ geldt ook niet meer. Want dan is een ‘te korte’ wijde broek een culotte .

Dit zou de lengte van de broek moeten zijn

Culotte 

Waar doe je goed aan? Moet je de modetrends volgen? Ik heb het al vaker geschreven, pik alleen die trend eruit die wat voor je doet. Daarom toch maar een paar stijlregels:

Wijde pijp

Hierbij kun je de stijlregel
‘Hoe wijder de pijp, hoe puntiger de schoen’ vertalen naar ‘je moet een deel van je voet zien bij een wijde pijp’. Een broek met een wijde pijp moet de bovenkant van je schoen bedekken, maar wel een deel van je schoenen laten zien. Anders lijkt het alsof je geen voeten hebt. Je kunt hem met hakken of met een platte schoen combineren, maar draag hem nooit langer dan 1,5 cm van de vloer. Dat betekent dat je niet dezelfde lengte kunt dragen bij een platte schoen en een hak. Bedenk voor je een broek koopt en/of korter maakt welke schoen/laarsje je eronder wilt dragen.

Trendy maar of het nu zo lekker loopt?

Flared pijp en bootcut

Deze modellen hebben een uitlopende pijp die ergens tussen iets en zeer wijd in zit. Afhankelijk van de breedte van de broekspijp zien ook deze broeken er meestal het beste uit als ze de bovenkant van je voet bedekken. Maar ze kunnen wel iets korter zijn dan de broek met de wijde pijp. Als richtlijn kun je 2 cm van de vloer aanhouden als je er een platte schoen onder draagt.

Bootcut jeans

Rechte pijp

Bij een broek met een rechte pijp zorg je ervoor dat hij niet ‘breekt’, geen knik geeft op je voet (bij mannen mag hij wel een kleine knik geven, maar dit terzijde). Wat in de praktijk betekent dat ook hierbij de lengte van de broek aangepast moet worden op de schoen die je eronder draagt. De broekspijp moet eindigen op de wreef van je voet. Hoe hoog de wreef is hangt af van de hoogte van de hak die je draagt. Hoe hoger de hak hoe platter de ronding van je wreef wordt. Bij een platte schoen zal de broek dan ook korter moeten zijn dan bij een hak. Een broek met een rechte pijp kan er snel slordig uitzien als hij te lang is. Vermijd dat hij op je voet in plooien hangt.

Dit zou de lengte van je broek moeten zijn

Broek met rechte pijp

Skinny

Dit model broek moet kort genoeg zijn om je enkels te laten zien. Net zoals je dat bij een lange rok doet, laat je de broekspijp eindigen op het smalste deel van je enkel. Want als deze broek eindigt op het enkelbot zullen je enkels er dikker uitzien dan ze zijn. Met een skinny kun je veel kanten uit, omdat je hem zowel met een platte schoen als met een hak kunt dragen.

Cropped en capri

Deze modellen kunnen variëren van net onder de knie (capri) tot enkele centimeters boven je enkel (enkelvrij) en zien er meestal het elegants uit als ze eindigen op een smal punt van je been. Deze broeken kunnen naar voorkeur met zowel met platte als hoge hakken gedragen worden. Lees hier meer Capris en enkelvrije broeken – zo draag je ze met flair

Algemeen:

 • Hoe korter je bent hoe belangrijker het is de juiste lengte van je broek aan te houden. Ga als korte vrouw voorbij aan de trend van wijde broekspijpen. Een rechte pijp, een lichte bootcut en een skinny zijn perfect. Waarbij ik wel wil opmerken dat alleen vrouwen met slanke benen een skinny goed staat.
 • Lange vrouwen kunnen zich broeken met een wijde pijp veroorloven, maar voor hen is het belangrijk dat ze niet te kort zijn. Dit om het effect van ‘er uitgegroeid’ te vermijden.
 • Een broek die in plooien op je schoenen hangt staat niet alleen snel slordig, maar je benen lijken ook meteen centimeters korter. En dat maakt weer dat jij dikker lijkt dan je bent.
 • Een korte wijde pijp (culotte) maakt een horizontale lijn op je been die verkortend werkt.
 • Als laatste, doe waar jij je prettig bij voelt. Stijlregels zijn richtlijnen, niet meer en niet minder.

Meer lezen?

5 gedachten aan “Dit zou de lengte van je broek moeten zijn”

 1. Dag Lida,

  Bedankt weer voor je wekelijkse nieuwsupdate. Altijd leuk.
  Ik ben zelf 1,69, dus niet de grootste, maar ook niet petite.
  Ik draag zelf wijde broeken, ondanks mijn lengte. Ik moet zeggen dat ik hierdoor absoluut niet kleiner lijk. Ik moet er wel bij vermelden dat ik er een hak van ca. 5 cm onder draag en slank ben. Alles bij elkaar staat het heel goed en voel ik er goed bij.

  Hartelijke groet,
  Hennie.

 2. Dan ben je gemiddeld van lengte, Hennie, en je maakt je nog langer met een hak. Dan kun je inderdaad een wijde broek dragen.

 3. Dag Lida,

  Goed dat je dit artikel nog eens publiceert. Bij rechte en skinny lange broeken is het niet makkelijk om de gepaste lengte te vinden , precies omdat de pijpen op de schoen blijven staan en al snel een plooi maken. Ik blijf daar steeds mee worstelen. Zeker als je korte benen hebt zoals ik, is het zoeken naar de beste lengte. Als je dan je enkel ziet, oogt het noch elegant, nog sportief.

  Groeten,
  Diane

  1. Dag Diane, dank voor je compliment, maar ik heb dit bericht niet eerder gepubliceerd.

Reacties zijn gesloten.